My: Noční můra každé rodiny se naplňuje. Originální horor přichází do kin

Get Out (v české variaci Uteč) patřil mezi nejúspěšnější a nejlepší horory roku 2017. Kombinace neokoukaného námětu a svěží režie jej vynesla do výšin a pro jejího tvůrce, do té doby „jen“ známého komika Jordana Peeleho se jednalo o nejlepší možný debut, jaký si mohl přát. Když tedy začal pracovat na novém projektu, u kterého silné a poměrně jasné poselství vystřídala záhadnost, kdy ani po dvou trailerech pointu nikdo neuhádneme, strhl na sebe dost velká očekávání…

Snímek My v trailerech slibuje nesmírně drásavou podívanou. Vzhledem k tomu, že Peele za sebou má zatím jako režisér jen jeden film, se ovšem nabízí i palčivá otázka, zda se náhodou jako tvůrce nevyčerpal, a jestli s novým filmem dostojí očekáváním. Ta jsou, jak jsme si už zmínili nemalá. A to nejen proto, že Uteč mu vyneslo i Oscara za nejlepší scénář. Jordan Peele ale dle mého rozhodně nic neponechává náhodě. Hercům kupříkladu, aby zajistil že budou naladěni na správnou notu a pochopí co nejlépe hororové řemeslo, předložil seznam filmů, na které se mají podívat. Jednalo se o snímky Znovu po smrti (1991), Osvícení (1980), Babadook (2014), Neutečeš (2014), Janghwa, hongryeon (2003), Ptáci (1963), Funny Games (1997), Mučedníci (2008), Ať vejde ten pravý (2008), a Šestý smysl (1999).

S takovou průpravou se snad sehranost minimálně té herecké části štábu podařila. Pokud pátráte po tom, proč na film zajít, stačí se podívat na nejnovější trailer níže. Protože pokud má nějaký horor opravdu skvělé, a přitom prakticky nic ze zápletky neprozrazující upoutávky, je jím právě tento. Doppelgänger je výraz pro dvojníka, který není se svým protějškem spřízněný, přesto se mu neskutečně podobá. Co když ovšem vy a vaše rodina potkáte dvojníky, kteří nejen jako by vám z oka vypadli, ale jsou doslova a do písmene stejní? Uvažují jako vy, vědí jak se zachováte, a potom… Chtějí vás prostě zabít. Takový je asi v kostce hlavní dějový motiv nového snímku Us (My), který hned v první upoutávce vystřídal prosluněné obrazy s děsuplnou atmosférou, jež by se dala krájet. Nebo stříhat. Nůžkami.

„Adelaide Wilsonová (Lupita Nyong’o) přijíždí s manželem a dvěma dětmi na prázdninový pobyt na chatu na kalifornském pobřeží, kde jako malá trávila léto. Na první pohled vyrovnaná a spokojená žena v sobě skrývá velké trauma z dětství a hned po příjezdu v ní řetězec zdánlivě nevinných událostí vyvolává silnou paranoiu a pocit, že rodinná idyla brzy skončí. Předtucha se promění v realitu, když se uprostřed noci na příjezdové cestě k domu objeví čtveřice podivínů, kteří na rodinu záhy zaútočí. Děsivá noční můra je o to strašlivější, že ti útočníci vypadají úplně stejně jako Wilsonovi. Jen mají v rukou zbraně. A neváhají je použít.“

Ve filmu, natočeném pod vedením režiséra a scénáristy Jordana Peeleho se představí Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Duke Nicholson, Yahya Abdul-Mateen II, Anna Diop, Kara Hayward, Cali Sheldon, Shahadi Wright Joseph, Noelle Sheldon, Nathan Harrington, Evan Alex, a další.

Snímek My má premiéru už 28. března.