Perlík po 17 letech končí jako šéf sdružení obcí Plzeňského kraje

21.03.2019 17:40

Po téměř 17 letech skončí v pátek v pozici předsedy Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK) 73letý Jaroslav Perlík, který byl do loňských komunálních voleb starostou Hrádku u Rokycan. Ze největší úspěchy sdružení považuje prosazení převodů pozemků na obce od Státního statku Jeneč, Správy železniční dopravní cesty i Českých drah, zrychlení převodů armádního majetku na obce, úspěšný odpor proti rušení poboček pošty a policejních služeben v malých obcích i sběr ekologicky závadných ledniček s freonem, řekl dnes ČTK.

Perlík po 17 letech končí jako šéf sdružení obcí Plzeňského kraje
Foto: plzensky-kraj.cz
Popisek: Plzeňský kraj - logo

"Dále úspěšné zamezení vracení dotací na bydlení pro zhruba 40 obcí a měst v kraji, kdy bylo zachráněno několik stovek milionů korun, snížení procenta přípojek plynu v obcích, aby získaly dotaci, z 90 na 50 procent, připomínkování legislativy v odpadovém hospodářství i jeho organizaci v kraji," uvedl Perlík, dlouhodobý člen monitorovacího výboru operačního programu Životní prostředí.

Obce podle Perlíka postupně pochopily, že SMOPK není formální sdružení, ale že má svůj význam. "Svaz měst a obcí moc neví o tom, co se děje v Plzeňském kraji. Vzešly od nás různé podněty a s krajem se jich řada podařila uskutečnit," řekl. Apolitické SMOPK jedná s ministerstvy a dalšími státními institucemi, církvemi, pořádá vzdělávání zástupců samospráv a pravidelná setkání s poslanci a senátory.

SMOPK, založené v roce 1999, sdružuje 83 procent obyvatel kraje, tedy 185 měst a obcí, což je více než třetina obcí regionu. Jednou za měsíc se schází 15členný správní výbor, kde jsou za každý okres dva lidé.

Novým předsedou sdružení by se měl stát dosavadní místopředseda Rudolf Salvetr, starosta Klatov, druhého největšího města v kraji. "Byl bych rád, kdyby ho zítra (v pátek) zvolili," dodal Perlík. Čestným předsedou SMOPK je od vzniku sdružení plzeňský primátor.

Perlík byl od roku 1994 do loňska starostou třítisícového Hrádku, jedním z nejdéle sloužících v kraji. Za největší úspěchy v obci považuje prosazení obchvatu Rokycany - Hrádek, výstavbu domků na Hrádku-střed, zateplení všech budov města, zřízení městské policie se čtyřmi strážníky, obnovu přírodního amfiteátru, protipovodňová opatření na Klabavě a bezdrátový rozhlas se zasíláním zpráv o velké vodě.

Podle náměstka hejtmana Iva Grünera (ČSSD) má SMOPK největší úlohu v tom, že drží lidi na venkově. "Spolu se starosty se snaží o to, aby se na venkově dobře žilo," uvedl. Plzeňský kraj je podle něj specifický v tom, že má jedno velké centrum a pak více než 350 obcí, které nemají ani 1500 obyvatel. Ve většině obcí je neuvolněný starosta, který má téměř všechny povinnosti jako ve standardní velké obci, ale bez personálu. "Sdružení pomáhá, dává směr a příklady, snaží se, aby se vyrovnávaly disparity v území," řekl Grüner, podle něhož byl Perlík dobrým předsedou i starostou. Hlavně je to dobrý člověk, který se snažil každému pomoci, dodal.

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…