Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Soutěže na chytrou čtvrť Špitálka se účastnily i návrhy z druhé strany světa, vítězem jsou architekti z Prahy

Areál Brněnských tepláren projde výraznou proměnou. Mezinárodní soutěž, kterou uspořádala Kancelář architekta města Brna, má vítěze. Porota vybírala z dvaceti šesti návrhů, mezi kterými byly krom těch tuzemských také práce architektů z blízké Evropy i daleké Asie, pomyslná zlatá medaile však zůstává v Česku.

Okolí Cejlu se promění k nepoznání. Krom bytů pro tři až čtyři tisíce obyvatel, kanceláří a parků nabídne zrenovovaná městská čtvrť i nové dopravní spojnice. 

O vítězství se utkali architekti ze Slovenska, Srbska, Polska, Belgie, Litvy, Velké Británie, Japonska a Singapuru. Vítězem soutěže se stal návrh pražského ateliéru Aulík Fišer architekti, který předložili Jan Aulík, Petra Skalická a Miloš Linhart. Výsledky ve středu 20. března 2019 schválila Rada města Brna. 

Návrh je ambiciózní, a přitom realistický. Autoři propojují okruh městských parků s nábřežím Svitavy. Parky tak tvoří základní osy, podél kterých je členěna výstavba. Zároveň tím vytváří řadu rozmanitých veřejných prostranství, ale také hustou síť stezek pro pěší a cyklisty. Citlivě pracují také s průmyslovými budovami, které bylo nutné ponechat z důvodu nenarušení provozu tepláren,“ shrnul ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

Krásně, chytře a ekologicky

Soutěžní návrhy, které Kancelář města Brna začala přijímat loni v říjnu, musely kromě nové městské tepny zohlednit také principy takzvaného chytrého města. Tak, aby nová čtvrť byla šetrná k životnímu prostředí a energeticky soběstačná. Cílem je prověřit nové technologie a inovativní přístupy, které by se následně mohly rozšířit i do zbytku Brna. Pokud se dílo podaří, bude Špitálka vzorem pro příští výstavbu.

Soutěž byla velmi dobře připravená a splnila svůj cíl, přinést řešení na proměnu nevyužívané části průmyslového areálu tepláren, kde by měla vyrůst živá městská čtvrť se smíšenou výstavbou. Je to jeden z prvních kroků k oživení širšího území kolem ulic Špitálka, Křenová a Cejl a zároveň příklad toho, jak je možné využít další brownfieldy v centru města,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Řešené území se nachází mezi ulicemi Koliště, Cejl, Radlas a Špitálka, z jihu je ohraničeno železniční tratí. Má rozlohu zhruba dvacet pět hektarů. Nová čtvrť by měla mít smíšené využití s byty, kancelářemi, službami, zázemím pro volný čas a relaxaci.

Nová městská čtvrť nabídne bydlení pro tři až čtyři tisíce obyvatel, nové pracovní příležitosti i služby, zároveň to bude atraktivní lokalita v docházkové vzdálenosti historického centra. Ideje z nejvýše oceněných návrhů teď město použije pro zadání územní studie širšího území, která bude následně použita pro změnu Územního plánu města Brna a pro samotnou výstavbu a oživení této části města,“ uvedl náměstek primátorky a člen poroty Petr Hladík.

Projekt Špitálka je součástí rozsáhlého evropského projektu RUGGEDISED, jehož cílem je zavádění inovativních technologií a přístupů pro rozvoj městských čtvrtí. Brno na projektu spolupracuje s pěti evropskými městy – holandským Rotterdamem, skotským Glasgow, švédskou Umeou, polským Gdaňskem a italskou Parmou.

Výsledky Mezinárodní urbanistické otevřené jednofázové ideové soutěže Špitálka:

1. cena – Aulík Fišer architekti (ve výši 500.000, - Kč)
Autoři: Ing. arch. Jan Aulík, Ing. arch. Petra Skalická, Ing. arch. Miloš Linhart

2. cena – Pelčák a partner architekti, s.r.o. (ve výši 400.000, - Kč)
Autor: prof. Ing. arch. Petr Pelčák
Spoluautoři: Bc. Jakub Czapek, Bc. Petra Fialová, Bc. Karolína Langnerová, Ing. arch. Filip Musálek, Bc. Michaela Rigová, Ing. arch. David Vahala, Bc. Tomáš Wojtek, Ing. Petr Soldán

3. cena – Ing. arch. Veronika Kubalcová, Ing. arch. Jana Liptáková, Ing. arch. Eva Kovářová (ve výši 300.000, - Kč)
Autoři: Ing. arch. Veronika Kubalcová, Ing. arch. Jana Liptáková, Ing. arch. Eva Kovářová

Odměny (ve výši 20.000, - Kč)
OMGEVING cvba
Autor: Peter Swyngedauw
Spoluautoři: Michal Fišer, Josef Filip

A8000 s.r.o.
Autor: Martin Krupauer
Spoluautoři: Pavel Kvintus, Dominik Pleva, Martin Sedmák, Magdalena Šteflová, Laura, Victoria Nogelas

DKLN, s.r.o. 
Autoři: Ladislav Nagy, Daniela Nagyová, Martin Tribus, Peter Čurlej, Barbora Kuchařová, Róbert Sekula, Martina Vnenková

gogolák+grasse s.r.o.
Autoři: Ing. arch. Lukáš Grasse, Ing. arch. Ivan Gogolák
Spoluautoři: Ing. arch. Štěpán Matějka

ra15 a.s. 
Autoři: Radek Lampa, Tomáš Kroužil, Pavel Fajfr, Dominika Klavrzová

 

Více o soutěži najdete na webu KAM

 

Autoři | Tisková zpráva | Foto

Štítky soutěž, Špitálka, chytrá čtvrť, stavba, architekt, Brno, Cejl, Praha, Evropa, Asie, Česko, Petr Pelčák

Soutěže na chytrou čtvrť Špitálka se účastnily i návrhy z druhé strany světa, vítězem jsou architekti z Prahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.