EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Nejvíce za bydlení zaplatí lidé bydlící v nájmu. Nejlevnější je nastěhovat se ke známým

 

Bydlení v nájmu není levná záležitost, zvlášť ve velkých městech. Nejvíce peněz dají za bydlení lidé, kteří využívají právě nájemní bydlení. Podíl výdajů za nájemní bydlení vzhledem k čistému příjmu činí v průměru 30 procent. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Loading



 


Celkově lidé za bydlení měsíčně zaplatí 5 706 korun, což je 15,9 procent z průměrného měsíčního příjmu. Nejdražší je nájemní bydlení, kde lidé měsíčně za bydlení zaplatí v průměru 8 588 korun. Nejlevnější je bydlet u příbuzných, či přátel. V takovém případě pak výdaje klesají na polovinu.
Graf 1: Pravidelné výdaje za bydlení podle právní formy užívání

Zdroj: ČSÚ
Podle šetření Životní podmínky téměř desetina českých domácností platí za bydlení včetně energií více než 40 procent ze svých čistých příjmů. Přitom zhruba dvě třetiny z nich bydlí v pronajatém bytě a největší skupinu tvoří ženy v důchodu, které žijí sami.
Pokud člověk bydlí v bytovém domě, tak největší podíl jeho výdajů na bydlení činí nájemné nebo úhrada za užívání bytu. V rodinném domě pak jeho obyvatele nejvíce zaplatí za elektřinu. Nejlevnější položkou je pak v bytovém domě plyn z dálkového zdroje, kdežto v rodinném domě to je vodné a stočné.
Graf 2: Měsíční výdaje za bydlení podle položek (v Kč)

Zdroj: ČSÚ

Více lidí bydlí ve vlastním

ČSÚ v rámci svého šetření srovnal i podíl domácností podle právní formy v roce 2008 a 2018. Nejvíce lidí v minulém roce bydlelo ve vlastním domě, a to 38,7 procenta. Vlastní dům mělo nejvyšší procento lidí i před deseti lety. Druhé příčky se už ale liší. V roce 2008 23 procent lidí bydlelo v nájmu, loni už to bylo jen 19 procent. V roce 2018 mělo druhé nejvyšší zastoupení bydlení ve vlastním bytě. Z toho vyplývá, že loni bydlelo ve vlastní nemovitosti 67,5 procenta obyvatel České republiky, před deseti lety to bylo 60,6 procenta. Nejméně lidí pak bydlí u přátel či příbuzných.
Graf 3: Domácnosti podle právní formy bydlení

Zdroj: ČSÚ
Obyvatelé ČR jsou podle šetření nejvíce spokojeni s osobními vztahy a se svou prací. O něco horší to je s finanční situací domácnosti. Více jak polovina osob se v daném období čtyř týdnů cítila často klid a štěstí. Osamělost, prázdnotu, zoufalost či depresi, připustila jen třetina lidí. „Pouze 7 % Čechů předpokládá zhoršení své životní situace. Právě v tomto směru se výsledek nejvíce odlišuje od posledního šetření z roku 2013, kdy negativní očekávání uvedla více než pětina osob,” uzavřel Jiří Pekárek z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Lidí ohrožených příjmovou chudobou je víc

V roce 2017 bylo ohroženo příjmovou chudobou 9,1 procenta lidí, loni to bylo 9,6 procent. Potíže vyjít s příjmy mají stále stejné skupiny obyvatel. Patří sem hlavně matky samoživitelky a starší ženy v důchodu žijící samy. Pro necelých 18 procent domácností je velký problém vyjít s měsíčním příjmem.
„Hranice příjmové chudoby se liší podle typu domácností. Pro domácnost jednotlivce činí 11 963 korun za měsíc, u rodičů se dvěma menšími dětmi jde o 25 122 korun na domácnost,“ vysvětluje Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *