Dvoupodlažní dřevostavba na úzkém pozemku se pyšní pěkným výhledem

22. 03. 2019
Diskuze (0)
Sdílet

Přinesli jsme vám už několik realizaci, při kterých se pozemek od přístupové cesty svažuje, a dům je včleněn částečně pod terén. Tento rodinný dům je opakem.

Přístupová cesta je na nejnižším bodě a úroveň pozemku stoupá, navíc pozemek je úzký. Jak z toho „vybruslili“ architekti Radovan Schaufler a Jakub Roskovec?

Na ocelových nohách

Dvoupodlažní dřevostavba v klidné chatové osadě na konci slepé uličky stojí na ocelové konstrukci, která vytváří kryté parkování pro auta. Toto řešení šetří prostor a vytváří i zajímavý estetický dojem. Díky vyzvednutí do výšky je z horního patra zajímavý panoramatický výhled na okolí. Architekti ho podpořili osazením prosklených stěn. Příjemné posezení nabízí střešní terasa uložena na kolmo otočeném hranolu – na střeše části prvního podlaží.

Foto: Ondřej Polák

Foto: Ondřej Polák

Patchwork z barev a materiálů

Architekti se materiálově pohráli i s vizáží domu. Boční fasády směřující k sousedům jsou opláštěné nehořlavými deskami CETRIS, zbývající plochy jsou pokryty modřínovými lamelami.

Foto: Ondřej Polák

Foto: Ondřej Polák

„Výtvarnou zajímavostí je nanesení červené lazury na lamely jednoho meziokenního pole a terasy. Doplňkové plochy fasády jsme navrhli z desek CETRIS ošetřených lazurou v tmavě šedém až černém odstínu. Stejně jsou zbarveny rámy oken a pohledové prvky dřevěné konstrukce. Klempířské detaily jsou z materiálu RHEINZINK, vnější ocelové konstrukce jsou žárově zinkované,“ vysvětlují autoři projektu.

Foto: Ondřej Polák

Foto: Ondřej Polák

Tímto propojením a kombinacemi vznikl efekt materiálového i barevného „patchworku“. Prosklené stěny je možné podle potřeby stínit vnějšími žaluziemi.

Jak je řešena dispozice?

První nadzemní podlaží tvoří manželská ložnice a dva dětské pokoje a hygienické zázemí. Každá z obytných místností v tomto patře má velké okno orientované na jih, obslužné místnosti jsou orientovány směrem k svahu.

Foto: Ondřej Polák

Foto: Ondřej Polák

V druhém nadzemním podlaží se nachází dlouhá denní část tvořená spojenou kuchyní jídelnou a obývákem. Mezi jídelnou a obývákem vyúsťuje schodiště. Stačí otevřít dveře v prosklené stěně a ocitnete se na terase orientované kolmo na základní hmotu domu. V přízemí, při krytem stání pro dvě auta se nachází technická místnost – sklad – a kousek od něj samotný vstup do domu se schodištěm.

Foto: Ondřej Polák

Foto: Ondřej Polák

Foto: Ondřej Polák

Foto: Ondřej Polák

Větrané střechy a zahrada

Plochá střecha nad částí prvního nadzemního podlaží (stejně jako ta, která pokrývá druhé) je dvouplášťová větraná s izolací z asfaltových pásů. Střechu nad prvním podlažím v místě zastřešené terasy pokrývají latě z tropického dřeva, v nezastřešené části betonová dlažba. Za domem ve svahu zůstala část pozemku. Je z ní přirozená okrasná zahrada.

Foto: Ondřej Polák

Foto: Ondřej Polák

RD za Prahou ve zkratce

Architektonický ateliér: SCHAUFLER-ROSKOVEC, s.r.o.

Autoři: Radovan Schaufler, Jakub Roskovec

Lokalita: v okolí Prahy, ČR

Užitková plocha: 134 m2

Zastavěná plocha: 125 m2

Projekt: 2013

Realizace: 2014

Sabína Zavarská
Foto: Ondřej Polák

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: dřevěné konstrukce dřevodomy drevostavby
Sdílejte článek

Diskuze