Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Češi JÁSAJÍCÍ NAD TERORISMEM: Takhle se k tomu staví jejich chlebodárci

Češi JÁSAJÍCÍ NAD TERORISMEM: Takhle se k tomu staví jejich chlebodárci
Zdroj: archiv
+ Dalších 50 fotografií
Češi a terorismus
Tisíce komentářů, v nichž se někteří Češi radovali z pátečního teroristického útoku na Novém Zélandu, už během víkendu začala prošetřovat Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Do redakce eXtra.cz se dostaly informace z důvěryhodných zdrojů, že někteří zaměstnavatelé už proti zaměstnancům, kteří se takových výroků dopustili, podnikli určité kroky. Proto jsme oslovili největší české podniky a ptali se, co je na tom pravdy.

Brenton Tarrant (28) minulý pátek na Novém Zélandu vystřílel dvě mešity. Zemřelo 50 lidí, mezi nimi i malé děti. Nejmladší obětí se stal teprve tříletý chlapeček. Přesto se někteří Češi nezdráhali na sociálních sítích teroristu oslavovat jako hrdinu, který si zaslouží sochu v nadživotní velikosti.

Komentáře, u nichž je podezření na spáchání trestné činnosti, prošetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Do redakce eXtra.cz se dostaly informace z důvěryhodných míst, že někteří lidé měli kvůli svým výrokům přijít o práci. Proto jsme se zeptali největších českých zaměstnavatelů, jak ke kauze přistupují.

České dráhy

"České dráhy odsuzují jakýkoliv teroristický čin a rozhodně nesouhlasí s jeho schvalováním. K vašemu dotazu mohu říci jen tolik, že nejsme oprávněni monitorovat mimopracovní aktivity našich zaměstnanců a nemáme informace o tom, že by se někdo z nich takového jednání dopustil. Obecně lze potom konstatovat, že všichni zaměstnavatelé jsou povinni se řídit ustanoveními zákoníku práce a rozvázání pracovního poměru, případně jiná opatření, lze aplikovat výhradně v souladu s ním," uvedl tiskový mluvčí Radek Joklík.

Agrofert

"Nevím, o čem hovoříte. Nemám o tom jakékoli informace. Z čeho vycházíte? Zaměstnanců máme v celém koncernu přibližně 33 tisíc. Pokud máte jakékoli podezření na spáchání trestné činnosti, je vaší zákonnou povinností to oznámit příslušným orgánům," řekl nám tiskový mluvčí Karel Hanzelka.

INDUS Security Agency

"Není nám známa žádná informace o níže zmiňovaných aktivitách našich zaměstnanců. Tedy v naší společnosti nebyla realizována žádná personální opatření," uvedl výkonný ředitel společnosti Pavel Kudrna.

Hyundai Motor Manufacturing

"Nic se zatím neřešilo, jelikož nebyla podána žádná trestní oznámení. Ano, tyto výroky jsme zaznamenali, ale žádné kroky ještě nebyly podniknuty," sdělil tiskový mluvčí Petr Vaněk.

ČEZ

*

"Nemáme žádné takové informace ani monitoring sociálních sítí tuto domněnku nepotvrzuje. ČEZ má každopádně etický kodex, kterým se zaměstnanci musí řídit a neangažovat se v žádných aktivitách poškozujících dobré jméno naší společnosti nebo jdoucích proti etickým hodnotám a zásadám," řekl tiskový mluvčí Roman Gazdík.

Pilsner Urquell

"Nejsme si vědomi, že by se naši zaměstnanci jakkoliv nevhodně vyjadřovali. Zaměstnance se samozřejmě snažíme vést k dodržování veškerých etických pravidel i právních předpisů i mimo pracovní činnost, nejsme však schopni ani oprávněni sledovat, jak se ve svém soukromém životě chovají, kdy nejednají jménem společnosti v rámci náplně své práce. Jakékoliv nevhodné vyjadřování ve vztahu k teroristickým útokům považujeme za nevhodné a jakékoliv akty násilí odsuzujeme," uvedla tisková mluvčí Jitka Němečková.

Kaufland

"Nemáme žádné potvrzené informace o tom, že by naši zaměstnanci páchali trestnou činnost," řekla tisková mluvčí Ivana Dvořáková.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy