Lions bez rivala cítí šanci. Chceme ukončit dlouhé čekání, říká lídr Růžek

  7:33
Před nejstarším českým klubem amerického fotbalu Prague Lions stojí velká výzva. Po řadě změn ve vedení i mezi hráčským personálem bude parta kolem hlavního trenéra Zacha Harroda bojovat o vytoužený titul. K němu chce pomoci, na jakémkoliv postu, i dlouholetý tahoun ofenzívy Lions Lukáš Růžek.

Running back Lukáš Růžek (vpravo) patří k největším oporám Prague Lions. | foto: Archiv ČAAF

Startovací pozici na cestě za trofejí ulehčuje dnes jedinému pražskému týmu v Paddock lize fakt, že velký rival a nejúspěšnější tým posledních let Prague Black Panthers v nové sezoně bude působit v první rakouské soutěži.

„Jako hráče mě to mrzí, bez ohledu na jejich odchod je pro nás cíl každý rok stejný - chceme titul,“ vyhlašuje Růžek, jeden z nejlepších českých running backů posledních sezon.

Když na začátku opomenu změny ve vedení, do nového ročníku Paddock ligy jdete i s novým quarterbackem. Dobře pohybově nadaného Zacha Bartlowa nahradil dlouhán se silným ramenem Mike Hayes. Jak myslíte, že to změní váš útok?
Paradoxně zase tak velké změny nečekám. Navíc bych kluky ani nedělil na dva různé a odlišné druhy quarterbacků. Samozřejmě jsou mezi Zachem a Mikem jisté rozdíly, nicméně jakýkoliv hráč, který přijde do Čech z americké univerzity, je velice dobře atleticky vybaven, bez ohledu na svoji výšku. Samozřejmě bude záležet, jak Mikovi sedne náš playbook a jak si s námi v ofenzivě bude celkově rozumět, nicméně žádné drastické změny se nechystají.

Jak velký vliv má nový quarterback na hru ofenzivní lajny?
Zde navážu na předchozí otázku. Myslím, že to nebude mít žádný vliv. Mike se opravdu hýbe velice dobře, umí se orientovat v kapse a umí se rychle zbavit balónu, když cítí tlak. Jediné, co může naši ofenzivní lajnu ovlivnit, je malá přestavba, jelikož jsme přišli o tři startery z loňské sezony.

Máte nového hlavního trenéra Zacha Harroda. Jak on změní ofenzivu oproti defenzivnímu předchůdci?
Zach byl poslední čtyři roky prakticky nepsaným hlavním koučem. Akvizice Kyla Duncana před pár lety mu práci ulehčila, jelikož si Kyle na sebe vzal spoustu práce. Nicméně poslední dva roky jsme bohužel tak šťastnou ruku při výběru trenéra neměli a Zach byl téměř od začátku prakticky hlavní trenér, i když na papíře byl „pouze“ ofenzivní koordinátor.

Přiznejte však, že vaše soupiska doznala řadu změn. Více než v předcházejících letech. Dokážete se do prvního zápasu na konci března sehrát?
Je pravda, že změn v kádru je opravdu hodně. Přišlo ale několik kluků z českých týmů, kteří se velice rychle zapracovali, myslím, že si s týmem sedli. Co se sehrávání týče, zatím to vypadá velice dobře. Doufám, že vše vyladíme natolik, abychom vyhráli první utkání ligy před televizními kamerami a na žižkovském stadionu proti Ostravě uspěli. Poté nás čeká hned volný víkend a spousta času na to doladit nepřesnosti a vypilovat komunikaci a načasování. Je ale jinak jasné, že k pořádnému sehrání nebudou stačit ani dva nebo tři týdny. Chce to zkrátka čas.

Budete s novými americkými importy letos silnější, nebo ztráta na poměry české soutěže hvězdného Jamese Brookse bude hodně znát?
James se dá jen těžko nahradit, to víme. Byl jednoznačně nejlepším defenzivním linemanem v lize. Nicméně z mého pohledu jako hráč v lajně nemůže ovlivnit hru tolik jako třeba linebacker, kterého máme nového z Ameriky. Když byl James zdvojen, potažmo ztrojen, byl prostě vymazán ze hry, nebo alespoň zastaven na potřebnou dobu. Případně se dalo běhat od něj. To u linebackera jde hůře, obzvláště u tak atleticky vybaveného jako Joel, jenž může ovlivnit jakoukoliv akci na hřišti.

Co vaše osobní cíle do nové sezony, jste už zdravotně na sto procent v pořádku?
Zdravotně se cítím líp než loni, i když už to samozřejmě není zdaleka co dřív. Mám slušně natrénováno, po poslední operaci jsem nemohl dělat nějaké stěžejní cviky, ke kterým jsem se mohl letos konečně vrátit. Bohužel jsem na druhou stranu přibral pár kilo navíc, tak uvidíme, jak to půjde. Osobní cíle si moc nedávám, sezona pro mě není o tom, jestli si jako hráč připíšu 10 nebo 1000 naběhaných yardů. Chci, abychom konečně zvedli po dlouhém čekání nad hlavu pohár pro vítěze Czech Bowlu. Takže jediným osobním cílem pro sezonu je pomoci týmu k vítězství, jakkoliv budu moci a samozřejmě zůstat zdravý.

Running back Prague Lions (Lukáš Růžek) patří k největším oporám pražského týmu.

Šance na úspěch se zvyšují, jelikož Prague Black Panthers, letitý hegemon české lize, letos nastoupí pouze do rakouské soutěže. Jaký myslíte, že to bude mít vliv na soutěž?
Na jednu stranu bude asi soutěž vyrovnanější a divácky atraktivnější. Toto tvrzení je ovšem dvoustranné, neboť právě zápasy s PBP byly vždy lákadlem a atraktivní podívanou. Za mě jako za hráče mi budou chybět. Vždycky chcete bojovat proti těm nejlepším.

Přesto šance na vytoužený titul by měly být rozhodně vyšší, brali byste přes sílu Ostravy či Pardubic i účast ve finále jako úspěch?
Odchodem PBP se nic nezměnilo. Vždy je cílem titul a cokoliv jiného je bráno jako neúspěšná sezona. Tento rok to není jiné. Je čas ukončit to dlouhé čekání. Titul je jasný cíl. Cesta to nebude lehká, ale chceme uspět.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Tělo rozhodlo za mě. Francouz ukončil kariéru, během MS si zkusí roli experta

19. dubna 2024  10:49,  aktualizováno  11:17

Aktualizujeme Naposledy chytal v dubnu minulého roku, do aktuální sezony NHL kvůli problémům s kolenem nezasáhl....

Snaha je. Hvězdy Ústí však basketbalisty Pardubic dost provětrávají

19. dubna 2024  10:36

V basketbalovém čtvrtfinále play off s ústeckou Slunetou se zatím nehraje podle pardubických not....

Vystál si frontu na rovníku. Svéráz Eneme teď léčí energii Vyškova

19. dubna 2024

Vlasy má pečlivě spletené do jednotlivých afrocopánků s korálky a ty zase svázané do velkého trsu...

OBRAZEM: Tréninková fantazie! Teplické fotbalisty podpořily dvě tisícovky dětí

19. dubna 2024  9:59

Nevšední den pro fotbalisty i školáky. Prvoligové Teplice ve čtvrtek uspořádaly na Stínadlech...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...