Lidé z chebského sídliště Spáleniště budou parkovat u bývalé kotelny

  11:44
Začátek další etapy revitalizace nejstaršího chebského sídliště Spáleniště je na spadnutí. Než ale začnou pracovat stroje, radnice vybuduje pro obyvatele ulic V Zahradách a Kosmonautů náhradní parkovací plochu.

Ulice V Zahradách v Chebu zaplněná zaparkovanými automobily. | foto: Martin Stolař, MAFRA

„S návrhem přišel odbor správy majetku. Ve středním traktu sídliště u bývalé kotelny tak vzniká provizorní parkoviště pro obyvatele, kteří v průběhu úprav přijdou o přístup k domu, a tedy i o parkovací místa,“ uvedl zástupce chebského starosty Miroslav Plevný.

V těchto dnech proto v části prostoru největšího vnitrobloku dochází ke skrývce ornice. Na obnažené podloží poté přijde vrstva štěrku, kterou bude třeba udusat. Radnice za provizorní parkoviště pro přibližně osm desítek automobilů zaplatí podle Plevného několik set tisíc korun. Hotovo má být ještě před začátkem vlastní rekonstrukce obou ulic, jejichž modernizace město přijde na 12,5 milionu korun.

„Nebude to plnohodnotná plocha k parkování, neděláme to žádnou drahou technologií, přesto chceme, aby parkoviště nějakou dobu vydrželo. Jakmile skončí úpravy v jedné části sídliště, začnou jinde. V příštích letech plánujeme práce například v ulicích Jungmannova, Mírová nebo 17. listopadu. I tady budou lidé v podobné situaci, takže se náhradní parkoviště bude hodit,“ vysvětlil Plevný s tím, že centrální vnitroblok celého sídliště i s provizorní parkovací plochou chce město zrekonstruovat úplně nakonec a z gruntu.

Zatím však není jasné, co bude s objektem bývalé kotelny, která patří městu, nebo s někdejším obchodním domem, jenž je v soukromých rukou a už roky chátrá.

Rozsáhlému projektu, který má nejstaršímu sídlišti v Chebu vtisknout novou tvář, předcházelo hned několik studií a veřejných projednávání. Cílem bylo povznést okolí domů z padesátých let minulého století na úroveň současných trendů moderního bydlení.

Právě nedostatek parkovacích míst byl nejčastějším požadavkem, na němž se obyvatelé celé lokality shodli. V současnosti je totiž na celém sídlišti s přibližně sedmi sty padesáti byty k dispozici jen necelých tři sta míst k parkování.