TOPlist

Microsoft News v češtině: prosadí se ručně vybírané zprávy i na našem trhu?

MSN logo microsoft news

Jméno Microsoft si asi většina lidí nespojí zrovna se zpravodajstvím. Faktem však je, že společnost v tomto oboru působí již více než 23 let. Zpravodajské služby sdružené pod hlavičkou Microsoft News stojí nejen za (v zahraničí) známým serverem MSN.com, ale poměrně nově i za aplikací Microsoft News pro iOS, Windows 10 a Android. Zprávy jsou dostupné skrz tuto platformu také přes Microsoft Edge, Skype, Xbox a Outlook.com.

Microsoft dnes oznámil, že tuto službu oficiálně spouští i v České republice. Ta se tak přidává ke 140 zemím, kde je již služba ve 28 jazykových mutacích k dispozici. Celkově Microsoft News podle údajů společnosti používá okolo půl miliardy lidí. Na českém trhu však kvůli pozdnímu startu zřejmě o popularitu bude muset bojovat.

Microsoft News v ČR: regionální tituly i ČTK

V České republice zahájil Microsoft spolupráci s poměrně širokým spektrem titulů, včetně například regionálních novin Deník a dalších webů vydavatelství Vltava Labe Media group, časopisů z nakladatelství Burda Praha a dokonce i přímo s tiskovou agenturou ČTK. Brzy by navíc měli přibýt další partneři.

microsoft news msn
Mezi zdroji zatím převládá ČTK, brzy by však mělo přibýt více webů

K dispozici jsou pak pochopitelně i zahraniční zprávy od dalších více než 1 200 vydavatelů. Pro české čtenáře budou zajímavé asi zejména weby jako BBC News, FOX News, The Guardian, Le Monde, Die Welt a podobně.

Zprávy vybírané redaktory

Zajímavé je, že nejde o zcela automatický agregátor zpráv. Články, videa a fotografie od jednotlivých partnerů sice nejprve roztřídí robot, avšak poté už k nim přistupují redaktoři, kteří ručně vybírají ten nejrelevantnější obsah.

Celkově Microsoft k těmto účelům zaměstnává 800 novinářů v 50 světových redakcích, kolik jich má na starost ČR však nevíme.

Zobrazení zpráv ve službě Microsoft News si lze jednoduše přizpůsobit výběrem a seřazením oblíbených témat dle vlastních zájmů, a to jak na stránce MSN.com, tak v aplikaci pro Windows 10, iOS a Android

Autor článku Tomáš Krompolc
Tomáš Krompolc
Fanoušek Androidu, Googlu a moderních technologií. Rád si poslechne tvrdší hudbu a mezi jeho nejoblíbenější seriály patří ty z produkce Netflixu. V současné době je spokojeným majitelem telefonu OnePlus 6.

Kapitoly článku