Na Miladu míří těžká technika. Příznivé jarní počasí umožnilo u jezera start stavebních prací, které mají za cíl zpříjemnit návštěvníkům pobyt ve vyhledávané lokalitě. Postup prací za téměř 200 milionů je naplánovaný tak, aby co nejméně ovlivnil provoz v rekreační zóně, přesto státní podnik Palivový kombinát Ústí (PKÚ), který areál spravuje, žádá veřejnost o zvýšenou opatrnost v místech, kde se budou pohybovat stroje.

U jezera Milada v následujících měsících vznikne centrální kanalizace, přípojky pitné vody pro hlavní pláž a elektrické a vodovodní přípojky. „Milovníci koupání se dočkají nových plovoucích mol, která více zpřístupní jezero plavcům a budou sloužit i jako přístaviště pro rekreační lodě. Počítá se také s ekomoly určenými zejména pro vodní ptáky. Ta budou umístěna po celém obvodu jezera,“ informovala mluvčí PKÚ Hana Volfová.

Ilustrační foto.
Černé stavby trápí obce na Ústecku. Na povolení majitelé kašlou

Tím nejdůležitějším v letošním roce je však zlepšení přístupnosti všech částí jezera zejména pro složky Integrovaného záchranného systému a bezpečnostní službu. „Zpevněnou komunikaci, která bude hotová ještě před oficiálním zahájením sezony, budou moci využívat také vyznavači in-line bruslí,“ dodala Volfová.

Desetikilometrový okruh

Tuchomyšlský okruh bude postupně zpevněn v délce přes 10 kilometrů. Dojde i na čištění tří kilometrů koryta Modlanského potoka, dále na sanace a každoroční opravy stávajících komunikací.

Nyní PKÚ oslovuje firmy, které chtějí letos poskytovat své služby na Miladě. Kateřina Kulhánková z odboru strategického rozvoje ústeckého magistrátu doplnila, že v rámci Výzvy na poskytování služeb v zájmovém území Milada pro rok 2019 se zájemci měli možnost přihlásit do konce února.

Ilustrační foto - operace
Jak v Ústí operují žlučník? Průměrně si poležíte v nemocnici šest dní

„Nyní proběhne schůzka ohledně podmínek smluv o pronájmu. V případě, že se neobsadí všechny požadované pozice, bude vypsána druhá výzva,“ upřesnila Kulhánková. Potvrdila také, že probíhající práce kolem jezera nenaruší organizaci ani průběh slavnostního zahájení sezony na jezeře Milada, které proběhne v sobotu 18. května. Sezonu na jezeře ukončí akce s vílou Miladou 21. září.

V Dobrovolném svazku obcí Jezero Milada, pod který by v budoucnu měly přejít pozemky v areálu, jsou kromě Ústí nad Labem i města Chabařovice, Trmice a obec Řehlovice. „Z naší strany zatím není možné investovat na pozemcích jezera, protože nejsou v našem vlastnictví,“ uvedla trmická starostka Jana Oubrechtová.

Město Ústí nad Labem. Ilustrační foto
Ústí má mizernou pověst, myslí si jeho obyvatelé podle průzkumu. Co vy na to?

Jezero Milada je první velkou vodohospodářskou rekultivací v ČR. Vzniklo na místě bývalého hnědouhelného lomu Chabařovice. Jeho rozloha je 252 hektarů, maximální hloubka bezmála 25 metrů, objem vody přesahuje 35 milionů kubíků. Napouštění jezera začalo roku 2001, skončilo v roce 2010 a veřejnosti se otevřelo v roce 2015. Náklady na rekultivační práce dosáhly pěti miliard.