Tento článek byl zařazený do rubriky Archvív. Informace nejsou již aktuální!

Vědomosti, kreativita, pohybová zdatnost a týmový duch. To jsou čtyři základní atributy, které vám mohou přinést vítězství v bitvě O pohár Ostravské univerzity, ve které se soutěží o zájezd, sportovní vybavení, praktické workshopy pro studenty i další ceny v hodnotě téměř 200 000 korun. Jak se do bitvy přihlásit krok za krokem najdete na konci tohoto článku.

Podívejte se na fotoreportáž nebo video z minulých ročníků!

Jde o velkolepou soutěžní show, která se bude konat 27. června 2019 (tedy den před vysvědčením) přímo v centru Ostravy na Masarykově náměstí. Je součástí happeningu Jsme Ostravská! (www.jsmeostravska.cz), který po bitvě pokračuje kapelami a dalším programem. Každoročně se v ní utká pět středních škol, které se do bitvy probojují z prvního výběrového kola. Některé školy se v bitvě úspěšně drží již několikátým rokem, jiné se v ní střídají. Kromě loňského vítěze (tedy Matičního gymnázia Ostrava), který má účast v následujícím ročníku automaticky zajištěnou, jsou další čtyři soutěžní školy otazníkem. Může to být třeba i vaše střední.
V bitvě soutěží šestičlenné smíšené týmy (alespoň dvě děvčata) složené ze studentů 3. ročníků (tedy ročníků před maturitou). První část bitvy prověřuje jejich vědomosti, zejména znalost souvislostí a všeobecný přehled. Druhá část dává prostor studentům popustit uzdu fantazii a prokázat kreativní myšlení a přístup. A třetí část testuje fyzickou výkonnost a pohybové nadání. Během celé bitvy ale hraje roli ještě jeden zásadní faktor – a to jsou fanoušci. Každá škola vysílá na Masarykovo náměstí své fanoušky, jejich nadšení, hlučnost, vybavení transparenty, originálními hesly, sladění do barvy školy – to všechno hraje roli a zajišťuje týmu další plusové body, které mohou i rozhodnout o výsledku celé bitvy.
A proto pokud i vy máte na střední dobrou partu, která chce táhnout za jeden provaz, neváhejte ani minutu a přihlaste se! Zde najdete podrobný návod, jak na to:

  1. Potřebujete souhlas vedení: Budete reprezentovat svou školu, samozřejmě je nutné, aby o tom vedení školy vědělo. Ze všeho nejdříve tedy zjistěte, zda je vedení vaší školy této akci nakloněno (aby ne, vždyť můžete svou střední proslavit v celém Moravskoslezském kraji!), jestli uvolní 6 soutěžících a ideálně několik tříd (nebo rovnou celou školu, jako to dělají ty největší hvězdy) fanoušků. Pokud bude souhlasit, máte dveře otevřené!
  2. Sežeňte garanta z řad učitelů: Bitva probíhá z velké části v době vyučování, proto je nutné, aby s vámi na Masarykovo náměstí dorazil i doprovod, tedy někdo z učitelů. Obvykle jde o výchovné poradce nebo třídní učitele, ale může to být kterýkoli váš oblíbený učitel, který se s vámi do toho ponoří. Je důležité mu říct, že z této akce pro něj nevyplývají žádné povinnosti, jen vás (soutěžící studenty i fanoušky) na Masarykovo náměstí jako zástupce vaší školy dovede jako doprovod. Případně vám taky může pomoci s přípravami na bitvu, při komunikaci s vedením školy i dalšími učiteli.
  3. Bez přihlášky ani ránu: Potřebujeme o vás vědět, proto pokud o účast v bitvě stojíte, stáhněte si přihlášku (najdete ji na konci tohoto příspěvku), vyplňte všechny údaje, nechte podepsat vedením školy a pošlete elektronicky na adresu andrea.wantulova@osu.cz (Andrea Wantulová je organizátorka bitvy a hlavní kontaktní osoba pro všechny soutěžící i vedení školy). Přihlášku zašlete nejpozději do konce května 2019!
  4. Ukažte, že jste nejlepší: V bitvě je místo jen pro pět týmů, takže abyste se dostali do samotné arény (tedy přímo na podium na Masarykovo náměstí), musíte pro to ještě něco udělat: natočit motivační video, kterým prokážete týmového ducha na své škole – tedy že jste správným týmem pro bitvu. Zapojte co nejvíce lidí z vaší školy a natočte video, kterým ohromíte porotu. Letošní ročník bitvy bude provázet téma svobody, jejího hledání, nacházení i ztrácení, a právě svoboda (ať už z jakéhokoli úhlu pohledu) by měla být pojící linkou vašeho videa. Na vašem videu budeme hodnotit zejména nasazení a originalitu. Video nahrajte na YouTube a odkaz na něj pošlete ideálně rovnou s přihláškou do konce května na andrea.wantulova@osu.cz.
  5. Vyčkejte výsledků poroty: Následně zasedne porota, která bude videa anonymně hodnotit a přidělovat jim body za originalitu pojetí, celkovou myšlenku (ať už vsadíte na humor nebo hloubku), nasazení školy a náročnost zpracování. Do bitvy postoupí celkem 4 týmy s nejvyšším počtem bodů (jedno místo v bitvě patří každoročně vítězi předchozího ročníku). Jestli jste se probojovali až do samotné bitvy O pohár Ostravské univerzity se dozvíte v prvním červnovém týdnu.
  6. Příprava na bitvu: A jakmile patřičně oslavíte úspěch z prvního kola, je čas se připravit na druhé kolo, tedy na samotnou bitvu O pohár Ostravské univerzity. A tady začíná legrace. Zburcujte celou školu, přemluvte učitele výtvarky, abyste hodiny věnovali přípravě transparentů a maskotů (pro účely bitvy dostanete vlastní barvu vaší školy), vymyslete v češtině hesla a zkuste je v hudebce zhudebnit, přesvědčte učitele a vedení, aby na Masarykovo náměstí poslali co největší počet fanoušků, domluvte se na pravidelném vysílání ve vašem školním rozhlasu, vytapetujte školu plakáty, zapojte všechny, od prváků až po maturanty – zkrátka využijte všech dostupných prostředků k tomu, aby o bitvě celá škola věděla, aby se všichni těšili, až vás budou moci povzbuzovat přímo na podiu na Masarykově náměstí. Dostat se do bitvy je totiž velká čest a prestiž pro celou školu. Připravit se může také šestičlenný tým – třeba tím, že začne pracovat na své fyzičce, zopakuje si co nejvíce informací týkajících se tématu svobody v Česku i v celém světě a začne trénovat také svou pravou hemisféru, aby vám to pálilo i u kreativní části bitvy.
  7. Samotná bitva: Pak už zbývá jediné: přijít 27. června na Masarykovo náměstí s hromadou barevně sladěných a transparenty vybavených fanoušků, vydat ze sebe maximum na podiu i pod ním a sbírat co nejvíce bodů ve všech disciplínách. Ale nebojte se, vítěz nebere vše. Každý účastník bitvy se může těšit na hodnotné ceny za své výkony a odvahu.

Dosud se bitvy O pohár Ostravské univerzity zúčastnily tyto školy: Matiční gymnázium, Jazykové gymnázium Pavla Tigrida, Wichterlovo gymnázium, Gymnázium Hrabůvka, SŠ waldorfská, gymnázium EDUCAnet i GSOŠ Frýdek-Místek. Vrátí se letos do bitvy staří gladiátoři, nebo se můžeme těšit na svěží vítr? Je to hlavně na vás, studentech.

REGISTRACE PRO ROČNÍK 2019 JE JIŽ UZAVŘENA. PŘIJĎTE ALESPOŇ FANDIT 27. 6. 2019 OD 11 HODIN NA MASARYKOVO NÁMĚSTÍ V OSTRAVĚ!