Dusno nad Petrem Fialou v Českém rozhlasu: Nervozita, neschopnost připustit, že dělá něco špatně...

22.03.2019 15:02

Vedení ODS minulou sobotu vyloučilo ze strany poslance Václava Klause mladšího pro jeho výroky a postoje, kterými prý poškozuje stranu. Nejen českou politickou scénu zaplavila vlna spekulací, jestli bude takové rozhodnutí pro občanské demokraty přínosem, nebo straně uškodí. Svůj pohled na věc odhalili v pořadu Pro a proti v Českém rozhlase také komentátor týdeníku Echo Daniel Kaiser a hlavní komentátor týdeníku Ekonom David Klimeš. Oba se shodují na tom, že to značí slabost a nejistotu ODS, která nemá program.

Dusno nad Petrem Fialou v Českém rozhlasu: Nervozita, neschopnost připustit, že dělá něco špatně...
Foto: screen: ČT24
Popisek: Václav Klaus mladší při svém vystoupení v Poslanecké sněmovně

V samém úvodu se komentátor Kaiser k vyloučení Klause juniora z ODS vyjádřil jednoznačně jako k velké chybě. Ty důvody k vyloučení podle jeho názoru působily jako záminka. „Předseda Petr Fiala a lidé kolem jednou tvrdí, že je to kvůli těm výrokům. A pak zase tvrdí, že je směšné, že by to bylo za ty výroky. Důvodem prý je, že se Klaus mladší odkláněl od programu ODS,“ poukázal komentátor na protichůdná vyjádření.

Celý ten problém shledává v osobnosti předsedy ODS Petra Fialy. A také v tom, jak se ODS nevyvíjí. Vyloučením jednoho člena se na tom podle Kaisera nic nezlepší. „Strana nejen stagnuje, ale padá, a to je podle mě podstata celého příběhu,“ podotkl s tím, že z toho plyne nervozita Fialy a jeho neschopnost připustit, že něco asi dělá špatně.

„Jestliže chce strana růst nad současných třináct procent, musí začít oslovovat i jiné vrstvy,“ míní Kaiser. „Vyhozením Václava Klause ml. prý dává najevo, že o jiné lidi nestojí,“ zdůraznil.

Klimeš zase Klausovo vyloučení z řad ODS čte jako pozdní odvahu. „Fiala s celým vedením dospěli k tomu, že s Klausem mladším shodu nenajdou. Fiala se nyní cítil už dost silný na to, aby po další zámince Klause vyzvali k odchodu z klubu a následně přišlo i jeho zbavení členství,“ míní Klimeš.

Následně Klimeš zaměřil, jak vyloučení Klause juniora vnímají členové uvnitř strany. „Volič si řekne, že to byla poslední kapka, že to nešlo, tak to rozetnuli. Uvnitř ODS ale Klaus ml. zkoušel, co vše ve straně může,“ podotkl a zmínil, že snáze by bylo přijato vyloučení Klause ml. už minulý rok, kdy v loňských senátních volbách místo kandidáta ODS podpořil Ladislava Jakla, který kandidoval za SPD.

Anketa

Pomůže ODS vyloučení Václava Klause ml.?

6%
94%
hlasovalo: 10512 lidí
Oponoval mu však Kaiser se slovy, že to nemělo být o žádném načasování, ale Klause mladšího z ODS vylučovat vůbec neměli. Rozhodně prý svými výroky stranu nijak neoslaboval. „Každá relativně velká až masová strana musí vydržet daleko větší rozmanitost názorů a osobností než dnes,“ řekl a zmínil například britskou Konzervativní stranu, kde si jdou vyloženě po krku.

Klaus mladší přirovnal přijímání zákona v Poslanecké sněmovně k rozhodování židovského výboru o tom, kdo půjde do transportu. A Macronův plán zase k Hitlerovu Mein Kampfu. V souvislosti s tím ale Kaiser zmiňuje, že Klaus mladší není jediný, kdo použil příměry k éře nacismu. Všímá si prý, že mezi českými politiky jsou tyto příměry dost běžné. 

I Petr Fiala prý přirovnával politiky ke zločincům druhé světové války. „Fiala, který se teď stará o hygienu veřejné debaty, přirovnal Andreje Babiše za vyjádření o tom, že parlament je žvanírna, k Adolfu Hitlerovi,“ připomněl Kaiser a zmínil další podle něj drsnější přirovnání, než provedl Klaus mladší. A sice to, když kníže Karel Schwarzenberg mluví o rakouském kancléři Sebastianu Kurzovi, že je to v zásadě mladý Hitler.

Další příklad zmínil i Klimeš, který zase vzpomněl, že v lednu také slyšel jisté přirovnání ke stylu vlády Babiše, kdy padlo jméno Hitler od Miroslava Kalouska (TOP 09). „Je to špatně, že je to ve veřejné debatě, ale ODS i tak udělala správně,“ trvá na svém komentátor.

„Stejně tak Petr Fiala použil proti Klausovi staršímu metodu, že se vše vysvětluje tak, že je někdo proruský,“ poznamenal Kaiser. „Najednou je tu nějaký výlev ohromného svatouškovství,“ podivoval se dál komentátor, který by prý rád, aby ODS jasně řekla, zda šlo skutečně o poslední dva zmiňované výroky.

Václav Klaus mladší má podle Klimeše mimořádný talent poznat debatu, která není ve společnosti dořešena a razantně do ní vstoupit. „Často do toho ostře šlápne. Někdy je to na škodu té soudružnosti ODS a často to překrývalo její priority,“ míní.

Na to nesouhlasně Kaiser položil otázku, jaké jsou priority ODS, které Klaus mladší opustil. „Dokonce ani Afghánistán neměla ODS jako programovou prioritu, to se na mě nezlobte,“ rozhořčil se komentátor. I on je toho názoru, že jediným relevantním důvodem pro jeho vyloučení bylo, že v senátních volbách podpořil Ladislava Jakla, který kandidoval za SPD.

„Nesouhlasím, Klaus porušuje některé věci,“ kontroval Klimeš, podle kterého je otázka, jestli to vytváří nějaký produkt, se kterým je možné pracovat, nebo zda to na voliče působí tak, že je strana nesourodá. „Některé uvažování Klause ml. byla pro vedení ODS mimořádně problematická. Oni nemohli vědět, kdy a co od něj zase příště čekat,“ řekl.

  • Celý rozhovor ZDE

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí
„ODS má dlouhodobě problém, že má žalostný program,“ míní Klimeš, kterému se nelíbí, že pokud mají programovou konferenci, kde oznámí, že v budoucnu představí penzijní reformu – když vláda ji probírá a topí se v tom, tak se její hlavní vyzyvatel nechová. Připouští, že pro Fialu musí být mimořádně těžké argumentovat pro Klausovo vyloučení, jelikož se příznivci ptají: „Pokud nechceme názory Klause ml., tak jaké jsou názory ODS?“

„ODS pomáhal Klaus mladší oslovit pravicové a lehce nacionalistické voliče. A zároveň ale mohl blokovat potenciál strany získat ty středové,“ uvedl Klimeš. „Je to strategie, která může vyjít. Nebo nemusí. Ale myslím, že je pro ODS nezbytná,“ usuzuje.

„Dění posledního týdne není projevem dobré kondice ODS,“ připojil svůj názor Kaiser. „Je to naopak slabostí a nejistotou tohoto vedení,“ konstatoval s tím, že Klaus mladší byl pro ODS přínosem. „Měl nejvíce preferenčních hlasů a celorepublikově byl druhý po Babišovi,“ zdůraznil.

Zmínka padla i o průzkumu agentury Median, který říká, že volební potenciál ODS je jen sedmnáct procent, což je méně než pevné voličské jádro hnutí ANO. V souvislosti s tím Klimeš poznamenal, že ODS se nemůže spokojit s tím, že i kdyby oslovila všechny své potenciální voliče, tak nedosáhne na hlavního konkurenta. „Snaha změnit strategii a oslovit tím více voličů není vůbec špatná,“ je přesvědčen a varovně poukázal i na výsledky uniklého interního průzkumu, podle nichž se Klaus ml. těšil u potenciálních voličů celkově větší důvěře a známosti než Fiala.

„Další důvěryhodná a známá osobnost je ale až Alexandr Vondra, který teď rozhodně nepatří mezi nejužší vedení. A pak není nic, což je dost velký problém,“ dodal Klimeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…