WD My Cloud Home Duo – TEST domácího diskového CLOUD úložiště s jednoduchou obsluhou Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 21 březen 2019
Přejít na obsah
WD My Cloud Home Duo – TEST domácího diskového CLOUD úložiště s jednoduchou obsluhou
WD My Cloud Home Duo 8TB
V praxi - Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • WD My Cloud Home Duo – TEST domácího diskového

                                                 CLOUD úložiště s jednoduchou obsluhou

Společnost Western Digital netřeba představovat. Přední výrobce HDD a dnes i SSD řešení všeho druhu, nabízí různorodou nabídku úložných řešení pro každou příležitost i oblast použití. Dnes se podíváme na aktuální řešení domácího CLOUDu, tedy úložiště pro domácnost i vzdálený přístup, ať už z vašeho PC, telefonu nebo chytré TV. Všude, kde je Internet, budete mít přístup k vašim datům a jejich zálohování na vašem vlastním domácím CLOUD diskovém poli.

CLOUD systémy jsou dnes rozšířené a prakticky je používáme všichni běžně. WD samozřejmě podobné obří systémy zásobuje svými disky, nabízí ale také menší a jednodušší řešení pro firemní a také domácí použití. Jinými slovy, místo abyste používali disk společnosti X a nahrávali na něj vaše data, čímž efektivně tato data patří společnosti, které patří ono diskové pole a má k nim prakticky volný přístup (jedno jak moc vás ujišťuje o bezpečnosti a soukromí), tak budete mít svá data na svém disku a přistupovat k nim můžete stejně snadno odkudkoliv.

Řešeních, která zajišťují podobnou funkčnost, je na trhu několik druhů a prakticky se dá říci, že se liší velikostí a náročností provozum a hlavně jejich správy. Na vrcholu stojí diskové farmy, tedy servery a CLOUD služby jaké používá Google apod. O třídu níže, jsou to NAS řešení, která mohou mít několik disků po několik desítek, prakticky se dá říci, že jde o „menší server“. Pořád ale vyžaduje/umožňuje detailní správu všeho. Něco, s čím se moc běžných uživatelů zabývat nechce. A tak je tu ještě další řešení. Řekněme jednodušší NAS, který neklade žádné nároky na správu, vše je zjednodušeno až na dřeň, což asi náročnější uživatelé neocení, ale ocení to běžní uživatelé, kteří chtějí prostě disk na svá data, ke kterému budou mít přístup s jakýmkoliv zařízením odkudkoliv, a dokonce mít vyřešené i zálohování svých dat (a nemusí o tom ani vědět). A zde tedy nastupuje dnes testovaný produkt společnosti WD.

  • WD My Cloud Home

Společnost WD samozřejmě nabízí jak serverová řešení, tak klasická NAS řešení, tak i něco, čemu říká My Cloud Home. To je právě zjednodušený „instantní NAS“ pro domácí použití, kde je záměrně vše přednastaveno a ovladatelné tak jednoduše, jak to lze vůbec udělat, aby běžný uživatel jen přišel, píchnul to doma do modemu a prostě to používal jako domácí CLOUD. Prakticky se dá říci, že to není o moc složitější, než použití běžného externího disku.

WD nabízí několik různých verzí My CLOUD řešení, dnes se specificky podíváme na HOME verzi, tedy řešení určené pro domácnosti. I ta nabízí v různých variantách. Liší se fyzicky počtem disků a jejich kapacitou. Jednodiskové verze poznáte snadno (fyzicky i názvem), dvoudiskové verze jsou tedy tlustší a hlavně mají v názvu DUO. Právě takový model máme k dispozici a můžeme vám jej dnes v praxi ukázat.

  • WD My Cloud Home Duo 8TB

V našem případě máme 8TB model, tedy verzi s dvojicí 4TB disků. Základní verze dvoudiskových řešení má 4TB (tedy 2x 2TB), pak je 6TB (2x 3TB), 8TB (2x 4TB), 12TB (2x 6TB), 16TB (2x 8TB) a zatím kapacitně největší model má 20TB, tedy obsahuje dva 10TB disky. Ve všech případech jsou uvnitř 3,5“ WD RED HDD modely pevných disků.

Náš 8TB model je tedy řekněme střední verzí v nabídce. Je nutné také říci, že WD sice uvádí 8TB kapacitu, ovšem základním nastavení jsou všechny modely nastavené jako RAID 1, tedy máte k dispozici jen kapacitu toho jednoho disku (a to ještě zformátovanou). V tomto případě tedy v základu je jen 4TB disk (3,51TB reálně) a druhý se souběžně používá jako záloha toho prvního. Samozřejmě pokud chcete, můžete to v nastavení přepnout na JBOD režim, ve kterém budete mít k dispozici oba 4TB disky jako jedno úložiště (Něco přes 7TB po zformátování celkem), tedy už bez zálohování.

Vzhledem k tomu, že toto řešení je určené pro domácnosti, WD si dal záležet na designu, který je opravdu parádní. Zařízení rozhodně vizuálně ostudu dělat nebude. Umístěné by ideálně mělo být tam, kde máte doma modem, ke kterému se připojuje.  

A jaké je tedy v praxi?



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 179x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1434x
Komentářů: 7
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1173x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1871x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1134x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1902x
Komentářů: 3