Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nastane chaos? Firmy se musí připravit na brexit bez dohody, řekl šéf ECB

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Evropské společnosti musí posílit své přípravy na možný odchod Británie z Evropské unie bez dohody. Řekl to podle agentury Reuters prezident Evropské centrální banky Mario Draghi představitelům EU. "Úřady a centrální banky jsou připravené, ale soukromý sektor musí přípravu posílit," řekl podle informovaného zdroje Draghi na evropském summitu.

Draghiho komentář přišel den poté, co se představitelé EU na summitu v Bruselu dohodli, že poskytnout Británii šanci na odchod z unie s dohodou a prodloužili termín brexitu o dva týdny na 12. dubna. V případě brexitu bez dohody by obchod mezi Británií a EU čelil okamžitým obchodním bariérám a omezením podnikání.

Draghi uvedl, že negativní následky pro 19 členů eurozóny budou omezené. Uznal však, že některé země jsou více vystavené problémům než jiné. Francie, Německo, Belgie a Nizozemsko patří mezi země, které mají velkou obchodní výměnu s Británii a které by zřejmě pocítily větší problémy v případě brexitu bez dohody.

Draghi také řekl představitelům EU, že ekonomika eurozóny stále čelí velké slabosti a převládající nejistotě, ale riziko recese zůstává poměrně nízké.

Témata:  Brexit Evropská centrální banka (ECB) Mario Draghi

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy