Babinet.cz  /  Magazín  /  Kultura  /  Vršovické divadlo MANA chystá hru Ta třetí, drama lásky a vypočítavosti

Vršovické divadlo MANA chystá hru Ta třetí, drama lásky a vypočítavosti

22.3.2019 - redakce Babinet.cz

Hru Ta třetí, stále aktuální příběh o lásce a vypočítavosti, připravuje Vršovické divadlo MANA. Výtečně napsaný román Jaroslava Havlíčka, autora Petrolejových lamp či Helimadoe, tu nastuduje osvědčený režisér Radovan Lipus. Hlavní postavu, muže stojícího mezi dvěma ženami, ztvární charismatický Lukáš Jurek. V dalších rolích se představí Denisa Pfauserová, Stanislava Jachnická, Veronika Janků, Petr Klimeš a Leonard Hädler Stirský. Premiéra původní inscenace Ta třetí bude 7. května 2019.

Kalkulace s láskou

Hlavní hrdina, bankovní úředník Mánek (Lukáš Jurek), je zasnoubený s mladou, krásnou a povrchní Adélou (Denisa Pfauserová), když do jeho života vstoupí laskavá a obětavá sestřenice Milada (Stanislava Jachnická). Obětavá žena mu nabízí celý svůj život, jeho mladá snoubenka mu však do něj přináší spontánnost, energii a vzrušení. A tak začne Mánek uvažovat a kalkulovat: co jedním či druhým sňatkem získá a co by mohl ztratit? I ten nejlepší počtář se ale přepočítá v momentě, kdy za nitky zatahá „ta třetí“. Ta totiž nakonec dostane úplně všechny…

Muž mezi dvěma ženami

Stále živý román Jaroslava Havlíčka Ta třetí pro vršovickou scénu zadaptovala Věra Mašková. V éře epidemie singles podle ní nabývá příběh o lásce a sobectví novou aktuálnost. „Ve světě, kde se už dvacet let propaguje, že člověk má milovat hlavně sebe, se partnerské lásce příliš nedaří,“ říká autorka scénáře a dramaturgyně inscenace Věra Mašková. Muž stojící mezi dvěma ženami, jejichž lásku by mohl získat, ohrožuje osud svůj i osudy ostatních svým kalkulováním, životní vypočítavostí a neschopností překonat svoje ego,“ naznačuje vývoj příběhu Věra Mašková, která je od sezóny 2018-2019 zároveň novou uměleckou šéfkou vršovické scény.

 

S tím, že Havlíčkova předloha kromě přesného zachycení lidských povah odráží i to, co je zároveň současné i věčné, souhlasí i režisér Radovan Lipus: „Hraje se tu o život, nic menšího tu v sázce není. V knize to je podáno velmi nesmlouvavě: kéž onen mix palčivosti, trapnosti a pustošivého sobectví, které stojí v protikladu k lásce a štěstí, nese ve svém tématu i naše představení,“ prozrazuje o chystané novince Radovan Lipus. A doufá, že se mu Havlíčkovy skvělé, psychologicky propracované postavy podaří přenést i na jeviště.

Hra s city i se životem

„Zajímavá sonda nemužného a rozmazleného chování!“, přibližuje charakter hlavní postavy její představitel, herec Lukáš Jurek a dodává: „Myslím, že dnešní společnost čím dál víc zpochybňuje a relativizuje trvalé a dříve ustálené hodnoty, velké činy a hrdinství našich předků nebo jejich pevná stanoviska. Na osudu Mánka může divák vidět, kam to dospěje, pokud se tomu člověk nevzepře, nechá se unášet a neujasní si své postoje.“

„Všichni hledáme lásku, štěstí, chceme žít rodinný život, usadit se, užívat si života s milovaným člověkem. A jsme schopni pro to obětovat téměř cokoli,“ uvádí představitelka Adély, talentovaná herečka Denisa Pfauserová. A prozrazuje, jak se při čtení textu vrátila o mnoho let zpátky. „Zastyděla jsem se, jak jsem si i já občas hrála se srdci chlapců okolo mě, ucházejících se o mou přízeň. Jen je důležité tohle zahrávání si s city ostatních nepřehnat. Kam až může dospět manipulace s člověkem a do jaké míry se nechá dospělý rozumný muž ovlivnit mladičkou dívkou?“, uvažuje herečka, známá například z filmu Na střeše Jiřího Mádla a brzy i z výpravného snímku Nabarvené ptáče Václava Marhoula.

Aktivní povaleč, pasivní obaleč

Režisérem inscenace je Radovan Lipus, úspěšný divadelní, rozhlasový a TV tvůrce, který sám sebe charakterizuje jako „aktivního kavárenského povaleče a pasivního modřínového obaleče“. Televizní diváci pak znají jeho tvorbu mj. ze Šumných měst a Šumných stop, jichž je autorem a režisérem. Aktuálně společně s Davidem Vávrou na Kavčích Horách dokončuje pět nových dílů Šumných stop z Nového Zélandu a Tasmánie.

Do Vršovického divadla MANA se režisér těší na sehraný tým. „S Věrou Maškovou spolupracujeme od pradávna, vlastně hned od mé první profesionální režie po absolvování DAMU v roce 1991. Považuju ji za jednu z nejvýraznějších osobností současné české divadelní dramaturgie,“ uzavírá Lipus.

Tvůrčí tým doplňuje výtvarnice Kristýna Šrolová. Hrají Lukáš Jurek, Denisa Pfauserová, Stanislava Jachnická, Veronika Janků, Petr Kimeš a Leonard Hädler Stirský.

Havlíček ve filmu

Jaroslav Havlíček, mistr psychologické prózy, tak ožívá na vršovickém jevišti v působivé a srozumitelné podobě. Není divu, že se jeho dílo už nejednou stalo předlohou pro úspěšná divadelní a filmová zpracování (Petrolejové lampy, Helimadoe, Prokletí domu Hajnů, Neviditelný ad.). Kniha Ta třetí byla zfilmována hned dvakrát – v šedesátých letech minulého století s Václavem Voskou a v roce 2001 jako televizní film s Vladimírem Dlouhým a Lucií Vondráčkovou.

www.vrsovickedivadlo.cz

Ta třetí

Jaroslav Havlíček

Obsazení:
Mánek
Lukáš Jurek

Adéla Denisa Pfauserová

Milada Stanislava Jachnická

Mařena Veronika Janků

Teodor Petr Klimeš

Jirka Leonard Hädler Stirský

Tvůrci:
Režie:
Radovan Lipus

Dramatizace a dramaturgie: Věra Mašková

Výprava: Kristýna Šrolová

 

Divadelní inscenaci podle románu Jaroslava Havlíčka Ta třetí uvede Vršovické divadlo MANA v premiéře 7. května 2019.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz