Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česká účast na Lipském knižním veletrhu vystřelila počet překladů české prózy strmě vzhůru

Spisovatelka Kateřina Tučková, zachycená ve stánku České republiky na lipském veletrhu. Foto: Ivan Adamovič, Deník N
Spisovatelka Kateřina Tučková, zachycená ve stánku České republiky na lipském veletrhu. Foto: Ivan Adamovič, Deník N

Ve středu večer byl zahájen letošní ročník Lipského knižního veletrhu. Od čtvrtka do neděle zde běží desítky besed s 55 českými spisovateli, protože naše země je letos hlavním zahraničním hostem festivalu. Jáchym Topol, Radka Denemarková, Michal Ajvaz, Iva Procházková, Jaroslav Rudiš, Petr Sís, Marek Toman, Kateřina Tučková a mnozí další zde představí nová německá vydání svých knih.

Po čtvrtstoletí je Česká republika opět hlavním zahraničním hostem na druhém největším německém knižním veletrhu v Lipsku. Česká strana pro tuto výtečnou příležitost vysílá do Lipska více než padesát českých literárů střední i mladší generace. Většina z nich má nedávno vydanou knihu v němčině. Znamená to, že pro německé vydavatele jsou zajímavá nová česká jména, ne jen klasici typu Kundera, Hrabal, Kohout.

V úterý byl vypraven z Prahy na veletrh zvláštní vagon rezervovaný pouze pro českou delegaci. Nakonec byl ale zaplněný tak z jedné třetiny. Martin Krafl, který má organizaci české účasti na starosti, vysvětlil: „Mysleli jsme, že spisovatelé uvítají možnost se nejprve v Lipsku aklimatizovat. Velká část z nich ale přijede až na samotný český program, který začíná ve čtvrtek. Ukazuje to, v jaké pozici dnešní literáti jsou – málokterý má tolik času, mají ještě další zaměstnání.“ Potvrzuje to například básník Radek Fridrich, vysokoškolský učitel z Děčína, který sice ve vlaku jede, ale večer se vrací domů, aby ve středu odučil svou hodinu a pak znovu vyrazí do Lipska.

Přítelkyně Davida Černého si prohlíží prezentaci Milana Kundery, tvořící součást českého stánku. Foto: Ivan Adamovič, Deník N

Jiní již Lipsko dobře znají ze spisovatelského rezidenčního pobytu. Kateřina Tučková zde například letos pracovala na svém novém románu Bílá Voda o internaci řádových sester v 50. letech minulého století.

Česká účast na Lipském knižním veletrhu znamenala zásadní přelom

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější