Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Festival ProTibet připomíná smutné výročí

Festival ProTibet připomíná smutné výročí

23.03.2019

Hlavním motivem letošního ročníku je připomenutí významného výročí – 60 let od tibetského povstání proti čínské okupaci a následný odchod Jeho Svatosti dalajlamy do exilu. Výtěžek festivalu probíhajícího celý březen poputuje na podporu tibetských seniorů, zejména na lékařskou péči a zlepšení jejich životních podmínek. Osmnáctý ročník Festivalu ProTibet se koná od 1. do 31. března v desítkách měst České republiky. V kinech, knihovnách nebo čajovnách budete mít příležitost vidět snímky, které vám přiblíží tibetskou kulturu, buddhismus nebo aktuální politickou situaci. I tento rok nabídne festival návštěvníkům několik filmových projekcí. Šedesát let od povstání zachycuje filmový dokument Kauza Tibet. Připomíná nucenou emigraci Jeho Svatosti dalajlamy a dalších tisíce následovníků, zničení 6 254 klášterů a násilnou smrt 1,2 milionu Tibeťanů. Dodnes jsou Tibeťané ve své zemi občany druhé kategorie bez přístupu k vyššímu vzdělání a k lepší práci.

Na letošním Festivalu ProTibet diváky čekají i české filmové premiéry. Současnou situaci v Tibetu se snažili zmapovat dva američtí filmaři ve filmu State of Control. Jejich snažení vedlo až k pokusu o otravu jednoho z nich. Jak natáčení dopadlo? Druhou premiérou je snímek Pawo, příběh mladého Tibeťana Dorjeho, který utekl do exilu v Indii, kde si musí vybrat mezi novým životem a bojem za svobodu Tibetu. Tento ročník nabízí i dva environmentální filmy – Tání v Tibetu a Drancování Tibetu. Čína se snaží získat přírodní bohatství Tibetu. Daří se jí to? Dva struhující dokumenty uvede i německá režisérka Maria Blumencron. Snímky Útěk přes Himálaj a Na druhé straně Himálaje mapují osudy dětí, které byly nuceny překročit Himálaj na cestě za svobodou. A klade si otázku, zda tato cesta stála za všechno to utrpení.

U příležitosti 60. výročí lhaského povstání chceme natočit pozdrav všem Tibeťanům. Z každého festivalového města bychom rádi získali minutový spot. Ze všech pozdravů vytvoříme video, které prostřednictvím tibetské exilové vlády předáme Tibeťanům. Výtěžek letošního Festivalu ProTibet poputuje tibetským seniorům prostřednictvím nadace The Dalailama Trust.

Za podporu letošního ročníku děkujeme Statutárnímu městu Ostrava, Moravskoslezskému kraji a Městskému obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Kompletní program Festivalu ProTibet naleznete na www.protibet.cz.

Reklama

Související novinky

Festival ProTibet 2018 hledá superhrdiny

Festival ProTibet 2018 hledá superhrdiny

27.02.2018

Festival ProTibet se opět po roce vrací do českých měst, letos s podtitulem Tibetské děti hledají superhrdiny. Smyslem letošního ročníku je podpořit tibetské děti studující v exilové vesničce Tibetan… (více)

Festival ProTibet

Festival ProTibet

26.02.2016

Festival ProTibet se uskuteční od 1. do 31. března ve více než 45 městech České republiky. Útěk přes Himálaj, nomádský život nebo život jedné z největších duchovních osobností současnosti – Jeho… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

dnes Reklama

Anthony Delon se narodil jako syn filmového idola a svobodomyslné herečky – Alaina a Nathalie Delonových. V knize "Má rodina, můj příběh" vypráví o tom, jaká byla jeho rodina za zavřenými dveřmi a… (více)

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

včera

Oblíbený americký režisér Chris Columbus (Sám doma, Harry Potter a Kámen mudrců) se čtyři roky od svého zatím posledního počinu, kterým bylo pokračování Vánoční kroniky pro streamovací službu Netflix… (více)

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

včera

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Reklama

Reklama