Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Aleinikava, Samareva i Olšáková. Oceňovaní designéři otevřeli na Letné nový obchod

Design

  6:13
Na sklonku loňského roku ho založila skupina oceňovaných designerů a zároveň kamarádů nový pražský obchod s autorským designem a doplňky. Charaktery Design Store zároveň slouží jako showroom, ale i dílna a místo pro setkávání.

K inspiraci Nastassii posloužila tvz. zlatá deska Voyageru a na ní vesmírem putující skladba Stravinského Svěcení jara. A také návod z Wikipedie, jak si doma vytvořit kometu. foto: Taja Spasskova

Klobouky designérky Sofye Samarevy nosí například zpěvačka Róisín Murphy. Sako,...
Dominantní postavení má a hlavním inspiračním zdrojem celé série je kometa...

Designéři Nastassia Aleinikava, Sofya Samareva, Anna Štěpánková, Tereza Rosalie Kladošová, Karla Olšáková a Rudolf Rusňák otevřeli spoilečnými silami vlastní obchod na pražské Letné. Osloví všechny, kteří hledají originální věci a chtějí být v přímém kontaktu s jejich tvůrcem. 

Práci autorů, kteří za obchodem stojí, oceňuje i odborná veřejnost: tři designerky z kolektivu Charaktery Design Store jsou mezi finalisty prestižních cen Czech Grand Design 2018. Nastassia Aleinikava je nominovaná za kolekci šperků Komety a kolekci brýlí pro slovenskou optiku IOKO, Karla Olšáková za šperky Into the Pink a za oděvní kolekci Merino Recycle pak Tereza Rosalie Kladošová, která společně s Annou Štěpánkovou nedávno získala i cenu ELLE Decoration International Awards 2019.

Charaktery Design Store

Kromě autorské tvorby zakládajícího kolektivu je v Charaktery Design Store k dostání několik dalších hostujících značek, například St.territory, přírodní svíčky od Martiny Matyášové. Nově přibyly i série sítotisků ilustrátorky Marie Makeeva a kytice od Uvila. Speciálně pro obchod už vzniklo i několik limitovaných kolekcí: Simple Cap Hat a šperky na klobouky z dílny Sofyi Samarevy, nebo univerzální vlněné šály, které Sofya vytvořila společně s návrhářkou Danielou Peškovou.

Kdo stojí za Charaktery Design Store

  • Nastassia Aleinikava studio - Anastázie Kahotski (známá pod dívčím jménem Nastassia Aleinikava) se narodila v roce 1984 v Bělorusku. Absolvovala UMPRUM pod vedením Evy Eisler v ateliéru K.O.V. Kromě limitovaných edic šperků z drahých kovů se od roku 2013 věnuje tvorbě brýlí. Brýle vyrábí ručně z kvalitního italského acetátu celulózy firmy Mazzucchelli. V roce 2017 se stala absolutním vítězem cen Czech Grand Design, Grand Designerem roku. Její práce se nachází ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a v soukromých sbírkách v České republice i zahraničí. Od roku 2016 se ve studiu Nastassia Aleinikava věnuje zakázkové výrobě brýlí i její manžel Pavel Kahotski, který je take absolventem pražské UMPRUM.
  • Karla Olšáková vystudovala UMPRUM pod vedením Evy Eisler v ateliéru K.O.V. Je členkou studia Dechberoucí a šperkařského sdružení UNOSTO. V roce 2011 získala cenu Marzee Graduate Prize a třikrát byla nominovaná na Czech Grand Design v kategorii Designér šperku roku. Její šperky na zakázku jsou umístěné v soukromých sbírkách ve Vídni, Hamburku, New Yorku, Bratislavě a také v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze.
  • Rudolf Rusňák vystudoval Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě v Ateliéru keramiky. Na bratislavském Designweeku za svoji diplomovou práci získal ocenění Objev roku 2012. O rok později svoji tvorbu představil na samostatné výstavě v prostorách galerie Dox by Qubus v Praze. Za kolekci šperků Primitive byl v roce 2016 společně s Karlou Olšákovou nominován na Czech Grand Design v kategorii Designér šperku roku.
  • Sofya Samareva je designerka, která vnesla do tvorby klobouků sochařského ducha. Její kousky vycházejí z tradičního pojetí pokrývky hlavy, a zároveň jsou hravé, nápadité a rozpoznatelné na první pohled. Přirozeně tak doplňují tvar hlavy svého nositele. Klobouky z dílny Sofye Samareva si do svého klipu Ten Miles High objednala irská zpěvačka Roisin Murphy, která je nosila i během svých vystoupení. Speciální kolekci pokrývek hlavy vytvořila Sofya také pro Ústavní soud České republiky a spolupracovala s firmou Preciosa Components.
  • Anna Štěpánková vystudovala produktový design a pod vedením Michala Froňka a Jana Němečka diplomovala na UMPRUM. V každém projektu hledá prostor pro vtip a nadsázku a dosahuje ho rozličnými přístupy přirozenými pro navrhovaný předmět. Za svou Bakalářskou práci, židli Tamashii, získala ocenění v Národní ceně za studentský design, 1. místo v ceně Grand Prix Mobitex a ocenění v soutěži Jindřicha Halabaly a byla i v širší nominaci v kategorii Objev roku v ceně Czech Grand Design. Její diplomová práce, kolekce věšáků Personas, byla mezi finalisty Diploma Selection 2016.
  • Tereza Rosalie Kladošová vystudovala ateliér Módní tvorby na UMPRUM pod vedením Pavla Ivančice. Ve své tvorbě navazuje na tradiční textilní techniky a interpretuje je postmoderním jazykem, který smývá hranice užitého a volného umění. Jejím poznávacím znamením je výrazná barevnost smíšená s nostalgií. A vše je kořeněné humorem a nadsázkou.
Autor: