Čína staví obrovský, 152 metrů dlouhý, nukleární ledoborec, který bude mít i vojenské využití

Loď bude vybavena dvěma pětadvaceti megawattovými nukleárními reaktory / Pixabay
V Číně těchto dní je možné prakticky cokoliv, a tak asi nikoho moc nepřekvapí, že tato velmoc se nyní rozhodla postavit obří nukleární ledoborec s výtlakem 33 tisíc tun, jenž by se měl dostat i přes velmi silnou vrstvu ledu.

Toto superplavidlo je navrženo tak, aby se dostalo i přes zmrzlá moře na severu Ruska a Severní Ameriky. Tato loď bude vybavena dvěma pětadvaceti megawattovými nukleárními reaktory, čímž bude lodi umožněno dosáhnout rychlosti cca 21 kilometrů za hodinu.

Čína je přitom známá, že ještě nemá žádnou nukleární loď, naopak má zcela zaručeně celé "hejno" nukleárních ponorek. I když nebylo ze strany této vojenské velmoci upřesněno, na co tuto loď bude používat a potřebovat, experti z jiných zemí spekulují, že to předznamenává testovací provoz celé nové flotily podobných nukleárních plavidel (nikoliv tedy nutně ledoborců).

Stavět toto plavidlo bude čínská organizace „General Nuclear Power Group", konrétně půjde podle smlouvy o stavbu lodě o celkové délce 152 metrů, šířce 30 metrů a s ponorem 18 metrů. Tyto parametry tedy o dva metry na délku převyšují i ruské ledoborce Arktika, a to i větším výtlakem (cca o 7 000 tun).

Velikost ledoborce přitom není důležitá jen pro prorážení silné ledové vrstvy, ale také proto, aby plavidlo za sebou zanechávalo co největší stopu v ledu pro další lodě.

Velmocí v této oblasti je Rusko, jež operuje s veškerými nukleárními ledoborci na světě. První z nich se v jeho výbavě mimochodem objevil již v roce 1957 a zatím poslední, nejmodernější, je z roku 2007.

Mohlo by vás zajímat

Reklama