bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Smlouvy za všechny peníze. Kdo okrádá svůj klub?

23. března 2019, 8:54

Radek Černý

Vyjednávání o nové smlouvě bývá obvykle docela složité. Všichni přichází k jednání s určitými představami. Jde jen o to, kde se tyto představy střetnou. Když vše dopadne ke spokojenosti obou stran, následuje fáze “děkování” a těšení se na společně strávené chvíle. Příští roky pak teprve ukážou, jestli se kontrakt vyplatil či nikoliv.

Známe několik druhů kontraktů: výborné, dobré, horší a pak ty, které lze nazvat “overpaid”, neboli smlouvy, jejichž poměr cena/výkon prospívá hlavně hráči. Jsou to kontrakty, které budí generální manažery ze snů.

Následně si pár takových nevýhodných smluv ukážeme!

Andrew Ladd

Když s ním Garth Snow podepsal v létě 2016 sedmiletý kontrakt v hodnotě 38,5M dolarů (průměrný roční zásah do mzdového fondu – cap hit - 5,5M), bylo mu 30 let a GM Islanders doufal, že od něj na oplátku dostane nejméně tři nebo čtyři kvalitní sezóny. Nedostal ale absolutně nic.

Dvojnásobný šampión (Carolina 2006, Chicago 2010) a bývalý kapitán Jets se u Ostrovanů trápí. V první sezóně, po pomalém začátku, zaznamenal 23 branek, ale přidal k nim pouhých osm nahrávek. V součtu 31 bodů, s průměrným časem na ledě přes 16 minut a v tabulce plus/mínus hodnota -14. Za 5,5 miliónu nic moc. Druhá sezóna byla ještě horší. Gólová produkce spadla na 12 vstřelených branek, doplněných o 17 asistencí, to dává číslo 29. Čas na ledě mu nijak výrazně neklesl (těsně pod 16 minut), ale zlepšil se ve statistice plus/mínus na kladných 11 bodů. Letos odehrál, i vinou zranění, zatím jen 24 utkání s bilancí 10 bodů za 3 góly a 7 asistencí.

Islanders při podpisu počítali s tím, že nahradí odcházejícího Kylea Okposa, přinese zkušenosti a bude jedním z vůdců mladého týmu. Ani toto se ale nenaplnilo. Ladd díru po Okposovi zaplnit nedokázal. Žalostná ofenzíva, slabá defenzíva a absence „vůdcovství“ z něj dělají pouze velmi drahou „překážku“ mladým nadějím typu Kieffera Bellowse k cestě na soupisku.

Loui Eriksson 

Když v létě 2016 podepsal GM Vancouver Canucks, Jim Benning, se švédským útočníkem Loui Erikssonem šestiletý kontrakt v hodnotě 36 miliónů dolarů, vypadalo to na férový podpis.

Eriksson měl za sebou sezónu s 30 góly a 63 body a v minulosti se třikrát dostal přes 70 bodů. Benningova reakce byla celkem jasná: „Loui je vynikající obousměrný útočník, elitní střelec a tvůrce hry s velkými defenzivními instinkty…..“. Realita však byla odlišná.

Canucks vnímají Erikssonovy první dvě sezóny jako jedno velké zklamání. Ve 115 zápasech zaznamenal 21 gólů a 26 asistencí. Nenašel správnou souhru ani s bratry Sedinovými, ani s dalšími spoluhráči, které vystřídal při svém putování sestavou. Jeho čas na ledě postupně klesal z necelých 19 minut na současných 14-15 minut.

Po dvou letech trápení bylo načase ukončit čekání na Erikssonovo ofenzivní zmrtvýchvstání, smířit se s faktem, že v něm žádného „elitního střelce a tvůrce hry“ Canucks nenašli a soustředit se na využití jeho „defenzivních instinktů“. Jedině tak může Benning fanouškům vysvětlit, proč drží na soupisce neproduktivního hráče za 6M ročně. 

Milan Lucic 

Horton-Krejčí-Lucic, tahle lajna ničila soupeře Bruins v sezóně 2010-11, jejímž vyvrcholením byl zisk Stanleyova poháru. Milan Lucic byl dokonce nejlepším střelcem a nejproduktivnějším hráčem Bruins v základní části. Peter Chiarelli na všechno dohlížel od stolu generálního manažera. Ten samý Chiarelli, který si v létě 2016 jako GM Edmonton Oilers vzpomněl na staré dobré časy a nabídl urostlému křídelníkovi smlouvu.

A pravdu štědrou smlouvu. Sedm let a 42 miliónů k tomu. Jako dárek navíc doložku “no-move”. Na oplátku očekával od Lucice, že dodá týmu sílu a šikovnost. V první sezóně to jakžtakž fungovalo. 50 bodů včetně 23 branek není zas tak špatný počin. Ovšem druhá sezóna znamenala nezadržitelný pád. Pouhých 10 branek a k tomu bídných -12 v tabulce plus/mínus.

Letos to vypadá, že výkonnostní sešup pokračuje. V dosavadních 72 zápasech pouhých 5 branek, to za 6-ti miliónový cap hit opravdu není žádný zázrak. Úměrně tomu klesá i Lucicův čas na ledě, od počátečních více než 17 minut k současným necelým 14 minutám. Jeho pozici v prvním útoku vedle Connora McDavida převzal nejčastěji Zack Kassian, který hraje podobným stylem, s podobnou produktivitou, ale za třetinovou cenu.

Největším problémem Lucicova kontraktu je jeho délka platnosti (vyprší v roce 2023) a především klauzule “no-move”, která znemožňuje nejenom případnou výměnu, ale i umístění na seznam volných hráčů (waiver list). To se v posledních dvou sezónách změní na podmíněnou doložku o nevyměnitelnosti. Aby toho nebylo málo, tak mu Chiarelli do smlouvy nadělil dárek v podobě podpisového bonusu. Tohle bude Oilers opravdu bolet.

Dion Phaneuf 

Tak tohle je asi hodně diskutabilní, ale pokusím se vysvětlit, proč jsem do výčtu “nepovedených” kontraktů zařadil i tento. Když Phaneuf v prosinci 2013 podepisoval s Torontem, jako kapitán a pilíř obrany, sedmiletý kontrakt v hodnotě 49 miliónů, určitě nečekal, že se v průběhu několika následujících sezón bude hned dvakrát stěhovat.

Na jaře 2016 ho Toronto vyměnilo do Ottawy a loni se stěhoval opět, tentokrát ke Králům do Los Angeles. Už fakt, že si týmy přehazují obránce, který hraje spoustu minut, jako horký brambor, leccos naznačuje. Phaneuf nabízí skoro dva metry výšky a metrák živé váhy, což sice budí respekt, ale chybí mu to, co dnešní trend hokeje od obránců vyžaduje a tím je rychlost, obratnost a práce s pukem. Působí trochu jako “dinosaurus”, jako kdyby byl do dnešní doby přenesen strojem času z devadesátých let.

Tyhle časy “old school hockey” měly své kouzlo, ale jejich doba je pryč. Proč zatěžovat platový strop sedmi milióny obráncem, který dá 3 góly za sezónu a jeho bilance účasti na ledě je každoročně v záporných hodnotách? Ano, Dion Phaneuf je solidní obránce, ale za průměrných 7 miliónů roční zátěže platového stropu musí mít nálepku hráče, který má “přeplacený kontrakt”.

Justin Abdelkader

Pokud s někým podepíšete smlouvu na 7 let, která mužstvo stojí průměrně 4,25M dolarů za rok, s klauzulí NTC (zákaz výměn bez souhlasu), očekáváte odpovídající výkony, což znamená minimálně pokračování těch stávajících.

V případě Abdelkadera to byly cifry 20 branek a něco přes 40 bodů a statistika plus/mínus v kladných hodnotách. Dával Detroitu naději, že v něm našli nového silového útočníka typu Krise Drapera. Následující sezóny ukázaly, že tyto naděje byly plané.

Od platnosti nové smlouvy (sezóna 2016/2017) odehrál 210 zápasů, v nichž dosáhl 26 gólů 49 asistencí (průměr 0,35 bodu na zápas) a -45 bodů ve statistice +-. Připočteme-li k tomu nepostup Detroitu do vyřazovacích bojů v posledních letech, ukazuje se tento podpis jako nešťastný.

Justin má aktuálně ve svých 32 letech před sebou ještě 4 celé sezóny. Při stávající žalostné produktivitě si vedení Red Wings jistě každoročně pokládá otázku: „Kam s ním?“. Pokud se ho nepodaří někam vyměnit, je Abdelkader v blízké budoucnosti jasný adept na vyplacení ze smlouvy (buyout). 

Kyle Okposo

Během pěti sezón v letech 2011-2016 odehrál Okposo 337 zápasů a dosáhl na 95 gólů a 158 asistencí. To vše v dresu New York Islanders při platnosti tehdejší smlouvy na 5 let s průměrným ročním cap hitem 2,8M dolarů. Poměr cena/výkon byl během této době pro klub úžasný, nicméně ne už tak pro Okposa a chtěl více...

1. července 2016 podepsal s týmem Buffalo Sabres sedmiletou smlouvu v celkové výši 42 miliónů dolarů, v průměru bere 6 miliónů dolarů ročně. Nemalou část smlouvy tvořily také oblíbené podpisové bonusy, konkrétně 25 miliónů z celkové částky.

Buffalo si od Okposa slibovalo udržení minimálně stejné úrovně produktivity jakou měl v Islanders. Svými zkušenostmi měl týmu pomoci, aby se odlepil ode dna tabulky a v ideálním případě postoupil do play-off. Nic z toho se bohužel nestalo.

Jeho angažmá není vyložený "průšvih", ale od druhého nejlépe placeného hráče týmu očekáváte přece jen více. Okposo dosud odehrál za Sabres 210 zápasů s bilancí 45 gólů a 69 asistencí. Hrozivých je především -53 bodů ve statistice +- za poslední tři roky. V této sezóně mu patří až osmá příčka celkové produktivity týmu a od přestupu do Sabres se nedostal mezi tři nejproduktivnější hráče týmu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.