Hlavní obsah

Nejdelší klasiku Milán-San Remo vyhrál Alaphilippe, pole nezastavila ani oblaka dýmu

San Remo

Slavnou klasiku Milán-San Remo, s 291 kilometry nejdelší jednodenní závod současnosti, vyhrál francouzský cyklista Julian Alaphilippe. Kolega Zdeňka Štybara z týmu Deceuninck-QuickStep si připsal už sedmé vítězství v sezoně a poprvé triumfoval na jednom z takzvaných cyklistických monumentů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Cyklistický závod Milán-San Remo vyhrál Alaphilippe Video: sntv

 
Článek

Šestadvacetiletý Alaphilippe vyhrál 110. ročník závodu ve spurtu vedoucí skupiny a navázal na dva týdny starý úspěch na Strade Bianche. V závěrečném stoupání necelých deset kilometrů před cílem peloton roztrhalo ďábelské tempo jezdců Deceuninck-QuickStep včetně Štybara a v cílové rovince spurtovali o vítězství největší favorité.

Pole závodníků se muselo vyrovnat i s drobnou lapálií - průjezdem poměrně hustého kouře, který zasáhl prostor u tratě. Jeden z fanoušků použil dýmovnici, která zapálila keře u silnice.

Vrchařský král loňské Tour de France Alaphilippe za sebou nakonec ve finiši nechal Belgičana Olivera Naesena a vítěze z roku 2017 Michala Kwiatkowského z Polska. Čtvrtý skončil Slovák Peter Sagan.

"Odvedli jsme s týmem skvělou práci. Oni mě celý den chránili, závěr závodu jsme kontrolovali a ztížili ho ostatním. Na mně bylo, abych neudělal chybu," uvedl Alaphilippe po více než šesti a půl hodinách v sedle. "Když (Slovinec Matej) Mohorič zaútočil 600 metrů před cílem, řekl jsem si teď, nebo nikdy. Je to neskutečné, v cíli jsem viděl své parťáky z týmu a všichni brečeli," řekl Francouz.

Závod Milán-San Remo tradičně zahájil období významných jarních klasik, další na řadě je příští víkend závod Gent-Wevelgem.

Cyklistický jednorázový závod Milán-San Remo (WorldTour) - 291 km:
1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) 6:40:14
2. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale)
3. Kwiatkowski (Pol./Sky)
4. Sagan (SR/Bora-hansgrohe)
5. Mohorič (Slovin./Bahrajn-Merida)
6. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) všichni stejný čas
...
40. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -27
67. Štybar (ČR/Deceuninck-QuickStep) -1:27

Reklama