Bývalý tenista Ljubičić se osvědčil i jako trenér. Všem legendám se to ale nepovedlo

Proměnit se z úspěšného tenisty v úspěšného tenisového trenéra, to je výkon, který se rozhodně nepodaří všem. Chorvat Ivan Ljubičić, který v tomto týdnu oslavil čtyřicátiny, to ale dokázal. Jako hráč se dostal do světové desítky a jako člen trenérského týmu Rogera Federera byl u Švýcarova velkého comebacku v roce 2017.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Ljubičić a jeho svěřenec Roger Federer

Ivan Ljubičić a jeho svěřenec Roger Federer | Foto: JB Autissier | Zdroj: Reuters

Roger Federer začal s vysokým Chorvatem spolupracovat už v roce 2016. Společně se soustředili hlavně na Švýcarův jednoručný bekhend. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Z hráče trenérem

Švýcar Federer porazil v dubajském finále Tsitsipase a slaví 100. singlový titul na okruhu ATP

Číst článek

„Mám u bekhendu víc sebevědomí, v minulé sezoně jsem ho hodně piloval a teď jsem schopný hrát více v kurtu a zároveň tento úder využívám mnohem častěji. Dříve jsem více čopoval a až potom útočil. Teď se to obrátilo, třeba i na příjmu jsem z této strany daleko agresivnější a zatím to funguje dobře,“ řekl Roger Federer v roce 2017 v rozhovoru pro organizaci ATP.

Přítomnost Ljubičiće v jeho týmu se začala projevovat rychle. Švýcar od té doby získal tři grandslamové tituly a znovu se stal světovou jedničkou. Na jeho úspěchu se v posledních letech podílel i Stefan Edberg, další z řady úspěšných tenistů, kteří svůj um přenesli do trenérského řemesla. V této kategorii pochopitelně musíme zmínit i Ivana Lendla, který dovedl Andyho Murrayho ke třem grandslamovým triumfům a Alexandra Zvereva k titulu na Turnaji mistrů.

Find yourself someone who looks
at you the way Roger Federer looks at Ivan Ljubičić.

21:07 – 09. 04. 2018

4

Ne vždy se zadaří

Ne každý se ale v nové roli trenéra hned osvědčí. A vůbec nezáleží na tom, že mohlo jít o mnohonásobné vítěze nebo vítězky grandslamu. Třeba angažmá Martiny Navrátilové v týmu Agnieszky Radwaňské se za úspěšné považovat nedalo. Po několika měsících, během kterých Polka nedosáhla na výraznější výsledek, spolupráci obě ženy ukončily.

Ještě kratší dobu působil Jimmy Connors jako trenér Marii Sharapovové. Legendární americký hráč vydržel u ruské tenistky pouze jeden zápas. „Prostě jsme si nesedli. Také se to sešlo s mým zraněním, takže to prostě nebylo dobře načasované,“ hodnotila Sharapovová jejich spolupráci v show Larryho Kinga. Dodejme ale, že Connors v minulosti relativně úspěšně koučoval Andyho Roddicka.

První trenérské angažmá nevyšlo v nedávné době ani Radkovi Štěpánkovi. Ten se po ukončení aktivní kariéry stal jedním z koučů Novaka Djokoviće. V týmu srbského hráče ale vydržel jen čtyři měsíce.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme