Výroba nábytku ho nenaplňovala. Tak prodává rybičky a na dva týdny dopředu má plno

Výroba nábytku ho nenaplňovala, tak prodává rybičky (zdroj: ČT24)

Když ještě Radek Urban vyráběl nábytek, o práci neměl nouzi. Jenže kvůli vysokému pracovnímu nasazení přišly zdravotní problémy, práce ho navíc nenaplňovala. Proto se vrhnul na svou dětskou zálibu – akvaristiku. Zkraje sice přišly potíže, teď už je ale spokojený, navíc má na dva týdny dopředu vyprodáno.

I když Radka Urbana akvaristika bavila od dětství, živil se dřív výrobou nábytku. „Zákazníci o naši práci měli zájem, ale mě to nenaplňovalo,“ přiznal Urban. Velké pracovní nasazení a snaha všem zákazníkům vyhovět nakonec vedla až ke zdravotním problémům.

Výrobu nábytku proto ukončil a začal prodávat v bývalé prádelně panelového domu v Neratovicích rybičky. Jenomže brzy zjistil, že se řítí do stejného problému. „Jak jsem do toho vnesl ziskuchtivost, ta příroda na to není nastavená, takže vlastně nic nešlo. Já měl najednou prázdný akvárka,“ uvedl chovatel.

Zákazníkům se přestal podřizovat

Dnes se už nepodřizuje potřebám zákazníků, a i tak má na dva týdny dopředu plno. Někdo si k němu přijde pro deset rybiček, jiný pro 500. A jezdí za ním zákazníci až například z Českých Budějovic nebo třeba Olomouce.

Aktuálně má více než stovku akvárií, kde plavou různé druhy ryb odlišného stáří. „Je to měsíc stará rybička, která potřebuje pocit bezpečí, tak se drží u rostliny. V momentě, kdy se rostlině vzdálí, je to pro mě impuls, že ji můžu dát do většího akvária,“ popisuje Urban u jednoho z akvárií.

Kromě nich a také nezbytných znalostí už potřebuje pouze vodu s pokojovou teplotou a osvětlení. „Důležité je, abychom si vždy vybrali rostlinku, které chutná naše voda, která teče z kohoutku. Když akvárium necháme zarůst z poloviny rostlinami, tak je samostatné,“ vysvětlil. Praktikuje totiž jednoduché pravidlo – nechat přírodu být a nic nevylepšovat. Do akvária proto jen sype krmení.