Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  24.03.2019 10:19:31

Víkendář: Čína se pro USA nesmí stát příliš důležitou

Podle názoru některých amerických politiků a byznysmanů je vztah mezi USA a Čínou „too big to fail“, což v tomto kontextu můžeme vnímat jako „příliš důležitý na to, aby byl vážně narušen“. The American Conservative ovšem tuto doktrínu zpochybňuje. Tvrdí, že po mnoho let sice fungovala, ale chování čínské vlády se stává stále více znepokojivé. Tudíž je namístě uvažovat o tom, zda je vzájemná ekonomická závislost USA a Číny pro Američany skutečně výhodná. A i kdyby byla, měl by tento vztah opravdu dospět do bodu, kdy prostě nemůže být vážně narušen?

TAC připomíná, že fráze „too big to fail“ získala „ošklivou reputaci“ během poslední finanční krize. Původně totiž popisuje problém morálního hazardu, který vzniká ve chvíli, kdy je nějaká banka či jiná finanční instituce „příliš velká na to, aby padla“. A proto jí musí být poskytnuta vládní pomoc, aby nedošlo k vážným škodám v celé ekonomice. TAC tvrdí, že tyto instituce si toho byly dobře vědomy a podle toho se také chovaly. A celá věc tak skutečně může být dobrým úhlem pohledu na americko-čínské vztahy.

Pokud totiž čínská strana dospěje k názoru, že podle USA jsou vzájemné vztahy nenahraditelné, může si dovolit jinak nepřijatelné věci. TAC se dokonce domnívá, že čínská vláda se na tuto kartu spoléhala ve chvíli, kdy americký prezident Donald Trump začal hrozit obchodní válkou. Jenže se mýlila, protože Trump neblafoval. I tak ale čínská vláda například využila toho, že pokles čínských dovozů sóji poškodí zejména Trumpovu voličskou základnu.

TAC poukazuje na skutečnost, že čínská komunistická strana se nemusí bát nespokojenosti různých zájmových skupin, které mohou být poškozeny jejími kroky. Když například v roce 2010 zastavila exporty kovů vzácných zemin do Japonska, neriskovala ztrátu moci kvůli tlaku těžařů. Kdyby ale kroky japonské vlády vedly ke kolapsu technologického odvětví vyvolanému naprostým nedostatkem kovů vzácných zemin, vážně by ohrozily její stabilitu. Takže tato situace neohrožovala vládu čínskou, ale zejména vládu japonskou, a Peking tak měl navrch. TAC dodává, že s tím, jak roste moc Číny ve světě, bude tento problém stále palčivější.

TAC se tedy domnívá, že Američané by neměli s Čínou navazovat příliš pevné ekonomické vazby. Na druhou stranu to ovšem neznamená, že by je měli všechny úplně zpřetrhat. Tou správnou strategií je dát najevo, že pokud bude třeba, tyto vazby skutečně lze omezit. Jako varovný příklad v tomto ohledu můžeme poukázat na Nový Zéland, jehož ekonomika je s tou čínskou již pevně provázána a z čínské strany je také postupně znát stále agresivnější chování. Například Canadian Security Intelligence Service tvrdí, že se Čína snaží ovlivňovat politické procesy a rozhodování na Novém Zélandu, prosazuje neférové praktiky v obchodě, potlačuje kritiku zaměřenou na ni samotnou a využívá „příležitosti ke špionáži“.

Zdroj: The American Conservative

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688