Terorista z Nového Zélandu: Nenávist nasál v Evropě?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Terorista z Nového Zélandu: Nenávist nasál v Evropě?!

Útočníci v mešitách na Novém Zélandě zabili mnoho lidí (15.3.2019)
Útočníci v mešitách na Novém Zélandě zabili mnoho lidí (15.3.2019) (Reuters)

Vyšetřování krvavých útoků na mešity se z Nového Zélandu přesunulo do Austrálie, odkud pochází střelec Brenton Tarrant (28). Mezitím vyplývají na povrch další podrobnosti o vražedném šílenství i o odvaze obyčejných lidí.

Protiteroristické jednotky australské policie prohledaly dva domy spojené s mužem obviněným z toho, že ve dvou mešitách zavraždil nejméně 50 lidí. Razie se uskutečnily ve městech Sandy Beach a Lawrence na východním pobřeží Nového Jižního Walesu, kde zadržený vyrůstal. „Hlavním cílem je získat materiály, které by pomohly Novému Zélandu při vyšetřování této tragédie,“ uvedla policie s tím, že Tarrantova rodina nadále úzce spolupracuje s vyšetřovateli.


Cesty po Evropě

Pravicový extrémista Tarrant sice strávil dětství v Austrálii, v posledních 10 letech ale cestoval po světě a žil hlavně v novozélandském Dunedine. Je prokázáno, že Tarrant navštívil v březnu 2016 řecké ostrovy Kréta a Santorini, kam přiletěl z tureckého Istanbulu. V prosinci 2016 procestoval autobusem Srbsko, Chorvatsko, Černou Horu a Bosnu.
Bulharsko navštívil vloni v listopadu, v Turecku pobyl zřejmě delší čas. Tarrantova rodina uvedla, že ho cesty do zahraničí úplně změnily. Tarrant zřejmě právě tam nasál svou nenávist k muslimům, což pak vyvrcholilo jeho vražedným běsněním v mešitách města Christchurch.
Vrah podle všeho není psychycky nemocný a před soud bude předveden 5. dubna. Hájit se hodlá sám.



Nejmladší oběti byly jen 3 roky...
Tarrant chladnokrevně zastřelil i tohoto andílka Mucada Ibrahima (†3). Jeho starší bratr hrál mrtvého a to mu zachránilo život. Ale malý Mucad se postavil a rozběhl. Vběhl tak útočníkovi přímo do cesty a ten nemilosrdně zmáčkl spoušť.

Zalehl ho táta
Averroes Syah (2) přežil, protože jeho otec Zulfirman se na něj vrhnul a ochránil ho vlastním tělem. Po útoku Averroese viděli, jak pláče u nehybného zkrvaveného těla táty. Ale i Zulfirmanovi nakonec lékaři zachránili život, i když byl zasažen hned několika kulkami.

 

Další teroristický útok? Střelba v tramvaji v Utrechtu
Nejméně tři mrtvé a devět zraněných si včera vyžádala střelba v tramvaji v nizozemském městě Utrecht. Policie jako motiv nevyloučila terorismus a po střelci pátrá. Stejnojmenná provincie Utrecht zvýšila na nejvyšší stupeň varování před možným teroristickým útokem. Podezřelým je 37letý Turek Gökman Tanis, jehož fotku ze zmíněné tramvaje sdílela tamní policie.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.