Pět výhod práce při škole

štítek Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Vysokoškoláci pracující alespoň nepravidelně již během studia získávají oproti spolužákům náskok. Aktuální situace na trhu práce je příznivá a již během studia je možné mít zajímavý příjem ze závislé činnosti.

Někteří zaměstnavatelé nabízí různé pracovní pozice pro studenty, neboť mají s nimi pozitivní zkušenosti. Šikovní mladí lidé přináší do firmy pracovní elán, nové nápady, kreativitu či neotřelá řešení. Práce během studia je výhodná nejenom z finančních důvodů i pro vysokoškoláky.

Vyzkoušení si různých pracovních pozic

U přivýdělku během studia je střídání různých pracovních pozic a výkon odlišných pracovních činností ku prospěchu. Mladí lidé takto získají praktické představy o některých činnostech a budou mnohem přesněji vědět, co od svého prvního zaměstnání na plný úvazek očekávají.

Zápal pro studium

Propojení studia a praxe je velmi důležité a mnozí studenti se díky tomu pro studium mnohem více nadchnou, když ví, že získané znalosti jim v práci pomáhají a mají praktický přínos.

Nezávislost a vyšší životní standard

Vlastní příjem během studia samozřejmě zvyšuje životní úroveň studenta, který má více finančních prostředků na studentský život a není finančně závislý na rodičích.

Lepší výchozí pozice na trhu práce

Personalisté úspěšných firem oceňují, když mají mladí uchazeči o nabízené volné místo již praxi. Studenti, kteří dokázali zvládnout studium a práci, jsou do firem vítání. Dlouhodobá práce např. na zkrácený úvazek při studiu svědčí o vysoké odpovědnosti a organizaci práce. Přestože je aktuálně v Česku nejnižší nezaměstnanost z členských zemí Evropské unie, tak u zajímavých pracovních pozicí je stále dostatek zájemců. Studenti s dostatečnou praxí během studia mají čím zaměstnavatele zaujmout.

Plynulý přechod do zaměstnání

Šikovní studenti, kteří již během studia vykonávali pro zaměstnavatele pracovní činnosti související s jejich vzděláním, nemusí často při ukončení školy hledat své první pracovní místo na plný úvazek. Zaměstnavatelé jim většinou nabídnou pracovní smlouvu na plný úvazek.

Petr Gola

Další články k tématu Práce při studiu

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí