KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – druhé nádvoří státního zámku / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na březen – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• BŘEZEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

24. – 31. března


 

Neděle 31. března – začíná letní čas:  2:00  >  3:00


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Přehled tisku: klesá výroba mléčných výrobků nebo chlapec z Plzeňska, který vydíral spolužačky

V českém tisku se v sobotu dočtete, že v České republice klesá výroba másla, jogurtů a dalších základních mléčných výrobků. Výjimkou jsou jen čerstvé sýry. Píše to Mf Dnes. Facebook podle deníku Právo upozornil na chlapce z Plzeňska, který vydíral mladší spolužačky kvůli nahým fotkám. Více si přečtete v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 30. března: Jasno až skoro jasno, ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C. Slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr do 4 m/s.

Dnes nás nejteplejší den v tomto týdnu. Zatímco včera se denní maxima pohybovala v průměru kolem 13 °C, dnes se očekávají kolem 17 °C. Ojediněle se mohou dostat až k 20 °C. Teplotní rekordy pro dnešní den se pohybují většinou kolem 21 °C. Na obloze k tomu bude většinou slunečno. Teplé počasí nás čeká i zítra, ale od severu bude postupně oblačnosti přibývat. Přeháňky se ovšem objeví spíše jen ojediněle. Před námi je tak pěkné víkendové počasí.

Neděle 31. března: Jasno až polojasno, během dne od severozápadu přibývání oblačnosti a ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C, na východě až 19 °C. Slabý jihozápadní až západní vítr do 4 m/s se bude měnit na mírný severní 2 až 6 m/s.


 

Zubní pohotovost na Prachaticku
30.03.2019 MUDr. Gála
Prachatice
Na Skalce 1120 388328196
31.03.2019 MUDr. Hemmerová
Prachatice
Nemocniční 204 388317400

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Provoz informačních a návštěvnických center v DUBNU:

V měsíci dubnu budou naše informační střediska uzavřena. Od druhého dubnového týdne můžete bez omezení do obou návštěvnických center a jejich zvířecích výběhů. Podrobný rozpis provozní doby najdete na adrese: https://1url.cz/vMNuy.

Informační střediska:
Kvilda, Svinná Lada, Stožec, Kašperské Hory – v dubnu zavřeno
Informační středisko:
Alžbětín – středa až neděle 9:30-16:30 otevřeno

Návštěvnické centrum Kvilda:
1. až 7. 4. 2019 (pondělí až neděle) uzavřeno včetně výběhů a parkoviště
8. až 30. 4. 2019 plný provoz
Návštěvnické centrum Srní:
1. až 5. 4. 2019 (pondělí až pátek) uzavřeno včetně výběhů a parkoviště
6. až 30. 4. 2019 plný provoz  (fb)


 

Přehled tisku: kauza Via Chem Group, kontroly posílání balíků a exekuce po změně dodavatele energií

V pátečním tisku se dočtete, že skupina Via Chem a dalších pět firem už nejsou trestně stíhány v kauze zmanipulovaných insolvenčních řízení. Informoval o tom deník E15. Česká obchodní inspekce bude podle Hospodářských novin kontrolovat posílání poštovních balíků. A změna dodavatele energií může skončit až exekucí, píše Právo. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Diskriminace spotřebitele není na ústupu

Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřené na diskriminaci spotřebitelů, které prováděla v průběhu celého roku 2018. V minulém roce uskutečnila celkem 494 kontrol a podezření na některou z forem diskriminačního jednání zjistila ve 13 případech, což představuje 2,6 %. Je to o 6 konkrétních případů diskriminace více, než bylo zjištěno v roce 2017. (tz)


 

V únoru zachytila ČOI čtyři nevyhovující vzorky pohonných hmot

Česká obchodní inspekce pokračuje v kontrolách jakosti pohonných hmot a v únoru odebrala 212 vzorků. Jakostním požadavkům nevyhověly čtyři vzorky pohonných hmot. Oproti měsíci lednu 2019 bylo zaznamenáno v únoru 2019 zhoršení z 0,4 % na 1,9 % v počtu nevyhovujících vzorků. Zákaz prodeje byl vydán na 4 260 litrů pohonných hmot v hodnotě 139 695 korun. (tz)


 

Radní Jihočeského kraje Švec ocenil pedagogy za celoživotní práci v oblasti BESIP

 

Ocenění za celoživotní práci v oblasti bezpečnosti silničního provozu získala Liběna Flachsová. Předal jej krajský radní pro dopravu Jiří Švec. Stalo se tak 28. března v rámci tradičního Semináře BESIP pro pedagogy Jihočeského kraje a organizátory dopravních soutěží v sále Zastupitelstva Jihočeského kraje.

Liběna Flachsová pracuje jako vedoucí Automotoklubu Malý Jordán Tábor. Učí dopravní výchovu žáky 4. tříd. Především jízdu na kole, základní předpisy, křižovatky, značky. „Při dopravní výchově záleží hlavně na rodičích. Je vidět, se kterým dítětem rodiče jezdí a se kterým ne. Rozdíl je i mezi dětmi z vesnice a z města. Městské děti hůř jezdí, ale lépe znají pravidla a značky. U dětí z vesnic je to naopak,“ uvedla Flachsová.

„Oceňujeme pedagogy, kteří se velkou měrou zasluhují o výchovu dětí ve světě dopravy. Jsem rád, že jsme opět mohli toto setkání umožnit. Je pro nás dobrou zprávou, že pořád existuje hodně lidí, kteří se starají o to, aby naše děti v dnešní přehuštěné dopravě přežili,“ uvedl Švec s tím, že obětavost učitelů oceňuje nejen jako radní, ale také jako rodič.

Seminář BESIP pro pedagogy Jihočeského kraje a organizátory dopravních soutěží se v budově krajského úřadu konal již popáté. Více informací najdete na: http://besip.kraj-jihocesky.cz (tzjč)


 

Předpověď počasí

Pátek 29. března: Polojasno až oblačno, zpočátku místy až zataženo. Ráno místy mlhy. Během dne postupně ubývání oblačnosti na polojasno až jasno. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Zatímco dnes ráno bude na mnohých místech oblačno až zataženo, během dne se bude oblačnost protrhávat na polojasno až jasno. Nejdéle velká oblačnost vydrží na severu Čech, naopak na Moravě a ve Slezsku bude místy polojasno již ráno. Slunečné počasí bude zítra pokračovat. Navíc zesílí příliv teplého vzduchu. Sobota tak nabídne jarní teploty mezi 15 °C až 19 °C. V neděli bude opět oblačnosti během dne přibývat.

Sobota 30. března: Jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C. Slabý proměnlivý nebo jižní do 4 m/s.


 

Přehled tisku: třímiliardový úvěr pro správu železnic, zbraň proti švarcsystému a třídění balíků nově

Ve čtvrtečním tisku se dočtete, že Správa železniční dopravní cesty dostane úvěr ve výši tří miliard korun. Informuje o tom deník E15. Finanční správa bude mít podle týdeníku Ekonom novou zbraň proti švarcsystému. A balíky v České poště nově třídí automat, upozorňuje Právo. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Kolik varování ještě potřebuješ?

Krajský úřad Jihočeského kraje spolu s Krajským ředitelstvím policie Jihočeského kraje odstartoval dopravně preventivní kampaň, která má za cíl snížit dopravní nehodovost v našem kraji. V loňském roce zemřelo na našich silnicích 59 lidí, v letošním roce už si dopravní nehody vyžádaly dalších 7 životů, a proto se ptáme, „Kolik varování ještě potřebuješ?“ Pod tímto názvem se také kampaň představuje. Její součástí jsou 4 díly pořadu Maják, který vysílá Jihočeská televize.

Jednotlivé díly jsou tematicky zaměřeny na nejčastější příčiny dopravních nehod. Prim hraje rychlost, nevěnování se řízení, nesprávné předjíždění a také nesprávný způsob jízdy. Přesně v tomto sledu budou jednotlivé díly odvysílány. V tomto týdnu jste již mohly shlédnout první díl, který se věnoval nebezpečné rychlosti a také rozhovor pana ředitele jihočeské policie plk. Luďka Procházky a paní hejtmanky Ivany Stráské na dané téma. V následujících měsících, do června letošního roku, budou postupně prezentována další, výše uvedená témata.

Policisté nemohou být všude, je tedy na nás, abychom si uvědomili, že silniční pravidla a předpisy mají svá opodstatnění a je třeba je dodržovat. Dopravně bezpečnostní akce a opatření nejsou „bičem na obyčejné lidi“, jak se mohli policisté dočíst v různých debatách pod reportážemi zveřejněnými na sociálních sítích. Obyčejný člověk, který dodržuje silniční zákon a jezdí jak má, se totiž s policisty do křížku nemá šanci dostat.

Než usednete za volant, zamyslete se, zda má cenu spěchat, nebezpečně předjíždět, věnovat se psaní sms zpráv či hovorům, není pro nás všechny bezpečnější na jakékoliv riskantní chování zapomenout, věnovat se řízení a bezpečně dojet do cíle?  Denně vídáme v médiích desítky záběrů z tragických dopravních nehod, slýcháme o tragických osudech lidí v naší blízkosti……přemýšlejte, než usednete za volant, ať se s dotazem „Kolik varování ještě potřebuješ?“ setkáte pouze v souvislosti s preventivní kampaní, nikoliv po dopravní nehodě. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 28. března: Oblačno až zataženo, místy slabý občasný déšť nebo mrholení, v polohách od 1100 m sněžení nebo déšť se sněhem. Později ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 5 m/s.

Po chladnější první polovině týdne nás nyní čekají teplejší dny. Dnes nás sice zprvu ještě bude ovlivňovat jižní konec teplé fronty, který se postará o často zatažené nebe a místy i slabý déšť. Ten bude ale odpoledne ustávat a oblaky se začnou protrhávat. Teploty budou asi o 2 °C vyšší než včera, na jihu Moravy by mohly už ojediněle přesáhnout 13 °C, jinde je čekejme kolem 10 až 11 °C. Zítra během dne bude oblaků dál ubývat a odpoledne už bude prakticky na celém území slunečné. A díky tomu i poměrně teplé – maxima zejména v Čechách vyšplhají až na 16, možná i 17 °C. Teplé počasí pak vyvrcholí v sobotu, kdy se odpolední teploty ojediněle přiblíží až ke dvacítce. V neděli už nás ale od severozápadu začne přecházet studená fronta, za kterou se opět bude citelně ochlazovat.

Pátek 29. března: Polojasno až oblačno, zpočátku místy až zataženo. Ráno místy mlhy. Během dne postupně ubývání oblačnosti na polojasno až jasno. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

V neděli 31. března bude Návštěvnické centrum Kvilda uzavřeno z důvodu onemocnění obsluhy. Děkujeme za pochopení.


 

Neplánovaná výluka na železnici – informace dopravce

Ve čtvrtek 28. března proběhne neplánovaná výluka v úseku Kubova Huť – Lenora. Nahrazeny autobusem budou vlaky 18104 a 18107. Cestujícím se za vzniklé nepříjemnosti omlouváme. GW TRAIN REGIO

 

Přehled tisku: povinné minimální rozestupy, nanoléky na rakovinu i stížnosti občanů na houkání sirén

Válečný fotograf Vladislav Sitenský fotil i české letce RAF, teď chce vnučka fotky svého dědečka vystavit u příležitosti 100. výročí jeho narození. Hledá ale prostor, píše Deník N. Podle deníku E15 společnost ČEZ začíná naplňovat záměr, podle kterého by se měly uzavírat uhelné zdroje. Víc v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Klarinetový soubor Prachatice vybojoval osmnácté zlato

Již počtvrté v pořadí měl prachatický klarinetový soubor možnost zúčastnit se velkého mezinárodního hudebního festivalu s dvacetiletou tradicí Prague Young Bohemia 2019, který se konal předposlední březnový víkend v Praze. Vybojoval si tak svou osmnáctou zlatou cenu za přítomnosti odborné mezinárodní poroty.

Skvělý tým prachatických muzikantů Jana Hovorky, Petra Chalupského, Tomáše Janouška a Víta Neužila, rozšířený o zpěvačku Petru Sovovou předvedl porotě šíři svého repertoáru z oblastí jazzové, filmové, impresionistické a romantické hudby. Poroto podle hodnocení zaujala pestrost repertoáru, rytmická stránka, dynamika a celkové profesionální vystoupení. Velmi také zaujala Árie Berty z Lazebníka Sevillského v podání Petry Sovové nebo jazzový standard Take Five. Porota také skvěle hodnotila provedené hudební výkony.

Klarinetový soubor Prachatice letos oslaví své třinácté narozeniny a za tuto dobu posbíral doma i v zahraničí osmnáct zlatých a a tři stříbrné ocenění. Na festivalu Prague Young Bohemia. kterého se účastnil již celkem čtyřikrát zvítězil zatím v každém z těchto ročníků, byl oceněn také specielními cenami poroty za sólové výkony nebo za úpravu a aranžmá svých skladeb. Účastníci nezinárodního festivalu byli zastoupeni nejrůznějšími státy – Německo, Rakousko, Itálie, Švédsko, USA, Slovinsko, Polsko a mnoho jiných.  Dvoudenní festival se konal v Národním domě Vinohrady v Praze a celkový počet účastníků festivalu se pohyboval kolem dvanácti set. Klarinetový soubor Prachatice – Jan Hovorka, Petr Chalupský, Tomáš Janoušek, Vít Neužil a Petra Sovová. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Středa 27. března: Oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. V Čechách místy, zejména na horách, na Moravě a ve Slezsku jen ojediněle přeháňky nebo občasný déšť, v polohách od 500 m, postupně od 900 m srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Počasí v České republice se zatím příliš výrazně nemění. Příliv studené vzduchu od severu sice slábne, přesto teploty oproti včerejšku budou vyšší v průměru jen asi o 1 °C, a na hřebenech hor tedy nadále bude mrznout. Na obloze nás dnes bude provázet převážně velká oblačnost, tedy oblačno až zataženo, přechodně ale na některých místech může být i polojasno. Srážek moc nečekejme, objeví se jen v podobě občasného slabého deště nebo přeháňky, častěji v Čechách, na Moravě a ve Slezsku bude pršet jen ojediněle. Na horách ještě čekejme sněhové vločky. I čtvrtek bude ve znamení velké oblačnosti, víc slunce přinese až závěr pracovního týdne a hlavně sobota.

Čtvrtek 28. března: Oblačno až zataženo, místy slabý občasný déšť nebo mrholení, v polohách od 1100 m sněžení. Později ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 5 m/s,


 

Městská policie Vimperk – upozornění občanům

Ve středu 27. března od 7:00 do 12:00 hodin z důvodu kácení stromů bude omezené parkování v ulici Krátká u domu č.p. 132 a to i na parkovišti u Volyňky.


 

Otevírání hradu Helfenburk

Zveme vás v sobotu 30. března 2019 na otevírání hradu Helfenburk. Na programu bude házení sekerou, střelba z kuše a ukázky dobových soubojů. Začínáme ve 14 hodin.Hrad Helfenburk se rozkládá 7 km od Bavorova a svou rozlohou 1,27 ha patří mezi největší zříceniny v České republice. Dobře zachovaný je obranný systém soustavy dělových a obranných bašt. Součástí zříceniny jsou i zbytky rozlehlého dvoulodního paláce. Romantické prostředí Helfenburku je poslední dobou stále častěji využíváno k svatebním obřadům a zajímavým kulturním akcím. Po dohodě se správcem můžete také přenocovat na nádvoří hradu pod vlastním přístřeškem. Na Helfenburku je zřízeno odpočinkové místo pro koně, tzv. “Koňská zastávka”. V provozu je také občerstvení v horní části hradu a byly vybudovány nové toalety. Přijďte se podívat a ochutnat domácí bramborák, kremrole, koláčky…  (iŠUMAVA)


 

Přehled tisku: dražší cigarety, dostatek vajec a knihy odnesené Švédy za třicetileté války

V úterním tisku se dočtete, že akcie firem obchodujících s marihuanou od počátku letošního roku zdražily o víc než polovinu. Píše to deník E15. Regionální deník informuje, že vajíček bude na Velikonoce dostatek a Právo upozorňuje na dražší cigarety. Víc v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 26. března: Proměnlivá oblačnost a ojediněle přeháňky, v polohách od 600 m sněhové. K večeru od severozápadu přibývání oblačnosti i přeháněk. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, přes den přechodně čerstvý 4 až 8 m/s s nárazy 15 až 20 m/s.

Do Česka bude i dnes pokračovat příliv poměrně chladného vzduchu od severu. V něm se bude přes den tvořit sice bohatá kupovitá oblačnost, na rozdíl od včerejška už ale přinese přeháňky jen ojediněle. Víc jich pak dorazí až večer od severozápadu, častěji je čekejme hlavně v horských oblastech na severu Česka. A od vyšších poloh půjde zase o přeháňky sněhové. Teploty budou podobné jako včera, maxima tedy nejčastěji kolem 8 °C. Při čerstvém větru, který bude přes den v nárazech dosahovat 50 až 70 km/h, bude ale pocitová teplota opět citelně (asi o 5 °C) nižší. Zítra už vítr mírně zeslábne, teploty ale zůstanou podobně nízké jako dnes.

Středa 27. března: Oblačno až zataženo, na východě místy přechodně polojasno. V Čechách místy, zejména na horách, na Moravě a ve Slezsku jen ojediněle přeháňky nebo občasný déšť, v polohách od 500 m, postupně od 900 m srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.


 

Seminář “Zvyšování kvality neformálního vzdělávání”

V úterý 26. března od 16:00 hodin pořádá Rada dětí a mládeže Jihočeského kraje seminář, který seznámí organizace pracující s dětmi a mládeží jakým způsobem lze žádat prostřednictvím šablon do výše uvedené výzvy.  Cílem aktivit projektů této výzvy je zkvalitnění neformálního vzdělávání a vzdělávání pracovníků nestátních neziskových organizací i dobrovolných pracovníků v neformálním vzdělávání prostřednictvím sdílení zkušeností a vzájemné spolupráce. Aktivity budou zaměřeny na využívání nových metod a forem práce s dětmi a mládeží tak, aby pracovníci v neformálním vzdělávání získali kompetence zejména pro tyto oblasti:

polytechnické vzdělávání
projektové metody vzdělávání
praktické využívání ICT ve vzdělávání a badatelských aktivitách
inkluze
čtenářská a matematická gramotnost
Realizace aktivit povede k propojování formálního a neformálního vzdělávání. Tato výzva je určena oprávněným žadatelům se sídlem na území celé České republiky, včetně hl. m. Prahy.

Podrobnosti naleznete v přiložené pozvánce.

Pozvánka seminář šablony 26.3.2019 RADAMBUK ke stažení (.pdf – 847.28 KB)


 

Nemocnice Jindřichův Hradec slavnostně otevře rekonstruované Oddělení následné a rehabilitační péče – stanice „B“

Oddělení následné a rehabilitační péče Nemocnice Jindřichův Hradec (ONRP) slavnostně otevře v pavilonu A (bývalý dětský pavilon) nové rekonstruované prostory pro stanici „B“ a lůžka DIOP. Akce se uskuteční ve čtvrtek 28. března od 14 hodin. Nemocnice tak ukončila 2. etapu rekonstrukce pavilonu A, kterou by letos ráda kompletně dokončila rekonstrukcí 2. patra a následným přestěhováním stanice „A“ ONRP z ulice Italských legií. Stavební úpravy, které prováděla jindřichohradecká firma TB Building, stály téměř 27 mil. Kč. Dotace Jihočeského kraje byla 20 mil. Kč.

Rekonstruovaná stanice „B“ bude mít celkem 28 lůžek, včetně 9 lůžek pro dlouhodobou intenzívní ošetřovatelskou péči (DIOP), vyšetřovny, tělocvičnu a denní místnosti pro pacienty i personál oddělení. Součástí této rekonstrukce byla i instalace nového lůžkového výtahu, vybudování dvou požárních evakuačních cest a rekonstrukce elektrorozvodny. V souvislosti s těmito úpravami byly provedeny i stavební úpravy 1. podlaží („suterén“), kde byly vybudovány šatny pro personál, včetně sociálního zařízení, o kapacitě 60 míst, a další provozní prostory. Mimo to byly komplexně zrekonstruovány technické provozy objektu.

„Nově zrekonstruované oddělení následné péče disponuje dvanácti prostornými prosvětlenými pokoji s malebným výhledem na Jindřichův Hradec a okolí. Nejvíce oceňuji stropní zvedací asistenční systém umístěný ve čtyřech pokojích, který umožňuje bezpečnou manipulaci se zcela imobilními pacienty či s pacienty v bezvědomí, a tělocvičnu s pracovním zázemím pro fyzioterapeuty. Za zmínku stojí též vybavení celého oddělení novými elektricky polohovatelnými lůžky moderního typu. Na práci v novém prostředí se velmi těšíme a věříme, že se zde bude líbit i našim pacientům,“ říká primářka ONRP MUDr. Martina Šteflová. (tznem)


 

Přehled tisku: drahý český dluh, ženy v technických oborech a dopady brexitu na tuzemské firmy

V Česku je v hi-tech průmyslu zaměstnáno jen asi osmnáct procent žen. A to i přesto, že počet studentek vědeckých a technických oborů roste, píše Deník N. Česko se začátkem dubna zbaví jednoho z nejdražších dluhů, zní téma E15. Druhé české předsednictví Evropské unie bude sice až v polovině roku 2022, ale už teď ho chce vláda levnější než to minulé, píše Právo. Více v pondělním přehledu tisku Radiožurnálu. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 25. března: Oblačno až zataženo, zpočátku i polojasno, od severozápadu přeháňky, postupně nad 500 m smíšené nebo sněhové. Ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C, na jihovýchodě až 12 °C. Mírný, postupně čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Dnes k nám začíná proudit chladný vzduch od severozápadu. Během dne se tak rozfouká čerstvý západní až severozápadní vítr s nárazy kolem 50 km/h. Postupně se od severozápadu přidají také přeháňky, které budou od 500 m smíšené nebo sněhové (na horách napadne pár centimetrů sněhu). Ojediněle nelze vyloučit ani výskyt slabé bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 °C až 10 °C (na jihovýchodě až na 12 °C). Pocitovou teplotu ovšem v průměru o 6 °C sníží čerstvý vítr. Oteplovat se opět začne ve druhé polovině týdne.

Úterý 26. března: Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno, ojediněle přeháňky, v polohách od 600 m sněhové. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, přechodně s nárazy kolem 15 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

RunTour startuje běžeckou sezonu na jihu Čech!

Stalo se již tradicí, že běžecká sezona velkých závodů v Jihočeském kraji startuje s Česká Pojišťovna RunTour a nejinak tomu bude i v roce 2019. Už 30. března se náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích promění v běžecké městečko, kde zkušení i nadšení běžci najdou ten nejlepší běžecký servis široko daleko. Jednou z letošních novinek tohoto běžeckého seriálu, zaměřeného na celou rodinu, je nový rodinný běh Slevomat RUN 3 KM pro všechny věkové kategorie. I letos každý, kdo se postaví na start, podpoří padesáti korunou dobrou věc. Konkrétně v rámci globální iniciativy The Human Safety Net na nákup monitorů pro novorozená miminka, na podporu asfyxie.

V rámci startovného se běžci mohou těšit na tradičně bohatý běžecký servis jak pro velké, tak malé běžce. Namátkou – startovní batůžek RunTour, dárky od partnerů, jméno na startovním čísle, RunTour speciál – brožurka se slevami od partnerů, novinkami a důležitými informacemi. A jako jeden z mála běžeckých seriálů nabízí Česká Pojišťovna RunTour fotografie běžců z mnoha různých míst na trati zdarma!

Nebude chybět ani unikátní medaile, která je každý rok jedinečná a letos svým tvarem zobrazuje krajská města z ptačí perspektivy. Tvoří tak jedinečnou RunTour hvězdu. Že nevíte, co si pod tím představit? Postavte se na start a v cíli je vaše! Veškeré informace najdete na www.run-tour.cz, na Facebooku nebo Instagramu. Pokud nebudete moci býti na místě, sledujte live přenos na Facebooku v době startu všech dospělých běhů (3, 5, 10 km) v 11:30, 12:15 nebo 14:00. Tak na viděnou v cíli, protože RunTour, je radost běžet! (tzjč)


 

Pozvánka na konferenci – oddlužení obyvatel

Od 1. 6. 2019 bude platná novela insolvenčního zákona, která zpřístupní oddlužení širšímu množství zájemců. Jaké jsou tyto plánované změny, jak s předluženým klientem pracovat v prostředí sociálních služeb? Na tyto otázky se vám pokusí odpovědět konference, kterou jsme pro vás připravili na pondělí 25. března 2019 v Českých Budějovicích. Konkrétně od 9 do 15.15 hod v budově krajského úřadu v jednacím sále zastupitelstva. O renomované přednášející nebude nouze. Pozvání přijal i JUDr. Ing. Zdeněk Strnad, Ph.D., MPA – místopředseda krajského soudu v Českých Budějovicích pro věci obchodní, správní a insolvenční, který vás novelou provede.

Dle počtu přihlášených lze očekávat zaplněný sál a mezi přednášejícími jsou připraveny další zajímavé příspěvky. Více informací zde: https://www.theia.cz/konference-2019/  (tzjč)


 

Příručka k energetickým opatřením pro starosty – Proč energetické úspory a jak na ně?

Česko je pozadu s energetickými úsporami. Pro starosty těžko uchopitelná agenda. Pomůže nová kuchařka od Národního centra energetických úspor.

Česká republika se zavázala snížit do roku 2020 konečnou spotřebu energie o 51,1 petajoulů, což zhruba odpovídá množství energie potřebné na vytápění celé Prahy po dobu dvou let. Tento cíl však plníme velice pomalu, což může vyústit i v sankce Evropské komise. Ještě mnohem ambicióznější závazky nás čekají v období do roku 2030. EU chce do roku 2030 snížit spotřebu energií o 32,5 procenta.

Jedním z hlavních důvodů pomalého postupu plnění cílů ČR je zahlcení zástupců samospráv nejrůznější agendou uloženou státem nebo ne orientace v tématu a s tím spojené nedostatečné čerpání dotačních titulů určených na energeticky úsporná opatření.

„Více než 35 procent energie se v Evropské unii spotřebuje v budovách. Stát, kraje i obce mají ve svém majetku tisíce budov, které by bylo možné za podpory dotací energeticky vylepšit. Při správném nasazení a užívání moderních technologií by bylo možné neefektivní nakládání s energií snížit o více než polovinu,“říká ředitelka Národního centra energetických úspor Marie Zezůlková

Národní centrum energetických úspor proto zpracovalo jasnou a přehlednou publikaci:„Příručka k energetickým opatřením pro starosty – Proč energetické úspory a jak na ně?“ Je určena pro zástupce měst, obcí i krajů, kteří chtějí vědět víc o energetických úsporách. Kuchařka informuje jak se v dotačních titulech orientovat, jak žádat o dotační tituly i jaké jsou konkrétní přínosy energeticky úsporných opatření u již realizovaných projektů. Praktické informace v příručce najde i široká veřejnost.

Co se z této „kuchařky“ například dozvíte:

  • jak spolupracovat s poradenskou firmou v oblasti energetického managementu
  • jak nastavit procesy a činnosti na městském, či obecním úřadě v oblasti energetického managementu
  • jaká jsou základní energetická opatření
  • jaké jsou zásady pro nákup nových zařízení s nízkou spotřebou energie
  • co je to metoda EPC
  • jak využívat energie ze zdrojů odpadního tepla, fotovoltaiky, tepelných čerpadel apod.
  • jaké jsou metody automatické regulace otopných systémů
  • kde vzít dotace na realizaci energetických opatření

Cílem kuchařky je zvýšení povědomí, osvěty a odbornosti v oblasti energetických úspor.  Neomezuje se na úzký pohled jednotlivých specializací, ale pomáhá mezi sebou propojit znalosti a dovednosti jednotlivých oborů  a pohledů, které se energetického managementu týkají.

„Energetik nesmí být odkázaný na znalost jen jednoho typu řešení a zaklínat se postojem: tak se to dělávalo vždycky, se kterým se jistě mnozí z nás setkali. Musí mít komplexní, přehled, nesmí ustrnout u zastaralých technologií a postupů,“ dodává Marie Zezůlková. (tzjč)


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře