Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pošťák byl mrtvý 21 minut, mezi živé se vrátil, když ho vezli do márnice

Pošťák byl 21 minut mrtvý.
Pošťák byl 21 minut mrtvý.  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: DH - 
24. března 2019
15:50

Neuvěřitelný příběh si prožil jeden ze zaměstnanců Královské pošty Velké Británie. Poté, co absolvoval nečekanou srdeční zástavu, ho lékaři už nedokázali oživit. Zemřel. Při transportu do márnice se ale stalo něco neuvěřitelného. Pošťák se vrátil mezi živé.

Ne každý by si sice zasloužil přezdívku „Zázračný muž“, ale k Portugalci Joanu Araujovi padne jako ulitá. Proč? Jeho příběh vás dostane do kolen.

V roce 2009 jel pan Araujo společně se svojí manželkou v jejich autě. Najednou ale přišlo něco, co nikdo nečekal. Muži se protočily oči dozadu a ruce mu spadly podél řadící páky a volantu. Joan umíral.

Z bezprostřední blízkosti celou událost sledovala jeho žena Grazielle, kterou manžel právě odvážel do práce. Okamžitě mu chtěla pomoci. Vytáhla Joanovi zapadlý jazyk z krku a s pomocí telefonu, který mu vložila do úst, zabránila tomu, aby se muž znovu neudusil. Následně zavolala pomoc.

Smrt po šesti hodinách

Po rychlém převozu do Královské nemocnice v Gloucestershiru bylo lékařům jasné, co nastalo a jak je nutné dále postupovat. Muže oživovali šest hodin. Pak to však lékaři vzdali. Bylo jim jasné, že Joan je na konci své cesty. Smrt nastala v 16:00 odpoledne.

Tam a zase zpět

Příbuzní byla zdrcení. Manželka Grazielle smutnou zprávu telefonovala do Portugalska, odkud rodina pochází. Joan se vydal na poslední cestu do márnice. Sestřičkám se ale něco nezdálo. Portugalec se na stole hýbal. Než si vůbec uvědomili, co se vlastně děje, byl už Joan znovu mezi živými. Mrtvý byl celých 21 minut.

Všichni byli v šoku. Smutné zprávy se změnily v dobré a lidé začali mluvit o zázraku. Tehdy ale ještě mírnili euforii doktoři. Tvrdili, že pokud je lidský mozek neokysličovaný déle než 4 minuty, nastává obrovské riziko jeho poškození. Co teprve, když se jedná o více než pětkrát delší dobu. Muž následně zůstal v kómatu tři dny.

Miracle man

Když se Joan probudil, lidé ho začali oslovovat „Zázračný muž“. Nechápal to. Jeho mozek netušil, proč leží v nemocnici, nikoho nepoznával a lékařům na jejich banální otázky odpovídal nesmyslně. Portugalec však mluvil, hýbal se a vnímal. To už lékaři nedokázali vysvětlit. Okamžitě přitáhl zájem médií.

„Ne! Já nechci být slavný, nechci jít do Big Brothera,“ řval Joan tehdy na reportéry televizí. Krátce poté byl přeložen na samostatný pokoj. Protože se choval iracionálně, vytrhal si z těla všechny hadičky, čímž se odpojil od přístrojů, a šel si dát sprchu.

Lékařům přidělával první týden vrásky na čele. Nepoznal ani svoji rodinu, natož nejlepšího kamaráda. Druhý týden zotavování ale nakonec přinesl velké změny a pošťák si na vše vzpomněl. Po třech týdnech odešel z nemocnice po svých. Lékaři dodnes neumí vysvětlit, jak se to mohlo stát. S podobným případem se nikdy nesetkali.

Smrt ošálil dvakrát

Příběh Portugalce Joana Arauja by ale nebyl kompletní, kdyby nebyla zmíněná i jeho druhá životní nehoda. V roce 2005 se ve Španělsku připletl se svojí dodávkou do vážné dopravní nehody.

Prodělal při ní zlomeninu stehenní kosti, pánve, čtyř žeber a lopatky. Joan navíc přišel o 90 % krve a poškodil si slinivku i játra. Doktoři tehdy nevěřili tomu, že by se mohl muž po těžké operaci vůbec někdy pohnout. Ale šeredně se spletli.

sidneyfoster ( 25. března 2019 05:08 )

Na naší poště je mrtvo už několik let.

modrodolka ( 24. března 2019 21:23 )

to jako jel a jel, pak svěsil ručky dolů a auto jelo a jelo, a panička mu strkala telefon do pusy, doufám, že jeho, protože na svým volala pomoc.....bože

lena30 ( 24. března 2019 18:11 )

Šest hodin ho oživovali a 21 minut byl mrtvý. To je zas článek...

Monikay ( 24. března 2019 16:01 )

má kliku, takoví hrdinové se vyskytují většinou jen v dobrodružných filmech, kde přežijí všechno

Zobrazit celou diskusi