Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladý boháč zabodoval. Generál, který hostil Babiše, chce ale vládnout dál

Aktualizováno -
24. března 2019
17:04
Autor: simao, ČTK - 
24. března 2019
09:50

Thanathorn Juangroongruangkit. Za tímhle pro Čechy krkolomným jménem se skrývá mladý thajský miliardář, který vytáhl do thajských voleb, jejichž favoritem byl stávající premiér Prayut Chan-o-cha. Právě s ním jednal v lednu při historické návštěvě Thajska i Andrej Babiš (ANO). A podle prvních předběžných výsledků vítězí v Thajsku strana Síla lidového státu (PPP) blízká vládnoucí vojenské juntě. Zabodoval však i mladý boháč.

Favoritem thajských voleb byl nynější šéf vojenského režimu Prayut Chan-o-cha, se kterým během lednové návštěvy jednal i premiér Andrej Babiš (ANO). S premiérem a armádou je spojená strana Síla lidového státu (PPP) - strana blízká vládnoucí vojenské juntě.

Volební místnosti v Thajsku se otevřely v 8:00 místního času (2:00 SEČ) a uzavřeny byly v 17:00 místního času (11:00 SEČ). Po sečtení 89 procent odevzdaných hlasů oznámila státní volební komise v Bangkoku těsný náskok PPP v čele s dosavadním premiérem nad konkurencí.

Thajci dnes hlasovalu o složení 500členné dolní komory parlamentu. O sestavě 250členné horní komory rozhoduje podle nové thajské ústavy z roku 2017 armáda. Budoucího premiéra země pak vyberou členové obou parlamentních komor. Právo hlasovat mělo 51 milionů voličů.

Zajímavým novým prvkem v hlasování se stala strana Budoucnost vpřed, v jejímž čele stojí mladý přitažlivý miliardář Thanathorn Juangroongruangkit, který v kampani sliboval rozsáhlé reformy.

Premiér Prayut Chan-o-cha a jeho vojenský režim ale podle analytiků před hlasováním podnikli řadu kroků, aby v čele státu zůstali i nadále. Kromě přímého jmenování senátorů armádou je nový volební systém navržen tak, aby znevýhodňoval velké strany.

Poslední úspěšné volby, které se v Thajsku uskutečnily v roce 2011, vynesly k moci sestru bývalého premiéra Jinglak Shinawatrovou, jejíž vláda se ale v roce 2014 stala terčem masových pouličních protestů a nakonec byla sesazena pučem.

Populistická Strana Thajců, kterou nyní do voleb vedl Thaksin Shinawatra, však měla před volbami poměrně dobré vyhlídky - především díky tradičně silné podpoře na thajském venkově. A to navzdory tomu, že oba sourozenci, odsouzení v nepřítomnosti za korupci, nyní žijí v exilu.

Na volební vítězství však patrně nedosáhne. Strana PPP současného šéfa vojenské vlády získala podle dosud zveřejněných částečných výsledků 7 milionů hlasů, opoziční Strana Thajců 6,6 milionu hlasů. Na třetí místo se ziskem 4,3 milionu hlasů zatím dostala strana Budoucnost vpřed mladého miliardáře.

vihor ( 24. března 2019 17:55 )

Ten údajný miliardář je synáček z bohaté rodiny propojené s vojenským režimem. Vojenská junta prostě potřebovala někoho mladšího, kdo zaujme mladé lidi, ale fakticky se v Thajsku nic nezmění. Je to zkorumpovaná země ovládaná úzkou polovojenskou elitou. Miliardy ten chlapík "vydělal" na otrocké práci desetitisíců obyčejných Thajců, kteří dřou na výrobě součástek pro strojírenský průmysl.

Zobrazit celou diskusi