Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mayová čelí vzpouře a žádají její hlavu, píší Britové. Ministr její svržení odmítl

Aktualizováno -
24. března 2019
17:45
Autor: ČTK - 
24. března 2019
08:14

Britská premiérka Theresa Mayová čelí vzpouře uvnitř vlastního kabinetu, celkem 11 jeho členů žádá její odstoupení a jmenování nového přechodného šéfa vlády. V nedělním vydání to napsal britský nedělník The Sunday Times. Podle reportéra Tima Shipmana chtějí ministři nespokojení s tím, jak Mayová řídí proces vystoupení Británie z EU, premiérku konfrontovat na pondělním zasedání vlády a pohrozit rezignacemi, pokud jim neslíbí, že se svého postu vzdá. Řada ministrů nicméně tvrzení popřela a vyjádřila Mayové podporu.

Úvahy o vzpouře a chystané pondělní konfrontaci premiérky  v neděli popřel ministr financí Philip Hammond. „Ne, nemyslím si, že je tomu tak. Není to o premiérce. Výměna premiérů by nám nepomohla,“ řekl Hammond serveru Sky News. „Hovořit o výměně hráčů, kteří jsou na hřišti, je v tuto chvíli, upřímně řečeno, nestřídmost,“ dodal. 

Popřel také spekulace, že by si údajně přál, aby Mayovou vystřídal jako dočasný premiér její fakticky zástupce Lidington. Ten podle agentury Reuters prohlásil, že nemá ambici vystřídat Mayovou, ani čas kout pikle proti premiérce. Podobně ministr životního prostředí Gove řekl, že premiérka má jeho plnou podporu, a doplnil, že nastal čas, aby se „chladné hlavy“ soustředily na to, aby parlament konečně schválil brexitovou dohodu 

Schůzka vzbouřenců

Svůj další postup však ladili vzbouřenci uvnitř kabinetu v sobotu večer, uvedl Shipman. Mayová se údajně pro tyto vzouřence stala pro další vyjednávání ohledně brexitu přítěží a měla by být nahrazena někým jiným. Shoda údajně panuje na tom, že by ji měl nyní ve funkci vystřídat dočasný premiér, který bude vládu řídit do doby, než si Konzervativní strana na podzim zvolí nové vedení.

Nespokojení členové vlády údajně mezi sebou už diskutují i o jméně nástupce Mayové. Shoda by podle nich umožnila, aby po její případné demisi nenastal vleklý souboj o nástupnictví, který by mohl další postup kolem brexitu ještě zkomplikovat.

Největší šance má podle The Sunday Times šéf britského úřadu vlády David Lidington, kterého podporují mimo jiné ministr obchodu Greg Clark, ministryně práce Amber Ruddová, ministr spravedlnosti David Gauke a ministr vnitra Sajid Javid.

„Davidova práce by byla zajistit odklad u EU, najít shodu na další politice ohledně brexitu a připravit spořádanou volbu nového lídra,“ citoval nedělník zdroj z britské vlády.

Lidington získává podporu mimo jiné i tím, že dal údajně předem najevo, že se volby nového předsedy Konzervativní strany jako jeden z kandidátů nehodlá zúčastnit. Ministr financí Hammond však spekulace o dočasném premiérovi Liddingtonovi odmítá. „To není ten případ,“ řekl.

Kromě Lidingtona se jako o možných nástupcích Mayové hovoří i o ministru zahraničí Jeremym Huntovi a ministru životního prostředí Michaelu Goveovi. Premiérka Mayová získala ve čtvrtek v Bruselu na summitu EU odklad brexitu přinejmenším do 12. dubna, není však jisté, zda v příštích dnech přesvědčí poslance k podpoře hotové dohody s EU, kterou předtím už dvakrát odmítli. V opačném případě hrozí Británii neřízený brexit.

Ještě v neděli se premiérka podle zpravodajského serveru BBC má setkat se svými kolegy včetně největších podporovatelů brexitu bez dohody ve svém venkovském sídle Chequers

Odpůrci brexitu tlačí na nové referendum 

Tlak na vyhlášení druhého referenda ze strany odpůrců brexitu mezitím v Británii nadále roste.

V sobotu vyšly na podporu druhého referenda o brexitu do ulic Londýna statisíce lidí,kteří se sjeli z celého Spojeného království. Podporu demonstrantům vyjádřila řada politiků včetně starosty Londýna Sadiqa Khana či skotské první ministryně Nicoly Sturgeonové. Pochod zastánců brexitu, který se uskutečnil u Nottinghamu a kde hovořila jedna z tváří referenda o brexitu Nigel Farage byl o poznání menší. Online petice za druhé hlasování posbírala více než pět milionů podpisů. Organizátorka iniciativy Margaret Georgiadouová uvedla, že obdržela tři telefonáty, ve kterých jí někdo vyhrožoval smrtí, a přišly jí také nenávistné vzkazy na facebooku, který si následně rozhodla deaktivovat.

Ministr financí Philip Hammond dnes v rozhovoru pro televizi Sky News řekl, že by si druhé brexitové referendum „zasloužilo zvážení“. Zároveň uvedl, že si není jist, zda by opakovanému hlasování vyjádřil podporu parlament

O odchodu z EU rozhodli Britové v referendu v červnu 2016 poměrně těsnou většinou hlasů: 17,4 milionu lidí - tedy 52 procent - hlasovalo pro brexit, 16,1 milionu (48 procent) si přálo zůstat v unii. Od té doby odpůrci brexitu usilují o další referendum. Argumentují i tím, že při současných zmatcích a bezradnosti politiků by osud Británie opět měli vzít do rukou občané. Ani tři roky debat totiž nerozptýlily nejistotu, jak, kdy a zda vůbec Británie vystoupí z EU. I případné druhého hlasování by ale podle aktuálních průzkumů dopadlo těsně, ačkoli poměr hlasů se kloní spíše proti opuštění unie.

agfor ( 24. března 2019 12:06 )

Terezko drž se. Ukazuješ ostatním porobeným zemím Evropy, jak vypadnout z otrokářství fašistického Německa a francouzkých vlezdo*pr*delistů.

snehulak ( 24. března 2019 08:52 )

Jde pouze o jejich alibizmus a pokrytectví. Ministři premiéra odvolávat nemohou ani tam, ani u nás. Asi by jim nepomohla ani hromadná demise. Parlament jí docela nedávno vyslovil důvěru. A to je podstatné.

Dobrak2019 ( 24. března 2019 08:46 )

Banda tupců celý angláni. Stejně jako půl Evropy!

Zobrazit celou diskusi