Ministerstva řeší platby za státní pojištěnce od roku 2021. A kde na ně vláda vezme

Události ČT: Ministerstva řeší platby za státní pojištěnce od roku 2021 (zdroj: ČT24)

Vláda opět odkládá rozhodnutí o tom, jak budou vypadat platby za státní pojištěnce ve zdravotnictví od roku 2021. V pondělí měla o nastavení automatického výpočtu jednat s tripartitou. Premiér ale bod stahuje z jednání. Ministerstvo financí se bojí dopadů na rozpočet a shodu s resortem zdravotnictví zatím nenašlo.

Dohoda o tom, jak by měl výpočet vypadat, zatím mezi ministerstvem financí a zdravotnictví není. Podle premiéra je jasné jen to, že končí úvaha o zrušení plateb za státní pojištěnce a nahrazení jiným modelem.

„To byla interní analýza ministerstva financí a v té už nepokračujeme. Není to teď téma, budeme hledat další peníze a je to otázka dohody, jak se domluví pan Vojtěch s paní Schillerovou,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Roční platba státu za pojištěnce
Zdroj: ČT24

Platba státu za děti, důchodce a nebo třeba nezaměstnané každý rok roste. Zatímco v roce 2015 poslal stát pojišťovnám 60 miliard, letos to má být podle plánu o 13 miliard víc.

Na nízké procento výdajů do zdravotnictví upozorňuje i zpráva OECD. V příštím roce by platby za děti a důchodce měly vzrůst o tři a půl miliardy. Jak to bude dál, zatím jasné není.

Veřejné zdravotní pojištění v roce 2018
Zdroj: ČT24

„Bude záležet, jak se bude vyvíjet počet státních pojištěnců. Aktuálně je situace příznivá, vlastně šetříme tím, že výdaje nejsou tak vysoké, jak se předpokládalo, protože je stále velmi nízká nezaměstnanost,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Materiál ministerstva zdravotnictví počítá se třemi variantami navýšení plateb za státní pojištěnce. Podle jedné z nich by se mělo navázat na průměrnou mzdu, podle zbylých dvou pak na hrubý domácí produkt.

Roční náklady na pojištěnce v roce 2018
Zdroj: ČT24

„Ty mechanismy mají nějaké své výhody a nevýhody – výhoda hrubého domácího produktu je, že je o něco stabilnější než vývoj mezd. Na druhou stranu, vývoj mezd zaručuje vyšší příjem,“ řekl místopředseda rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

„Podstatný je výsledek, aby reálně množství peněz, které jde do zdravotnictví a za platby za státní pojištěnce, odpovídalo tomu, kolik ta péče skutečně stojí,“ myslí si místopředsedkyně klubu ČSSD Kateřina Valachová.

Příjmy zdravotního pojištění
Zdroj: ČT24

Současné snahy ministerstva o navýšení plateb za státní pojištěnce si pochvalují odbory i komunisté. „Jednoznačně stojíme na straně ministerstva zdravotnictví v požadavku na zvýšení platby zdravotního pojištění za státní pojištěnce,“ řekl předseda ČMKOS Josef Středula.

„Valorizace za státní pojištěnce byla jedním z našich požadavků na tuto vládu, takže je dobře, že přestala uvažovat o tom, že by se tady dalo šetřit,“ řekl poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Počet klientů zdravotních pojišťoven na konci roku 2018
Zdroj: ČT24

Vláda chce peníze z alkoholu, tabáku i hazardu

Vláda chce hledat i další zdroje a připravuje růst spotřebních daní. Do rozpočtu mají přinést v příštích letech více peněz tři neřesti – tabák, alkohol a hazard. „Na rok 2020 chceme navýšit daně z tabáku a alkoholu, debatujeme i ostatní daně, třeba digitální daň pro firmy, které tady nemají sídlo,“ uvedl premiér Babiš.

Spotřební daň z cigaret
Zdroj: ČT24

Podle premiéra půjde daň nahoru nejvíce u cigaret, o devět nebo deset procent. U alkoholu a hazardu má být růst nižší, ministerstvo financí teď analyzuje ceny v okolních státech. Očekává ale dodatečný příjem jednu miliardu.

U hazardu chce premiér vrátit do hry tři sazby. Třicet procent z loterijních her a binga, 23 procent ze sportovních sázek a 35 procent z herních automatů. Přinést do rozpočtu má změna kolem půl miliardy.

Daň z hazardu
Zdroj: ČT24