Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Nejsme sami.“ Za 50 zavražděných drželo na Zélandu tryznu 40 tisíc lidí

Autor: peb, ČTK - 
24. března 2019
20:07

V novozélandském městě Christchurch se dnes tisíce lidí zúčastnily tryzny za oběti nedávného teroristického útoku na dvě mešity, při nichž zahynulo 50 osob. Informovala o tom agentura AP.

Jedním z přítomných byl 21letý Mustafa Boztas, kterého střelec během útoku z 15. března na mešitu Al Noor střelil do nohy a jater. Od té doby je upoután na kolečkové křeslo. „Je krásné vidět, co společnost sjednotilo, aby ukázala, že jí na nás záleží a že nejsme sami,“ řekl Boztas na setkání věnovaném především modlitbám, poslechu písní a projevům. Dodal, že se rychle zotavuje a doufá, že bude brzy zase normálně chodit.  

Podle místních úřadů se akce zúčastnilo na 40.000 lidí. Konala se v místě, které bylo původně připraveno pro koncert kanadského zpěváka Bryana Adamse, jenž byl po útoku zrušen. Během setkání se nahlas předčítala jména všech 50 zabitých.

Okirano Tilaia, zástupce žáků na jedné ze škol v Christchurchi, která při útoku ztratila dva studenty, ve svém projevu citoval Martina Luthera Kinga, který podle něj zahrnoval lidi láskou, mírem a solidaritou. „Temnota nemůže vyhnat temnotu, to umí pouze světlo,“ řekl Tiliaia. „A nenávist nemůže vyhnat nenávist, to umí pouze láska.“

Na Novém Zélandu se od útoku minulý týden konala řada vzpomínkových akcí. V pátek lidé po celé zemi poslouchali svolávání muslimů k modlitbě. Na příští pátek je plánována celonárodní vzpomínková akce.

Po útoku byl obviněn z vraždy osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant. Před soudem stane 5. dubna.

petr12 ( 25. března 2019 08:57 )

zlatí rozumní soudruzi!! nahradila je pakáž vítaču,aktivistu,sluničkářu,kavárníku hoven,evrokřiváku,zrádcu,špíny rektoru,profesoru,umělecké svoloče,tak zvaných jeblošu elity národa,ruzných jeblých nadaci,novinářu,české skorumpované televize,politiku typu Drahoše,Fischera,ŠROJDROVÉ,nĚMCOVÉ,atd aktivistek s kozy venku,šlapek,bukvicatd a zesrali nám zbytek života ale i svých dětí,vnoučat.

AHAa ( 24. března 2019 22:28 )

Naprostý souhlas. Jak říkával jeden můj zemřelý přítel malíř za totality : "Svět se v kracské přirození obrací". Dnes se to jeví tak, že už se obrátil v tu kravskou ..... Kam se na dnešní svět serou soudruzi, to byli, ve srovnání se současnými politiky a současnou společenskou smetánkou (vysokoškolští učitelé humanitních fakult, ředitelé thing-tanků, neziskovek a další podobní šmejdi), veskrze rozumní lidé.

vihor ( 24. března 2019 21:43 )

Jestlipak se bude konat i tryzna v Utrechtu, kde ten Turek vystřílel tramvaj? Rád bych viděl, jak se tam sejde 40 tisíc lidí a muslimky si budou demonstrativně sundávat hidžáby jako symbol zapojení do původní nizozemské kultury, podobně jako si ty trapné Novozélanďanky hidžáby naopak nasazují. To, co se stalo, je jistě tragédie, ale proč by se kvůli tomu lidé měli demonstrativně vzdávat své vyspělejší kultury? Svět se řítí do jakéhosi podivného stavu. Západní muži jsou šikanováni podivnou MeToo kampaní za nevhodné pohledy, poznámky či dokonce dotyky žen , zatímco muslimští muži v Sýrii, Iráku, Africe, apod. unáší, zotročují, znásilňují a nakonec usekávají hlavy ženám po tisících. To je jako kdyby nějaký světovládce nařídil, že se má vyspělý západ vrátit k té podivné středověké blízkovýchodní muslimské kultuře. Kdo z toho bude mít prospěch? Tomu střelci na Novém Zélandu z toho asi ruplo v bedně, když se jako představitel západní kultury nemůže ani nějak sarkasticky vyjádřit o ženách pod hrozbou MeToo vyhození z práce, zatímco turecký znásilňovač si volně pobíhá po Utrechtu a z plezíru pak vystřílí tramvaj.

Zobrazit celou diskusi