EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Exekutor klepe na dveře? Na konsolidaci půjček zapomeňte!

 

Konsolidací půjček můžete měsíčně ušetřit na splátkách i tisíce korun. Konsolidovat je ale potřeba ještě předtím, než vám na dveře zaklepe exekutor. Jak bezpečně konsolidovat a ušetřit nejen na měsíčních splátkách?

Loading



 


Konsolidace je sjednocení více půjček v jeden úvěr u jedné finanční společnosti. Je to tzv. optimalizovaný úvěr, který pomáhá snížit měsíční splátku úvěru i celkovou cenu úvěru. Nejčastěji konsolidaci využívají lidé, kteří si naberou několik úvěrů a nepočítají s tím, že by se jejich současný příjem mohl do budoucna změnit. Výsledkem je, že nemají dostatečné finanční prostředky na měsíční splátku.
„Jednoznačným motivátorem konsolidace je nižší měsíční splátka. Lidé jsou ale dnes mnohem více finančně gramotní a dávají si pozor na to, aby se snížil i celkový přeplatek, tedy cena a aby nižší splátka nebyla docílena pouze protažením doby splatnosti,“ uvedl Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit. Lidé se proto zajímají také o poplatky a počítají všechny náklady, které jsou s úvěrem spojené.

Konsolidace je trendem posledních let

Zájem o konsolidace vzrostl v posledních pěti letech podle mluvčího projektu Navigátor bezpečného úvěru Zdeňka Soudného desetinásobně. Konsolidace dnes tvoří 25 až 30 procent všech nových půjček.
Konsolidovat úvěry lze ale pouze do určité výše. Průměrná výše konsolidace se za pět let zdvojnásobila na přibližně 300 tisíc korun. Například Home Credit nabízí konsolidaci do maximální výše 600 tisíc korun. I to je jeden z důvodů proč se prodlužuje doba splatnosti. V průměru se doba splatnosti konsolidace prodloužila o dva roky.

Mikropůjčky jako fenomén v konsolidovaném rámci

Konsolidovat lze úvěry na spotřebu, kontokorenty, leasingy, či mikropůjčky. Na konsolidaci hypotéka a úvěrů ze stavebního spoření ale můžete zapomenout. Nejčastějším scénářem konsolidace je, že si klient nejprve vezme spotřebitelský úvěr, následně si půjčí na dovolenou, využije kreditní kartu, a nakonec sáhne po mikroúvěru. Průměrně lidé konsolidují tři až čtyři produkty. Je ale možné konsolidovat i deset půjček.
Roste nejen počet konsolidací, ale také konsolidací s mikroúvěry. Jejich počet narostl meziročně na dvojnásobek. „Vidíme trend nárůstu počtu klientů s mikroúvěry. Například oproti roku 2016 byl v roce 2018 dvojnásobek klientů, kteří měli zkušenost s mikroúvěrem,“ uvedl Miroslav Zborovský.

Řešte konsolidaci včas, ale neukvapte se!

Konsolidace je pro bezproblémové klienty, kteří hledají úsporu. Slouží ale také lidem, kteří začínají mít problém se splácením. Není však vhodná pro klienty, kteří se již dostali do dluhové pasti.
„Konsolidaci jako jedno z řešení svým klientům nabízíme, ale jenom pokud nemají dlouhodobější prodlení, negativní záznamy v registrech a nejsou v exekuci,“ říká David Šmejkal z Poradny při finanční tísni. Konsolidace je totiž také druh úvěru a instituce posuzuje stejně jako u jiných úvěrů bonitu klienta, která v exekuci není dostatečná. Proto je vhodné řešit problémy již v zárodku.

Jak konsolidovat bezpečně?

Při konsolidaci půjček je potřeba si uvědomit, že konsolidace je druh úvěru a platí proto stejná „bezpečnostní pravidla“ jako u ostatních úvěrů. „Stejně jako apelujeme na to, aby klient poctivě vybíral poskytovatele úvěru, nechal si předložit více návrhů a nepřijímal první nabídku jako nejlepší, stejné pravidlo platí u konsolidace. Porovnávejte a dejte si čas s výběrem!“ radí Zdeněk Soudný.
Na trhu se pohybuje řada bankovních i nebankovních subjektů. Proto je potřeba jak u výběru poskytovatele úvěru, tak i u konsolidace vybírat subjekt s licencí České národní banky (ČNB). Nikdy si nepůjčujte od společností, které nemají licenci ČNB. V tramvaji a na sloupech si úvěr nevybírejte!“ dodává na závěr Zdeněk Soudný.
Jednou z nejdůležitějších zásad je také komunikace s úvěrovou institucí a dodržování dohod. Pokud klient přestane komunikovat s úvěrovou institucí, jeho problémy nezmizí, ale budou se stále zhoršovat.
Navigátor bezpečného úvěru radí:

REKLAMA

  • Dobře vybrat na začátku neznamená jen šanci ušetřit více, ale především se vyvarovat možných zásadních budoucích problémů.
  • Konsolidace může být dobrý pomocník, díky kterému ušetřím. Stejně jako u jiného úvěru ale musím splácet včas a dodržovat podmínky.
  • Dobře vybírám. Nezajímá mne jen výše měsíční splátky, nebo celková změna ceny úvěrů, ale také bezpečnost úvěru a fungování poskytovatele v případě problémů…
  • Nespoléhám se na zprostředkování. Nejlepší je udělat si vlastní „průzkum trhu“, oslovit solidní poskytovatele, nechat si předložit nabídky a potom vybírám.
  • Konsoliduji jen s tím, kdo má licenci České národní banky.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *