Stát zaklekl na kasina, žádá tisíce dalších krupiérů

Zdroj: Profimedia

Krupiér
3
Fotogalerie

Celní správa začala pokutovat provozovatele kasin za to, že u každého karetního stolu, rulety nebo jiné živé hry nestojí po celou otevírací dobu krupiér. Podnikatelé namítají, že by museli platit mzdy několika tisícům dalších lidí, kteří by většinu pracovní doby neměli co dělat. Postup státu napadnou ve správním řízení před soudem. V Česku je nyní přes sedm set kasin s živými hazardními hrami.

Ministerstvo financí, pod které celníci spadají, nebude na soudní verdikt čekat. Varuje, že peněžní sankce se ze současných deseti nebo padesáti tisíc korun mohou vyšplhat až na tři miliony. „Pozastavit ukládání pokut do pravomocného rozhodnutí soudu není možné. Správní orgán musí z moci úřední zahájit řízení o každém přestupku, který zjistí,“ uvedl Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva.

Podle zákona o hazardních hrách, který platí od ledna 2017, musí být krupiéři nejméně u tří živých her v každém kasinu. Povinnost, aby byli nepřetržitě u každého jednotlivého hracího stolu, norma neukládá. „Ministerstvo překračuje své pravomoci, když prosazuje extenzivní interpretaci zákona,“ míní advokát Štěpán Holub.

Dodal, že nepředpokládá, že by soud takový výklad podpořil, protože je v rozporu s ústavními principy. Holub připomněl, že stanovení práv a povinností náleží primárně moci zákonodárné a nikoliv vládě a jejím orgánům.

Výkonný sekretář Asociace kasin Vladimír Eichinger řekl, že podobným způsobem by mohl stát nutit například hypermarkety, aby měly neustále obsazené všechny pokladny bez ohledu na to, kolik chce platit zákazníků.

„Zaměstnávat zbytečně krupiéry by pro velké firmy znamenalo vyhodit i stovky milionů korun ročně, což si nemohou dovolit. Navíc na trhu práce tolik vyškoleného personálu není,“ podotkl Eichinger.

Podle informací E15 se ministerstvo řídí stanoviskem své bývalé pracovnice Petry Razím Ďurovičové. Loni na podzim nastoupila do soukromého Institutu pro regulaci hazardních her, který se mimo jiné zabývá urovnáváním sporů mezi herní branží a úřady. Založil ho bývalý šéf státního dozoru nad loteriemi a sázkovými hrami Jan Řehola.

Ďurovičová argumentovala tím, že je nutné zabránit vzniku takzvaných kvazikasin. I když jsou v nich živé hry, jejich hlavní činností je provoz technických zařízení neboli automatů.

Ministerstvo tvrdí, že se snaží předcházet rizikům spojeným s gamblerstvím. Podle Asociace kasin to však nemůže dělat tak, že svévolně aplikuje zákon včetně ukládání pokut.

Výnos ze zdanění kasin se propadl
Hlavně povinná registrace hráčů v kasinech platná od ledna 2018 se měla podepsat na prudkém propadu tržeb a s nimi spojeného výnosu z hazardní daně. Zatímco v roce 2017 stát z kasin a heren získal přes devět miliard korun, za loňský rok inkasoval pět miliard. Podle Asociace kasin má řada provozovatelů záporné hospodářské výsledky.