Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Když na Bazalech rozjela sambu Brazílie. Rekordní návštěva a nečekaná výhra Baníku

Až v úterý sudí foukne do píšťalky a odstartuje v Edenu zápas národního týmu s Brazílií, bude to potřetí, co "kanárci" odehrají přátelský duel v Česku. Na střetnutí v Praze z roku 1956 si možná ještě někdo vzpomene, málokdo však už ví, že se slavní Jihoameričané představili také v Ostravě. A s Baníkem dokonce prohráli.

Přátelský zápas Baník Ostrava - Brazílie
zdroj: ČT

Samostatná česká reprezentace doposud s Brazílií odehrála jediný duel. V roce 1997 naskočila v Rijádu k přátelskému měření sil a tým, v němž figurovali Pavel Nedvěd, Vladimír Šmicer nebo Karel Rada, tehdy padl 0:2. O góly se postarali hvězdní Romário a Ronaldo.

Česku, resp. Československu, se proti jihoamerickému celku obecně příliš nedaří a má s ním bilanci 2 výher, 6 remíz a 10 proher. Přesto se dá najít v České republice tým, který má s "kanárky" bilanci pozitivní a s největší pravděpodobností o to nikdy nepřijde. Baník Ostrava.

Psalo se léto 1976. V Ostravě zrovna vrcholilo fotbalově velice povedené období, když Baník poprvé v historii dosáhl na československý titul. Tabulku zakončil s 37 body a těsně v boji o prvenství překonal Slovan Bratislava a Slavii Praha.

Je nám líto, video expirovalo.
Brazílie už jednou v Česku prohrála. Vyšlápl si na ni Baník

Aby toho v té době nebylo málo, pro hráče i fanoušky slezského klubu přišla další snová zpráva. Na Bazaly přijede Brazílie.

Nebyla to sice ta "áčková", i když se o ní jednu dobu mluvilo. Do Ostravy přesto dorazil silný výběr. Několik hráčů rok předtím bylo u výhry "kanárků" na Panamerických hrách a samotný tým, který na Bazaly zamířil, se v tu dobu připravoval na olympijské hry 1976 v kanadském Montrealu.

"Utkání s Brazílií se nepoštěstí každému. Myslím, že v té době jsme si to svými výkony zasloužili. Člověk se na soupeře nějakým způsobem vždy připravuje, ale toto bylo jiné. Hrát s Brazílií, to se stane jednou za život. Je tam tolik fotbalistů, že by mohli postavit nespočet soutěží," vzpomíná na velký zážitek obránce Rostislav Vojáček, jenž proti Brazilcům odehrál 90 minut.

Zápas, který se uskutečnil 28. června, vzbudil okamžitě obrovský zájem fanoušků, kteří vytvořili rekord Bazalů. Na stadionu, plotech či stromech duel podle neoficiálních informací sledovalo 35 tisíc fanoušků, kteří navíc mohli pozorovat vyrovnané střetnutí.

"Nebylo to tolik přímočaré. Hrálo se hodně do šířky. My jsme stačili zahušťovat prostor, ale jinak jsme hráli podobně jako v ligových utkáních. Změnit způsob hry na jeden duel, to nejde," popisuje Vojáček, jenž v dresu československé reprezentace odehrál 40 zápasů.

Brazilští fotbalisté na Bazalech
zdroj: ČT

Utkání dlouho probíhalo bez branek. Pak ale přišla 76. minuta. Obránce Tecao si ve vápně počínal v souboji s Wernerem Ličkou nedovoleně a sudí nařídil pokutový kop. K tomu se postavil Petr Slaný. Brankář Zé Roberto sice jeho pokus lapil, ale útočník Baníku z dorážky poslal domácí do vedení.

Fanoušci Ostravy v ten moment slavili a ještě větší důvod k radosti měli poté, co rozhodčí odpískal konec.

"Základ, kdy jsme se opírali o obranu a těžili z rychlých protiútoků, nás nakonec dovedl do vítězného konce. Potvrdili jsme, že ostravské hřiště je tvrz. Říkalo se, že jsme doma 75 zápasů v řadě neprohráli, takže jsme i tam ukázali sílu. Za podpory diváků jsme byli velice silní," dodal Vojáček. 

Brazílie tehdy na olympiádě došla až do semifinále, kde prohrála s Polskem 0:2. Stejně pak dopadlo její utkání o třetí místo se Sovětským svazem.

FC Baník Ostrava – olympijský výběr Brazílie 1:0 (0:0)

Branka: 76. Slaný.

Baník: Michálik - Foks, Vojáček, Ruš (85. Hudeček), Rygel - Radimec, Tondra, Kvasnica - Slaný, Sionko (46. Smetana), Lička (85. Lorenc), trenér: Jiří Rubáš.

Brazílie: Zé Carlos - Rosemiro, Tecao, Edinho, Chico Fraga - Alberto (56. Eudes), Batista, Marinho - Erivelto, Fernando (64. Julinho), Santos (64. Jarbas).

Zdroj
ČT sport, fcb.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články