Dnes Středa - zatazeno 10°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 11°C
Středa 24. 4. 2024
Svátek má Jiří
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražská kulturaKomerční sdělení

Filmová nadace: Scenáristé vsadili nejvíce na dramata

O podporu Filmové nadace se letos uchází 106 scénářů od 110 žadatelů. V převažující míře jsou zastoupena dramata (58), následují komedie (20), pohádky a rodinné filmy (19), jež doplňují thrillery a detektivky (9). Hlavní kategorie literární příprava celovečerních filmů – dosud nerealizovaný scénář je určena všem scenáristům bez rozdílu věku. Hvězda zítřka je kategorie pro začínající autory ve věku do 33 let, kteří dosud nemají realizovaný žádný scénář celovečerního filmu.

„Celkem pětasedmdesát scenáristů obeslalo svými pracemi Hlavní kategorii, pětatřicet jich soutěží v kategorii Hvězda zítřka. Stejně jako v předchozích ročnících podávali někteří autoři více žádostí. Maximum je šest žádostí od jednoho autora, čtyři autoři zaslali dvě žádosti, deset žádostí mělo dva spoluautory, dvě pak dokonce tři spoluautory,“ uvedl Martin Chalupský, předseda správní rady Filmové nadace a ředitel komunikace innogy Česká republika.

Scénáře zasílali více muži, z celkového počtu soutěžících tvořili téměř tři čtvrtiny. Jak nejmladší devatenáctiletá scenáristka, tak nejstarší účastník ve věku devadesáti let se svým spoluautorem hodlají uspět s životopisnými díly.

Přihlášené scénáře bude hodnotit pětičlenný výbor ve složení Petra Soukupová, Ivo Mathé, Edgar Dutka, Ivo Trajkov a Kristián Suda. Každý člen výboru přečte všechna přihlášená díla obou soutěžních kategorií. Členové výboru neznají jména autorů prací, které hodnotí. „Celkem budou členové výboru číst téměř 11 tisíc stran textu, soutěžní dílo má v průměru 102 strany,“ sdělila Helena Uldrichová, členka správní rady nadace a vedoucí Filmového centra České televize.

Autoři vítězných děl si rozdělí 800 tisíc korun
Výsledky soutěže vyhlásí Filmová nadace v době konání 54. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. „Mezi scenáristy, jejichž díla v soutěži uspějí, rozdělíme částku v hodnotě kolem 800 tisíc korun. Dosud obdrželi ocenění autoři šeky celkem za téměř 10 milionů korun. Během třinácti let činnosti nadace bylo podle ohodnocených scénářů natočeno jedenáct filmů, které se dokázaly prosadit na české i mezinárodní scéně,“ shrnul Petr Tichý, člen správní rady nadace a generální ředitel Barrandov Studio.

V loňském roce mohli diváci zhlédnout v kinech film Domestik scenáristy a režiséra Adama Sedláka, jehož námět nadace ocenila v roce 2015. Koproducentem byla Česká televize. Letos v dubnu bude mít premiéru snímek Teroristka v hlavní roli s Ivou Janžurovou. Scénář Radka Bajgara, jenž se ujal i režie, nadace ohodnotila v roce 2017. Koprodukčně film podpořily innogy a Česká televize.

Letos se plánuje natáčení tří filmů podle scénářů oceněných nadací, které se divákům představí v roce 2020. Životopisné historické drama Šarlatán, k němuž napsal scénář Marek Epstein, bude režírovat Agnieszka Holland. Snímek je inspirovaný skutečným osudem lidového léčitele Jana Mikoláška. Koproducenty se staly Česká televize a Barrandov Studio.

Psychologicky laděné drama Modelář podle scénáře Petra Zelenky, jenž se chopí i režie, zachycuje návrat hlavního hrdiny do českých poměrů a do české krajiny. Zároveň představuje zprávu o poněkud opožděném zrání mladého muže, o utváření přátelských a milostných vazeb a o hledání místa ve světě. Koprodukčně snímek podpořila Česká televize.

Historické drama Kryštof podle scénáře Kristiána Sudy a v režii Zdeňka Jiráského vypráví příběh dospívajícího chlapce, který se odehrává po únorovém převratu v roce 1948. Zamýšlí se nad různými podobami lidské pomoci, empatií a obětováním se pro druhé. Koproducenty jsou Česká televize a Barrandov Studio.


Autor: TZ, red

Jarní koncert v kostele sv. Michaela Archanděla

Dnes v 07:25

Jarní koncert se koná 1. května v kostele sv. Michaela Archanděla. Vstupné je dobrovolné.

Sunny Swing – Adéla Zejfartová

Dnes v 06:40

Adéla Zejfartová vystoupí v KD Mlejn 25. dubna v 19:0 hodin.

Ladislav Pazdera na Vyšehradě

22. dubna 2024 v 10:31

Ladislav Pazdera se zcela oddal hře na akustickou kytaru a patří ke generaci hudebníků, která vyrostla bez žánrových hranic. Na Vyšehradě zahraje 25. dubna skladby ze svého posledního alba Chiaroscuro, kde zpracovává řadu stylově různorodých vlivů a přetváří je do velmi osobitých a jímavých...

Jarní část Věčné naděje zakončí jazzové a židovské písně

20. dubna 2024 ve 14:10

Jarní část sedmého ročníku festivalu Věčná naděje zakončí dva dramaturgicky výjimečné koncerty formace Petra Ernyei Quartet v čelákovické vile Volman. Pásmo jazzových a židovských písní odehrají 21. a 28. dubna, součástí akce bude také komentovaná prohlídka...

Komentovaná prohlídka výstavy Nahoru

20. dubna 2024 ve 13:17

Ve čtvrtek 25. dubna si budete moci pohovořit s autorkou výstavy Nahoru, která se koná v Galerii ve věži Novoměstské radnice v Praze 2.

Výstava: Český porcelán tří století

17. dubna 2024 v 08:00

Český porcelán tří století je vůbec první výstavou, která se pokusí ve zkratce přiblížit vývoj porcelánu vyrobeného na území Čech od jeho počátků až k dnešním dnům. Navíc expozice představí ucelenou historii českého a československého porcelánu poprvé z hlediska výtvarného vývoje, tedy...

Musica Florea objevuje raného Janáčka

17. dubna 2024 v 07:51

Co má společného Leoš Janáček a baroko? Soubor Musica Florea se představí novým koncertním programem v dubnu. Letos slavíme 170 let od narození tohoto významného skladatele a při té příležitosti se Musica Florea chopila jeho nejranějších kompozic, aby je postavila vedle skladeb z počátku italského...

Branický knižní malotrh 2024

16. dubna 2024 v 09:18

Druhý ročník knižního Malotrhu se koná v sobotu 8. června. Setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Den plný knih, hudby a workshopů proběhne od 11 do 19 hodiny na Branické ulici na úrovní jejího křížení s Jiskrovou ulicí.

Koncert Prahy 2 na Bastionu

15. dubna 2024 v 15:38

Cyklus Prahy 2 Hudba na hradbách na Bastionu je věnovaný převážně jazzu a dobré pohodě. V úterý 23. dubna můžete slyšet seskupení hudebníků, kteří se velmi dobře zapsali na naší hudební scéně a jsou příslibem pro tento žánr.

Josef Němec – Obrazy a kresby

14. dubna 2024 v 19:14

Kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene. Právě on je spolutvůrcem výpravné knihy.

Adéla Parmová a její Shakti: Výstava odhalí temná údolí a jasné vrcholky lidské duše

12. dubna 2024 ve 03:15

Pražská umělecká scéna se připravuje na zážitek, který propojí minulost, přítomnost a budoucnost skrze vizi umělkyně Adély Parmové. Umělecká výstava „Shakti [Power of Creation & Destruction]“ zvěstuje hlubokou a osvěžující cestu do temných údolí i jasných vrcholků lidské duše. Výstava Shakti...

Dubnové Varhanní nešpory maltézských rytířů

11. dubna 2024 ve 12:21

Varhanní nešpory maltézských rytířů uslyšíte v pondělí 15. dubna od 17 hodin.

Mladí ladí jazz v Praze 2

11. dubna 2024 v 07:01 | Aktualizováno 30. listopadu -0001, 00:00

Letos už posedmé oživí Karlovo náměstí festival Mladí ladí jazz.Začíná se v 15:30 hodin.

Další články
Nahoru