Stát proplácí zemědělcům škody způsobené suchem, chtějí přes dvě miliardy

UDÁLOSTI: Zemědělci požádali o víc než dvě miliardy korun za škody způsobené loňským suchem (zdroj: ČT24)

Zemědělci požádali o víc než dvě miliardy korun za škody způsobené loňským suchem. V první fázi posílali žádosti na krmné plodiny. Zemědělský intervenční fond jich přijal zhruba 9600 bezmála za miliardu. Ve druhé fázi chtějí farmáři kompenzace za škody na tržních plodinách, celková suma již přesáhla miliardu korun.

Zemědělci se na počátku jara obávají, že se loňské sucho bude v létě opakovat. Leckde je stále málo podzemní vody. „Nestačila se doplnit ani přes zimu a deficit je větší než v loňském roce v tomto období,“ upozornil výrobní ředitel společnosti Agro Jesenice Petr Dvořák. V loňském parném létě firmě usychala kukuřice přímo na poli.

Loňské sucho přitom způsobilo zemědělcům miliardové škody. Stát jim nabídl, že jim ztráty vykompenzuje – a Státní zemědělský intervenční fond okamžitě zahltily tisíce žádostí. „Zájem byl enormní. Sucho v roce 2018 postihlo téměř 95 procent našeho území, to znamená, bylo velké. Dále byl širší výčet plodin, na které šlo žádat,“ podotkla mluvčí fondu Vladimíra Nováková.

Zatím vyřídilo ministerstvo zemědělství všechny žádosti z první fáze odškodnění, které se týkaly krmných plodin, jako je třeba kukuřice. U kompenzací za tržní plodiny, jako jsou brambory nebo obilí, pak bude stát kvůli množství žádostí peníze krátit.