Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  25.03.2019 08:24:08

Itálie podepsala s Čínou dohodu o účasti na nové Hedvábné stezce


Itálie se stala prvním členem skupiny nejvyspělejších zemí G7, který se připojí k čínské globální infrastrukturní iniciativě nové Hedvábné stezky. V Římě v sobotu italský premiér Giuseppe Conte podepsal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem příslušné memorandum a v jejich přítomnosti byla podepsána řada dalších obchodních dohod.

Podpisová ceremonie byla vrcholem třídenní návštěvy hlavy čínského státu v Itálii, která má za cíl posílit vzájemné obchodní i politické vztahy v době, kdy se Řím potýká s ochabující ekonomikou a Peking zaměstnávají obchodní spory se Spojenými státy. Megaprojekt nové Hedvábné stezky má propojit obchodní a dopravní sítě mezi kontinenty.

Italské a čínské firmy také podepsaly deset dohod v oblasti energetiky, ocelářství, bankovnictví či stavby plynovodů. Kontrakty mezi italskými firmami a jejich čínskými protějšky podle Reuters dosahují 2,5 miliard eur a v budoucnu by se mohly dosáhnout 20 miliard eur (515 miliard korun).

Rozhodnutí Itálie posílit vazby na Čínu znepokojilo západní spojence. Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady (NSC) Garrett Marquis vyzval Řím, aby nelegitimizoval "marnivý čínský projekt", jak označil novou Hedvábnou stezku. Spojené státy se zároveň obávají rostoucího vojenského vlivu Číny a šíření špionážních technologií. Před čínským vlivem v Evropě varoval také francouzský prezident Emmanuel Macron.

Mezi stoupence takzvané nové Hedvábné stezky mimo jiné patří český prezident Miloš Zeman, který doufá, že pomůže oživit železnici nebo obchod s nemovitostmi. Letos v lednu v rozhovoru s agenturou Nová Čína řekl, že sní o tom, že "nová Hedvábná stezka povede přes Česko do západní Evropy".

Italská vláda, která se snaží zemi dostat ze třetí ekonomické recese za uplynulou dekádu, výhrady Washingtonu ignorovala a čínskému prezidentovi přichystala uvítání, kterého dostává pouze těm nejbližším spojencům, píše Reuters. Nicméně si také všímá, že ve vládní koalici ohledně přístupu k Číně nepanuje shoda. Ministr vnitra Matteo Salvini, který stojí v čele populistické protiimigrační strany Liga, varoval, že Čína chce "kolonizovat" italské trhy. S prezidentem se nesetkal a dokonce odmítl pozvání na páteční státní večeři, která se uskutečnila u příležitosti návštěvy lídra nejlidnatější země světa.

Předseda M5S Luigi Di Maio naopak uvedl, že Itálie vyváží do Číny výrazně méně než Německo či Francie, a jde tak pouze o vyrovnávání.

Po jednání s Contem a Di Maioem odletěl Si na soukromou návštěvou sicilské metropole Palerma. V neděli je čínský prezident očekáván v Monaku a následně návštěvu Evropy završí ve Francii, kde bude jednat s prezidentem Macronem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688