Hlavní obsah

Nenadálé výdaje by překvapily pětinu Čechů, nemají žádnou finanční rezervu

Novinky, bab

Každý pátý Čech by se dostal do problémů, kdyby potřeboval řešit nějakou neočekávanou životní situaci, chyběly by mu totiž peníze. Obecně mají lidé pro nenadálé situace naspořeno méně, než by oni sami chtěli.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jakou mají Češi aktuální výši finanční rezervy pro nenadálé situace

Článek

Prakticky každý člověk (98 procent) oslovený v průzkumu společnosti NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu (RSTS) je přesvědčený, že pro nenadálé životní situace je třeba mít vytvořenou finanční rezervu.

Pračka se může kdykoliv rozbít, můžete přijít o práci či dokonce na delší dobu onemocnět a v takové situaci je třeba mít po ruce dostatek peněz, které by vám pomohly danou dobu překlenout.

V průměru by 80 tisíc mělo stačit

V průměru by podle mínění oslovených Čechů měla rezerva tzv. na horší časy dosáhnout částky kolem 80 tisíc korun. Rozdíl je však v tom, co si člověk myslí a co nakonec udělá. Jak průzkum ukázal, pětina lidí si žádnou finanční rezervu vytvořit nedokázala.

Ovšem ani s výší rezervy to není nijak slavné, lidé mají nejčastěji stranou částku do 20 tisíc korun. V průzkumu to zmínili zhruba tři lidé z deseti.

Každý šestý až sedmý oslovený disponuje rezervou od 20 tisíc do 50 tisíc korun, zhruba stejný počet lidí má stranou ještě o několik desítek tisíc korun víc. Každý čtvrtý oslovený se pochlubil částkou přes 100 tisíc korun.

Ženy a mladí mají rezervu nejnižší

Nižší úspory pro nenadálé situace mají podle průzkumu ženy než muži. Zatímco téměř každý třetí muž má rezervu přes 100 tisíc korun, u žen je to jen každá pátá.

Navíc nadpoloviční většina žen nemá na nenadále výdaje úspory žádné nebo jen malé, zhruba do 20 tisíc korun, v případě mužů jsou to dvě pětiny.

„Ukázalo se, že nejmenší finanční rezervu mají mladí lidé ve věku do 34 let,” uvedla Lenka Molnárová z RSTS. Například lidé mezi 18 až 24 lety mají nejčastěji (39 procent) rezervu maximálně do 20 tisíc korun, v případě oslovených ve veku do 25 do 34 let čtvrtiuna nemá žádnou rezervu, o něco více z nich pak maximálně 20 tisíc korun.

Anketa

Jaká je vaše aktuální finanční rezerva pro nenadálé situace?
Do 20 000 korun
8,1 %
20 001 - 50 000 korun
6,8 %
50 001 až 100 000 korun
6,2 %
Více než 100 000 korun
40,5 %
Nemám žádnou rezervu
38,4 %
Celkem hlasovalo 1688 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám