Důvěra v českou ekonomiku v březnu klesla. Méně optimističtí jsou spotřebitelé i firmy

Důvěra v českou ekonomiku v březnu klesla z únorových 98,2 bodu na 97 bodů. Snížila se důvěra podnikatelů i spotřebitelů, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziročním srovnání byl pokles důvěry ještě výraznější. Zveřejněná čísla zapadají podle analytiků do scénáře zpomalování ekonomického růstu.

Nepříznivé zprávy ze zahraničí spolu s rostoucími nejistotami a riziky se začínají stále více projevovat i v sentimentu tuzemských firem a spotřebitelů, hodnotí pokles důvěry v ekonomiku analytici.

„Mezi spotřebiteli se začínají objevovat obavy z jejich budoucí finanční situace a z nezaměstnanosti. Je zřejmé, že domácnosti začínají brát na vědomí zprávy o zpomalení růstu v Evropě a potenciálních hrozbách současné konjunktury. Dá se proto předpokládat, že zhoršení nálad – byť zatím nijak dramatické – se postupně odrazí na jejich ochotě utrácet a zadlužovat se,“ konstatuje analytik ČSOB Petr Dufek.

Důvěra spotřebitelů za poslední rok neklesla pod 100 bodů. V březnu ale i důvěra spotřebitelů meziměsíčně klesla. Snížila se o 1,8 bodu na 104,6 bodu.  

Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler upozornil, že důvěra tuzemských domácností je tak na nejslabší úrovni za posledního dva a půl roku. „Z dlouhodobějšího pohledu je ale stále relativně příznivá. Domácnosti nadále profitují z rostoucích mezd a přehřátého trhu práce, a spotřeba domácností by tak měla patřit i letos mezi hlavní faktory růstu domácí ekonomiky,“ uvedl.

Snižuje se důvěra v ekonomiku (zdroj: ČT24)

Nejvýraznější byl pokles v průmyslu

U podnikatelů došlo zatím jen k mírnému poklesu, meziměsíčně o jeden bod na 95,5 bodu, za to téměř ve všech odvětvích. Slabší důvěra se projevuje hlavně v průmyslu a ve službách, a to podle Seidlera zejména v souvislosti s obavami z horšího vývoje v budoucnosti. Ve stavebnictví naopak důvěra dále vzrostla o 1,5 bodu na 107,9 bodu.

Ve stavebnictví se důvěra drží nad hranicí 100 bodů osm měsíců. Z ostatních odvětví se nad 100 bodů dostala za poslední rok jen u obchodu, a to pouze ve třech měsících.

„Indikátory důvěry z tuzemské ekonomiky za březen vesměs následovaly vývoj v dalších zemích a potvrzují, že situace zůstává stále nejistá, zejména z titulu vývoje v zahraničí,“ dodává Seidler.

Ve srovnání s loňským březnem důvěra klesla ještě výrazněji než meziměsíčně. U podnikatelů se snížila o 1,5 bodu a u spotřebitelů o 8,2 bodu. 

Zveřejněná čísla zapadají do scénáře zpomalování ekonomického růstu. „Jde samozřejmě pouze jen o tzv. měkká data, nicméně v tuto chvíli vypovídají o současné situaci asi mnohem více než tři měsíce staré výsledky HDP. Nejsou na druhou stranu nijak dramaticky špatné, takže věštit z nich recesi nedává v tuhle chvíli smysl,“ dodává Dufek.

Vývoj v České republice navazuje na špatné výsledky z Německa, které byly zveřejněny již v pátek 22. března. Jednou z hlavních obětí obchodních sporů mezi Spojenými státy a Čínou může být exportně orientované Německo. Takový vývoj by silně poškodil i Českou republiku, která je s Německem provázaná ekonomickou pupeční šňůrou.
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BH Securities

Pro tuzemský průmysl bude podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče klíčové to, zda se dokáže stabilizovat či dokonce oživit růst průmyslové aktivity v eurozóně anebo zda pokračující zpomalení, jež průzkumy naznačují letošní první kvartál, přetrvá i do dalších čtvrtletí. 

Podnikatelská nálada v Německu se v březnu nečekaně zlepšila

Dobrou zprávou může být v každém případě to, že se v březnu poprvé po šesti měsících trvalého poklesu zlepšila podnikatelská nálada v Německu. Index sestavovaný institutem Ifo stoupl na 99,6 bodu, analytici přitom odhadovali hodnotu jen 98,5 bodu, tedy pohyb ani směrem dolů ani nahoru. Vývoj indexu naznačuje, že firemní šéfové očekávají v příštích měsících oživení největší evropské ekonomiky.

Údaj za únor byl zpětně upraven směrem nahoru na 98,7 bodu z 98,5 bodu. „Německá ekonomika se vzpamatovává z poklesu,“ okomentoval březnovou hodnotu prezident Ifo Clemens Fuest. Za velké překvapení označil nejnovější index podnikatelské nálady analytik banky UniCredit Andreas Rees.

Německo v posledních měsících vykázalo řadu neuspokojivých hospodářských údajů a prognóz. Obavy vzbuzuje brexit a globální obchodní spory. Jeho ekonomika je však i nadále podle pozorovatelů v solidní kondici, napsala agentura AP.

Ifo svůj průzkum provádí mezi manažery 9000 firem z oblasti výroby, služeb, obchodu a stavebnictví. Jeho index je považován za důležitý indikátor budoucího hospodářského vývoje země, připomněla agentura DPA. Ještě v pátek přitom nepříznivé ekonomické statistiky z Německa a Francie posílily globální strach z příchodu recese, dodala DPA.