NOVINKY: Dámská volenka s Carly Rae Jepsen, Jenny Lewis, Nilüfer Yanyou a dalšími

25. březen 2019

Poslední březnovou nálož novinek sice bez diskuse ovládly ženy, ale ve jménu veřejnoprávnosti přikládáme do playlistu samozřejmě i několik tradičních i netradičních boy bandů.

Shura – BKLYNLDN

Credits: Alexandra Lilah Denton
Label: Secretly Canadian
Album: BKLYNLDN single

Po úspěchu svého debutového alba Nothing’s Real se vrací londýnská zpěvačka a skladatelka Shura. V novém singlu pro label Secretly Canadian naznačuje, že její sound neprodělává nijak výraznou evoluci, Shura spíš jenom kultivuje to, co už dávno umí – vyvolávat duchy osmdesátkového a devadesátkového R&B a naplno využívat minimalistickou produkci, která dává vyniknout jejímu hlasu. O chystané druhé desce zatím nemáme žádné detailní informace, track BKLYNLDN je ale hodně slibný začátek.

Nilüfer Yanya – Heavyweight Champion of the Year

Credits: Nilüfer Yanya
Label: ATO Records
Album: Miss Universe

Americká zpěvačka a kytaristka Nilüfer Yanya letos pojede společné turné s Sharon Van Etten, jejich zvuk je ale docela odlišný – Yanya je soulovější a místo melancholie posílá dál spíš euforii. Zatím tak soudíme podle dvojice singlů, které propagují chystané debutové březnové album Miss Universe a které si v rotaci budeme hrát oba. K In Your Head přidáváme i Heavyweight Champion of the Year.

Vampire Weekend – Sunflower ft. Steve Lacy

Credits: Ezra Koenig
Label: Columbia Records
Album: Father of the Bride

V květnu Vampire Weekend po dlouhých šesti letech navážou na svoji famózní desku Modern Vampires of the City a už teď je jasné, že to bude hodně těžký úkol. Kapelu opustil producent a aranžér Rostam Batmanglij a to se na zvuku nutně musí podepsat. Ezra Koenig a spol. zatím vypustili do světa čtyři singly a do naší rotace putuje už druhý, optimistický a vzdušný song Sunflower. V něm hostuje kytarista a člen kapely The Internet Steve Lacy.

Dave – Streatham

Credits: David Omoregie, Nana Rogues, Fraser T. Smith
Label: Neighbourhood
Album: Psychodrama

Britský rap má novou hvězdu. Dvacetiletý Dave už vloni bodoval na čísle jedna britského žebříčku s nečekaným hitem Funky Friday, v polovině března vybojoval i svoji první jedničku v tom albovém. Může za to jeho debutové album Psychodrama, které sklízí nadšené recenze v britském tisku. Deska je pojatá jako terapeutická session, na níž Dave rekapituluje svůj boj s rasismem, chudobou a depresemi. V aktuálním singlu Streatham nám představuje svoji čtvrť v jižním Londýně.

Carly Rae Jepsen – Now That I Found You

Credits: Carly Rae Jepsen, Ben Berger, Ryan McMahon, Ryan Rabin, Alexander O’Neill
Label: 604 Records / School Boy Records / Interscope Records     
Album: TBA

Čekání na novou desku kanadské zpěvačky Carly Rae Jepsen trvá už tři a půl roku, možná jsme ale už blízko. Po listopadovém singlu Party for One vydala na konci února dvě nové skladby, z nichž Now That I Found You je patrně A-singlem – dostala totiž také videoklip, v němž Carly žije spokojený rodinný život… s kocourem. Pod písní je podepsaný producentský tým Captain Cuts. Novinka Jepsen byla spojená s oznámením premiéry třetí série reality show Queer Eye a dost možná se dokonce stane její znělkou.

Charlotte Adigéry – High Lights

Credits: Charlotte Adigéry, Bolis Pupul
Label: Deewee/PIAS
Album: Zandoli

Belgicko-karibská hudebnice Charlotte Adigéry vydala na konci února svoje druhé EPčko. Zandoli vzniklo ze spolupráce s producentem jménem Bolis Pupul, kterého prý Adigéry potkala na Tinderu. Pupul je napojený na label Deewee, pařící belgické dvojici Soulwax, na němž EPčko také vyšlo. Ke karibskými rytmy prodchnuté High Lights vznikl i povedený videoklip.

duendita – Magdalena

Credits: Candace Camacho
Label: Not On Label
Album: direct line to My Creator EP

Letos v únoru debutovala Candace Camacho, vystupující pod jménem duendita, suverénním a srdceryvným EP direct line to My Creator. Nahrávka v duchu R&B a soulu se dotýká duenditiných afro-latinských kořenů, sentimentu, víry, lásky i strastí dnešní existence. Zpěvačka a producentka z Queensu skladbu Magdalena vybavila i intimním, rodinným videoklipem.

True Fir – Arrive on Time

Credits: Jan Stejskal, Radomír Szajter, Simona Poustková
Label: Stoned to Death Records
Album: True Fir

Láska k devadesátkovému slowcoru, Dinosaur Jr. i nostalgické ohlížení za bezstarostností střední školy? Kapela True Fir, kde najdeme členy už ostřílených kapel české nezávislé scény, jako jsou Pacino, Hissing Fauna nebo Remek, se vrátila ke kořenům a na své debutové desce vzývá kytarové melodie, které jsme naposledy slyšeli někdy u Codeine. Do rotace putuje otvírák celé kazety, která vyšla na pardubickém labelu Stoned To Death – Arrive on Time.

Low Life – RBB

Credits: Chris Nailer
Label: Goner Records
Album: Downer Edn

Australská hudební scéna se pyšní plejádou zajímavých osobností i kapel. Už dávno víme, že na co sáhne Mikey Young (Total Control), se vydaří. A ani tentokrát to není výjimka. Konečně se po pěti letech přihlásili o slovo pankáči ze Sydney Low Life. Jejich druhá nahrávka Downer Edn se nebojí autotunu, drsných moshpitových pochodovek ani odkopání se z lásky k synťákům a celou ji nahrával i mixoval zmíněný Young. Do naší rotace putuje neurotická jarní punková hymna RBB.

Jenny Lewis – Wasted Youth

Credits: Jenny Lewis
Label: Warner Bros.
Album: On the Line

Bývalá frontwoman kultovních Rilo Kiley se vrací s již čtvrtou sólovou deskou On the Line, nebojácným ohýbáním nejen klasiky sedmdesátkového popu západního pobřeží Spojených států. Na albu plném hostů zvučných jmen, od Ringo Starra po Becka, tahle „písničkářka písničkářů“ exceluje hlavně v až nepatřičné lehkosti, se kterou se vypořádává s nelehkými tématy smrti či rozpadu dlouholetého vztahu. Pokud hledáte album, které si budete moct dokola zpívat vždy, když vám není do zpěvu, tohle je ono.   

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.