18.03.2019 09:58

Březnové ND Talks Činohry Národního divadla na téma Repertoár, nebo projekt?

V pondělí 25. března od 18 hodin se ve foyer Nové scény Národního divadla uskuteční další setkání z cyklu ND Talks, tentokrát na téma Repertoár, nebo projekt? V rámci tohoto dílu se šéfdramaturgyně Činohry Národního divadla Marta Ljubková a její hosté budou zabývat něčím tak přízemním, jako je běžný provoz divadelní instituce. Jenže – není tahle provozní banalita aspektem, který tvorbu ovlivňuje zcela zásadně? Jak moc uměleckou tvorbu ovlivňuje fakt, že funguje na bázi pravidelného repertoáru, stabilního počtu premiér za rok a souborového angažmá?

Jak se takový stav promítá do skladby repertoáru a uměleckých rozhodnutí? A jaké úkoly staví před tvůrce naopak práce na jednorázových projektech, na bázi měnících se spolupracovníků bez stálého místa a bez pravidelného hraní a ekonomické jistoty?

„Srovnáme situaci v Česku a okolních zemích, pokusíme se pojmenovat umělecká rizika a umělecké výhody obojího fungování a zároveň budeme zjišťovat, v čem se obě cesty protínají, to celé z hlediska dramaturgů, kteří mají zkušenosti jak z kamenných divadel, tak i z nezávislých projektů,“ nastiňuje program březnového ND Talks jeho moderátorka Marta Ljubková.

Hosty tohoto dílu budou Sodja Lotker, mj. bývalá ředitelka PQ, nyní dramaturgyně festivalu Pražské křižovatky, pedagožka DAMU a dramaturgyně pracující hojně v zahraničí, a Petr Štědroň, ředitel Divadla Na zábradlí, šéfdramaturg Pražského divadelního festivalu německého jazyka, někdejší umělecký šéf Divadla Reduta Národního divadla v Brně.

Vstup na akci je zdarma.

www.narodni-divadlo.cz

Autor článku: Kristýna Klimešová, Národní divadlo