Finský trenér Jarva u běžců na lyžích končí. ‚Měl řadu poznatků a dobrých věcí,‘ lituje šéf úseku Benc

Nové trendy, mírný výkonnostní posun, ale taky drobná jazyková bariéra. A to všechno za relativně dost peněz. Takové bylo angažmá historicky prvního zahraničního šéftrenéra českých běžců na lyžích. Fin Ilkka Jarva každopádně u reprezentace po dvou letech končí a v tichosti se vrací domů.

Horní Mísečky Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilkka Jarva

Ilkka Jarva | Zdroj: ČTK

Během dvou let v roli reprezentačního šéftrenéra si Ilkka Jarva oblíbil kofolu. Ve Finsku není sehnání, a když si ji objednával v bufetu u stadionu, postěžoval si, že ji vlastně pije možná naposledy. Českému lyžování totiž dává sbohem a večer odlétá domů do Vuokatti.

Podesáté za sebou. Norští běžci na mistrovství světa prodloužili štafetovou neporazitelnost

Číst článek

„Jasně, mám smíšené pocity, jsem trochu smutný, že jdu pryč. Získal jsem tu skvělé přátele, myslím, že jsme odvedli kus dobré práce, ale taková prostě byla dohoda s vedením. Nikomu nic nevyčítám, nerozcházíme se ve zlém,“ vysvětluje Radiožurnálu nyní už bývalý trenér Ilkka Jarva.

„Chtějí tu pokračovat s českými trenéry, navíc je to o penězích. Co se týká financí, rozumím, že je pro ně drahé mě zaměstnávat,“ dodává.

Spolupráce se zahraničním koučem nikdy není zadarmo, i když předseda úseku běžeckých disciplín Pavel Benc odmítá, že by šlo v tomto případě jen o peníze.

„Počítali jsme s tím, že pokud chceme přivést někoho z ciziny, bude to nákladné. Můj poznatek je, že naše mentalita je taková, že se u člověka hledají jiné věci než pozitiva. Pro mě to bylo zklamání. Ten chlap měl řadu poznatků a dobrých věcí, ale když jsem sledoval okolí, nechtělo ho přijmout jen proto, že je z ciziny,“ vysvětluje Benc, že ne všichni Fina podpořili.

Aspoň pár bodů

Při pohledu na výsledky ale nelze jeho práci u týmu jakkoli shazovat. Řada pamětníků medailových časů Lukáše Bauera, Kateřiny Neumannové a dalších jen mávne rukou nad výkonnostním progresem, ale reprezentační tým měl na své poměry relativně dobrou sezonu, po totální generační obměně získalo sedm závodníků alespoň pár bodů ve Světovém poháru, což se dlouho předtím nepovedlo.

Nejvíc z nich získal Michal Novák, i když měl k Jarvovi i určité výhrady. „Možná je trochu nevychovaný u jídla a hodně suverénní, ale mrzí mě to. Ilkka nám otevřel oči a přinesl nové trendy v lyžování. Celá česká komunita byla dost zpožděná a bylo strašně přínosné, že tu byl. Je škoda, že nepokračuje.“

Navázat na Jarvovu práci a alespoň drobný výsledkový posun se teď bude snažit někdo jiný. Jisté je, že to bude Čech, hledání toho pravého ale vedení českého běžeckého lyžování teprve čeká.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme