Na evropském nedostatku lahví vydělávají čeští skláři. Jejich kapacity jedou na plno

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
25. 3. 2019 9:43
Poptávka po obalovém skle je v současnosti v celé Evropě tak vysoká, že čeští výrobci nejsou schopni uspokojit poptávku, přestože jejich kapacity jsou vytížené na maximum. Důvodem je rekonstrukce některých velkých skláren v Evropě, odklon od plastových obalů a zájem o sklo i velká loňská úroda vína v Německu. Podle obchodníků dokonce ani ten, kdo zadal poptávku na konci loňského roku, nemusí být uspokojen, protože sklárny prostě nezvládnou tolik skla vyrobit. 
Sklárna Owens-Illinois v Dubí
Sklárna Owens-Illinois v Dubí | Foto: Economia

Na problém s evropským nedostatkem zejména vinných lahví upozornil on-line deník Aktuálně.cz ve čtvrtek. "Zvýšenou poptávku jsme začali pociťovat už loni. A není zdaleka jen z Německa, kde chybí lahve na víno, ale odevšad. Dodáváme po celé Evropě a všude sklo chybí a nejen na víno," řekl vedoucí exportu kyjovské společnosti Vetropack Vlastimil Ostrezi.

Podobně situaci vnímá i prodejce Jiří Štarha ze společnosti Bricol-M z Valtic, která se zabývá velkoobchodem i maloobchodem se skleněnými obaly. "Odebíráme od různých výrobců z celé Evropy, přesto nedokážeme poptávku uspokojit. Lidé byli v posledních letech zmlsaní, že si mohli vybrat různé originální lahve, ale teď musejí vzít láhev v jiné barvě či úplně jinou láhev, která je zrovna k dispozici," řekl Štarha.

A připomněl, že ani objednávky z konce loňského roku pro letošní rok nemusí sklárny nakonec kompletně vyrobit, protože jim nestačí kapacita.

Čeští vinaři však zatím problémy s nedostatkem lahví nepociťují. "V současné době nemáme žádnou informaci o tom, že by vinaři neměli k dispozici dostatek lahví, ale stát se to samozřejmě může," řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

V Kyjově je kapacita vytížená na maximum dlouhodobě. "Jedeme na tři směny a víc skla z vany prostě nedostaneme," řekl Ostrezi. Podobně jsou na tom ve Sklárnách Moravia v Úsobrnu na Blanensku, kde vyrábějí spíše sklo na míru konkrétnímu zákazníkovi. "Výrazně vyšší poptávku sice neregistrujeme, ale kapacitu máme plně vytíženou a zakázky máme až do podzimu, takže také nemůžeme aktuálně vyrábět více," řekla manažerka obalového skla Zuzana Štrynclová.

Ceny za sklo však nyní nerostou, protože se domlouvají vždy koncem roku pro následující rok.

 

Právě se děje

Další zprávy