TOPlist

Microsoft Edge postavený na Chromiu unikl na internet. První dojmy jsou pozitivní

microsoft edge 3

Podíl internetového prohlížeče Microsoft Edge se globálně pohybuje mezi 3 – 4 procenty, nejpoužívanějším webovým prohlížečem je Google Chrome. Redmondští chtějí s tímto nelichotivým stavem něco udělat a připravují zbrusu nový Edge postavený na open source vykreslovacím jádru Chromium.

microsoft edge 4

Díky tomu se bude nový Edge chovat na internetu stejně jako Google Chrome, a dokonce bude kompatibilní i s jeho doplňky. Dá se předpokládat, že první testovací verze bude zanedlouho vypuštěna do programu Windows Insider, instalační soubor s interní testovací verzí totiž již nyní koluje internetem. My jsme si nový Edge stáhli a podrobili krátkému testu.

Stejný jako všechny ostatní

Prohlížeč rozhodně nepůsobí jako nějaká beta verze, ale jako hotový produkt, který v sobě mísí vlastnosti původního Edge a Google Chrome. Rozmístění prvků je stejné jako u většiny prohlížečů, stejně tak je to i se seznamem funkcí. V Nastavení se nachází přepínač jazyků, češtinu jsme stáhli, ale aktivovat nešla.

microsoft edge 12

Po přihlášení k Microsoft účtu se načtou všechny záložky, hesla, atd. ze starého Microsoft Edge, ke Google účtu se přihlásit nelze. Pokud se však otestujete na stránkách What´s my browser, dostane se vám odpověď, že používáte Google Chrome.

chrome

To s sebou nese několik výhod, například v podpoře doplňků. Ty lze stahovat z klasického „microsoftího“ obchodu, pokud však v nastavení povolíte instalaci doplňků od třetích stran, můžete si nainstalovat libovolná rozšíření z jiných obchodů, např z Chrome Extensions. Vyzkoušeli jsme jich několik a všechny pracují stejně jako na Google Chrome.

microsoft edge 7

Pokud vám nevyhovuje výchozí vyhledávač Bing, je možná jeho záměna za jiný. Skrze Edge lze také instalovat progresivní webové aplikace, pracovat v anonymním režimu, ukládat si oblíbené položky, zobrazovat historii, a spoustu dalších běžných funkcí. Nechybí ani podrobná správa oprávnění pro jednotlivé stránky.

microsoft edge 11

Paradoxně chybí všechny speciality, které jsou prohlížeči Microsoft Edge vlastní, např. rozšířená podpora stylusu nebo ukládání otevřených záložek na potom. Chybí také tmavý režim, byť ten je podle serveru TheVerge v přípravě (lze jej zapnout skrze flags), stejně tak bychom se měli dočkat i verze pro macOS.

microsoft edge 6

Překvapivě funkční “éčko”

Nový prohlížeč Microsoft Edge založený na Chromiu nás prozatím mile překvapil, byť zatím se jedná spíše pouze o „přeskinovaný“ Chrome. Prohlížeč pracuje svižně, je stabilní a nabízí veškeré funkce, které od webového prohlížeče očekáváte. A to je rozhodně správná cesta ke znovunabytí důvěry v přístup na internet skrze modré „éčko“.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku