Polské noviny bojují za ochranu autorství na webech. Vyšly s prázdnou titulní stranou

ČTK ČTK
25. 3. 2019 17:20
Přední polské noviny dnes vyšly s prázdnou první stránkou. Snaží se tak apelovat na poslance Evropského parlamentu, aby schválili kontroverzní reformu ochrany autorských práv na internetu. Informuje o tom agentura AFP.
Titulní strana novin z roku 2018
Titulní strana novin z roku 2018 | Foto: Twitter.com

O návrhu nové směrnice o ochraně autorských práv na internetu bude Evropský parlament hlasovat již v úterý. Šéfredaktoři 30 polských celostátních i regionálních deníků podepsali petici, která polské europoslance vyzývá ke schválení směrnice.

"Tvůrci nedostávají dostatečnou kompenzaci za šíření svých děl na internetu. Často žijí v opravdové chudobě, nebo opouštějí svou profesi," píše se v prohlášení, které zveřejnily například deníky Rzeczpospolita a Gazeta Wyborcza či bulvární list Fakt.

Nová směrnice má posílit postavení tvůrců, jako jsou hudebníci, herci či novináři, vůči internetovým gigantům typu Google či Facebook. Podle kritiků však povede k cenzuře a omezení svobody internetu a poškodí menší média.

Kritice čelí článek 11 směrnice, v důsledku kterého bude nutné platit autorské poplatky za sdílení obsahu, a článek 13, stanovující internetovým platformám typu YouTube povinnost kontrolovat, zda nahraný obsah neporušuje autorská práva.

O víkendu se v řadě evropských zemí uskutečnily demonstrace na protest proti plánované reformě autorského práva. Za "záchranu internetu" vyšli především mladí lidé do ulic například v Rakousku, Polsku nebo Portugalsku. Zdaleka nejpočetnější protesty se ale odehrály v Německu, kde jen v Mnichově demonstrovalo podle policie 40 tisíc a podle organizátorů dokonce 50 tisíc lidí.

Proti chystané směrnici o autorských právech na internetu vyšly z iniciativy pirátské strany protestovat desítky lidí i v desítce českých měst.

K reformě zákona o autorských právech vyzvalo v Evropské unii 260 nakladatelství, noviny, zpravodajské agentury, rádia, produkční firmy i mediální tvůrci. Požadují "spravedlivou účast na obchodu s obsahem, aby se tím zajistil bohatý a rozmanitý internet, v němž budou mít pevné místo informace a kultura".

 

Právě se děje

Další zprávy