pátek 19. dubna 2024 Rostislav

RECENZE: Pokud je Pašerák tečka za Eastwoodovou kariérou, je velmi důstojná

Pokud Clint Eastwood natočí nějaký film, máme jistotu, že to bude stát za to. Platí to však i v případě nového filmu Pašerák, kde si sám Eastwood střihl hlavní roli? Eastwoodovy filmy mám strašně rád a vyrůstal jsem na těch z nich, ve kterých ztvárňoval tvrdé chlapy.

Mezi ostatními tvrďáky té doby byl Eastwood můj vzor. Obávám se však, že dnes už pro tyhle chlapy není místo. Čas samozřejmě nezastavíte a i z těch ze skal vysekaných drsňáků se stávají staří páni, kteří už nemůžou pobíhat po plátně a zabíjet lidi na potkání. Minimálně proto, že by to vyvolalo spíš úsměv na tváři než uznalý pohled.

Clint Eastwood jako Pašerák

A tak se nám ve filmu Pašerák Clint Eastwood představuje v roli stárnoucího muže Earla Stonea, který celý život upřednostňoval svoje záliby před svou rodinou. Jako starý muž kývne na nabídku převozu zboží za slušné peníze. Ve své naivitě nepátrá po tom, komu co převáží. Je až neuvěřitelné si představit, v jaké žije nevědomosti. Nerozváží  rozhodně žádnou pizzu, ale zapletl se s brutálním mexickým kartelem. Kolem našeho „hrdiny“ se začíná stahovat smyčka nejen ze strany kartelu, ale i agentů DEA, kteří se snaží pašeráka zastavit.

Skvělý Bradley Cooper

Clint Eastwood má za sebou režisérsky úspěšné filmy a jak už jsem v úvodu zmínil, skoro veškerá jeho režisérská práce stojí za to. Za svůj herecký a režisérský život byl nesčetněkrát nominován na různé ceny. O jeho kvalitách tedy není pochyb a dokazuje to i tímto filmem. V roli agenta, který je mu v patách, je neméně bravurní Bradley Cooper, se kterým spolupracoval už ve filmu Americký sniper. Cooper je zde však vedlejší postavou. Film se soustřeďuje na motiv cesty starého muže za vykoupením.

Nic se neděje, ale to nevadí

Film stojí na hereckém výkonu hlavního herce, který si uvědomuje, o co všechno člověk může přijít, ale prozření bohužel přichází až na sklonku života, kdy už bývá pozdě. Snímek má zvláštní rychlost vyprávění – vlastně se  ani moc neděje, ale to nevadí. Ukazuje nám to pohled na svět očima osmdesátiletého člověka, který má svou hlavu.

Film nabízí úsměvné i absurdní situace, do kterých se divák může snadno vžít, protože mu pravděpodobně připomenou jeho vlastní prarodiče.

Pokud má tohle být tečka, je důstojná

Někde jsem četl, že film nemá oscarové ambice a že jestli to má být poslední film Clinta Eastwooda, je to příjemná tečka za jeho impozantí kariérou herce i režiséra. Pod to se můžu bez problému podepsat. Drsnému Harrymu bych těch filmů však stejně přál ještě několik.

Olomoucká Drbna hodnotí: 72 %


Na tento film si můžete zajít do Premiere Cinemas v Olomouci. Program najdete zde.

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky recenze, film, kino, Pašerák

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.