Problém pro Maláčovou. Část poslanců chce s odložením e-neschopenek zatím zachovat karenci

Jana Maláčová

Jana Maláčová Zdroj: Michael Tomeš

Ilustrační foto
Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula
3
Fotogalerie

Vládní koalice se shodla na tom, že odsune zavedení e-neschopenek až na leden příštího roku. Elektronické neschopenky měly přitom začít platit v červenci současně se zrušením karenční doby, systém ale není připravený a koalice tak navrhuje zavést od července alespoň první etapu. O tom, jak to bude, rozhodne parlament.

Lékaři by v první etapě od poloviny roku měli do zavedení plně funkčního systému e-neschopenek povinně používat nynější dobrovolné elektronické hlášení o pracovní neschopnosti. To přitom v současnosti využívají jen čtyři procenta lékařů, protože mnozí jej považují za nepoužitelné. E-neschopenky mají hlášení více automatizovat a zaměstnavatelé by se měli dozvědět o nemocenské svých pracovníků ihned, a ne až po několika dnech.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) e-neschopenky a proplácení nemocenské od prvního dne spolu nesouvisejí. Sama proto preferovala pouze odsunutí e-neschopenek na příští rok. „Nicméně jsme v rámci koaličního vyjednávání souhlasili se zavedením mezietapy, protože si to koaliční partner přál,“ řekla Maláčová.

Někteří poslanci ANO, komunisté i část opozice považují za nejlepší řešení, kdyby se zrušení karence odložilo na začátek příštího roku a mezietapa pro e-neschopenky by se nemusela vůbec zavádět. „Byla dohoda o současném zrušení karence a spuštění e-neschopenek. A my spustíme od 1. července paskvil,“ řekla poslankyně Jana Pastuchová (ANO). „Je velký problém pro ČSSD posunout vše na 1. ledna s tím, že dáme vypracované to, co by mělo být?“ dodala.

Maláčová odklad zrušení karence rezolutně odmítá. Zastal se jí i šéf odborářů Josef Středula. „Odmítáme, aby se manipulovalo s datem zrušení karenční doby,“ řekl Středula.

Současné fungování obou novel naopak požadují zaměstnavatelé. „Chceme, aby zaměstnavatelé měli informace hned při nastoupení pracovníka do pracovní neschopnosti,“ říká šéf Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner. 

„E-neschopenky jsou evidentně pro vládu složitým oříškem, protože celé řešení systému provází obrovský chaos. Oprávněně se bojíme, že nebudou dobře fungovat,“ uvedla opoziční poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Její strana proto podpoří odložení e-neschopenek i zrušení karence na začátek roku 2020.

"K termínu 1. 1. 2020 by mělo směřovat postupné testování elektronické neschopenky. Není přijatelné trápit lékaře obavami, co nastane od prvního července - jestli budou muset vyplňovat eneschopenku papírově i elektronicky, i když plně funkční ještě nebude. To by byla prostě šikana," uvedla pirátská poslankyně Olga Richterová.