Černá rýže se zeleninou a kořeněným tofu



Potřebovala jsem se zbavit černé rýže, která mi ve špajzu odpočívala až příliš dlouho, a vlastně proto vzniklo tohle jídlo. Je o kousek pracnější než většina mých půlhodinových do práce, ale nic, co se nedá zvládnout. Jen se dochutí zvlášť rýže, restuje zelenina, upeče tofu a hotovo, Do hodiny nemáte, co dělat :-)


Černá rýže se zeleninou a kořeněným tofu

(cca 4 porce)

Rýže
  • 1 hrnek černé rýže
  • 4 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička samba oelek
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce pomerančové šťávy

Zelenina
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 500 g žampionů
  • 1 červená paprika
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička samby oelek
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžička kokosového cukru

Kořeněné tofu

  • 1 kostka tofu
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce koření 5 vůní
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky

Na dokončení
  • sezamová semínka
  • arašídy
  • ředkvičky

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

Rýži uvaříme dle návodu na obalu. Uvařenou dochutíme sezamovými semínky, sezamovým olejem, sambou oelek, sójovou omáčkou, rýžovým octem a pomerančovou šťávou. Důkladně promícháme a odložíme stranou. 

Žampiony omyjeme, důkladně očistíme a nakrájíme na čtvrtiny. Papriku zbavíme jádřince, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Na sezamovém oleji ji zpěníme společně s žampiony a necháme restovat. Připravíme si zálivku ze sójové omáčky, pomerančové šťávy, rýžového octa, samby oelek, strouhaného zázvoru a kokosového cukru. Tou přelijeme zeleninu a necháme ještě pět minut probublávat. Poté odstavíme z plotny. 

Tofu nakrájíme na malé kostky, dochutíme solí, pepřem, kořením 5 vůní, sezamovým olejem, sójovou omáčkou a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 15 minut.

Na talíře rozdělíme rýži, poklademe ji zeleninou, tofu a na závěr posypeme sezamovými semínky, arašídy a ozdobíme ředkvičkami. 






0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)