Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

TEST DNES: Čím sladší bezový sirup, tím chutnější. Vitamin C většinou chybí

  5:00
Vůně a chuť sirupu nebo limonády z černého bezu symbolizují začátek léta. Než keře rozkvetou, můžete ochutnat sirup z obchodu. Jen pozor na štíhlou linii. MF DNES otestovala čtrnáct sirupů a nápojových koncentrátů z bezových květů či s příchutí černého bezu.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Lidově se mu říká kobzinky, smradinky, habzina, jidášovy uši, kozíček, smradlavka či smrdibez. Tedy žádná velká laskavost a respekt vůči aromatickým květům bezu černého, které jsou tak prospěšné pro naše trávení, vylučování, imunitu či dýchací cesty.

Podrobné výsledky testu bezových sirupů najdete zde

Surovina je to přitom vděčná a laciná, takže při přípravě čajů, limonád, sirupů i pokrmů naděláte za pár korun hotové kulinární čáry.

Není divu, že si nenápadného pokladu musel všimnout i potravinářský průmysl, zvlášť když se tolik zákazníků rozhodlo vrátit k ověřeným receptům. A tak dnes najdete bezové sirupy v každém supermarketu, o prodejnách zdravé výživy a farmářských trzích ani nemluvě.

Znamená to tedy, že si s každou lahví sirupu nesete domů selskou lékárnu, jak se o poznání uctivěji černému bezu také přezdívá?

Samozřejmě nikoliv, jak ukázal aktuální Test MF DNES, který prověřil čtrnáct vzorků koncentrátů z květů černého bezu. Ani není třeba žádných náročných laboratorních analýz, jenom prosté pročtení etiket, aby bylo zřejmé, že mnohé sirupy jsou skutečně bezové a jiné jsou poněkud „bezbezové“.

Selská lékárna

Na přelomu května a června se keře bezu černého, latinsky zvaného Sambucus nigra, obalí nadýchanými smetanovými květy. Ty jsou hotovou příruční lékárnou. Jen posuďte, podle tradičního léčitelství mají blahodárný vliv na revma, močopudné účinky, podporují pocení a pomáhají regenerovat játra.

Čaj se užívá při nachlazení, horečce, kašli a chrapotu, protože uvolňuje dýchací cesty a zlepšuje vykašlávání. Bioflavonoidy z květů mají také antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.

Navíc květy uspořádané v bohatých latách obsahují i kyseliny, které pomáhají při redukci hmotnosti, zlepšují pružnost cévních stěn, a tím podporují snižování krevního tlaku, a mají navíc laxativní účinky.

Na některých štítcích se totiž můžete dočíst, že obsahují stoprocentní výluh z květů, jinde je obsah 10-40procentní. Olomoucká sirupárna rodiny Báťků své zákazníky ubezpečuje, že do každé lahve ze sebe odevzdalo to nejlepší zhruba sedmnáct květů bezu.

Jenže pak si můžete koupit – pravda, znatelně levnější – produkty velkých společností, ve kterých se o bezovou příchuť a vůni postará stopové množství extraktu, nebo dokonce pouze přidané aroma.

Stačí napsat sirup s příchutí bezového květu a je hotovo. Legislativou přitom není ani nijak přesně stanoveno, co vlastně znamená výluh či extrakt a kolik suroviny je potřeba na jeho výrobu použít.

Bez cukru to prostě nejde

Kolik květů černého bezu dalo sirupům jejich světle medovou barvu, prakticky nejde zjistit. Zato je možné určit, kolik cukru výrobce použil a kolik vitaminu C ve šťávě vypijete – tohoto úkolu se zhostil tým docenta Aleše Rajchla a laboratoře Ústavu konzervace potravin na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Kdybychom výsledky shrnuli do jednoho souvětí, znělo by: cukru použili opravdu hodně, zato vitamin C v nich nenajdete téměř žádný – tedy až na jednu výjimku.

Metody konzervování ovocných sirupů a šťáv

Použití konzervantů
Do nápojů se nejčastěji používá kyselina sorbová a její soli nebo kyselina benzoová a její soli. Z testovaných sirupů obsahoval sorban draselný jen vzorek Kitl Syrob.

Pasterizace
Principem je krátkodobé zvýšení teploty. Pasterací byla upravena většina sirupů v testu.

Paskalizace
Ošetření ovocných a zeleninových šťáv působením vysokého tlaku ve speciálním vysokotlakém zařízení.

Podstatné je, že bez cukru pořádný sirup vyrobit prostě nejde. Však také odborníci na zdravou výživu při představě jejich popíjení zrovna nevýskají.

Jenže co naplat, i vyhláška č. 248/2018 Sb. o požadavcích na nápoje říká, že název sirup je možné použít pro takový nápojový koncentrát, který obsahuje více než 50 % cukrů. Jakmile výrobce cukru ubere, je to hned znát – mimo jiné na konzistenci koncentrátu.

Proto se zdál vítězný Belvoir Cordial porotcům, kteří výrobky ochutnávali, tak řídký – ovšem ve Velké Británii při přípravě sirupů používají tradičně méně cukru, než jsme zvyklí u nás, zhruba o třetinu až polovinu. Méně cukru, než říká vyhláška, má i Báťkův bylinný sirup.

„Neustále pracujeme na zdokonalování receptury, to se týká i obsahu cukru. Bezový sirup bude mít při další sklizni vyšší obsah cukru, aby se dorovnal ostatním našim sirupům, které již mají obsah vyšší,“ slibuje za rodinný podnik Kamila Báťková.

Chybí-li totiž v sirupu cukr, nedostavuje se onen kýžený pocit lahodné chuti na patře. Báťkův sirup by sice obstál z hlediska nutričních hodnot, ale porotě, která ochutnávala hotové nápoje připravené podle doporučeného poměru ředění, přišel jaksi bez jiskry a bez chuti.

Zato rakouský d’arbo Blütensirup, ve kterém je šest kostek cukru ve dvou deci nápoje, označovali porotci za delikátní, poctivý a nadstandardně dobrý...

Na vitaminy se nevymlouvejte

Pokud máte rádi bezový sirup a tvrdíte, že ho pijete kvůli zdravotním benefitům, prosím. Jestliže se připraví šetrně, obsahuje například tělu prospěšný rutin či kyselinu chlorogenovou, které pomáhají pružnosti cévních stěn, snižují krevní tlak a působí jako antioxidanty.

Ovšem na posílení imunity a vitamin C se raději nevymlouvejte, toho je v hotových šťávách nepatrně, je-li tam vůbec nějaký.

Jeho významně vyšší množství je jen v jabloneckém Kitl Syrobu, kam ho výrobce cíleně přidává – obsahuje tak zhruba 10 miligramů ve dvou decilitrech. Abyste tedy doplnili doporučenou denní dávku vitaminu (cca 70–80 mg/den), museli byste vypít víc než jeden a půl litru nápoje.

S tím byste však spořádali také 28 kostek cukru! Stejnou službu přitom obstará jeden jediný pomeranč, aniž byste následně museli navštěvovat obezitologa.

Konzervanty vs. pasterizace

Ostatně sirup z Jizerských hor je připravován poctivě, cukru je v jeho hmotnosti více než 60 procent, vyrábí se ze speciálně šlechtěných odrůd černého bezu a zpracovává se za studena. Jako jediný má ve složení uveden i konzervant, totiž sorban draselný.

Podrobné výsledky testu bezových sirupů najdete zde

„Používáme ho, a upřímně, nejsme za to moc šťastni, nicméně jedinou reálnou alternativou je pasterace, která zničí veškeré zdraví příznivé i chuťové látky. Sorban draselný je jeden z šetrnějších konzervantů,“ vysvětluje jednatel společnosti Kitl Jan Vokurka a naznačuje, že firma už pracuje na přírodním a bio řešení konzervace.

Bez ní přitom není možné sirupy ve velkém vyrábět. I když je v nich dostatek cukru, stejně rády plesnivějí. Proto také většina výrobců upozorňuje zákazníky, že po otevření je potřeba lahev uložit do lednice a maximálně za měsíc vypít.

Prémiové testy

Zařizujete si domácnost, nakupujete sportovní výbavu, chystáte se na dovolenou? S výběrem toho nejlepšího zboží či služeb na míru pomohou nezávislé spotřebitelské testy. Exkluzivně na iDNES Premium.

Test prodejců aut: Za hvězdy, exoty i nuly. Ani milion nezaručí respekt

Novinářka Lenka Vichnarová a její pomocníci František Dvořák z redakce Auto....

Exkluzivně I když automobilky odvážně plánují strategie, jak si podmaní české zákazníky, takříkajíc skutek...

Test lískooříškových pomazánek: Den zpříjemní za cenu přehršle cukru a tuku

ilustrační snímek

Dát si hrst lískových ořechů by bylo zdravější, mlsat krém vyrobený doma zase levnější. Jenže co...

Od Amazonu po Voyo. Velký test streamovacích služeb našel obří rozdíly

ilustrační snímek

V jedné můžete vybírat z dvou set filmů a seriálů, ve druhé z osmi tisíc. V jedné je speciální...

Test papírových utěrek: Jsou savé i pevné. Ale opravdu je potřebujeme?

ilustrační snímek

VIDEO Určitě jich za rok nespotřebujeme tolik, kolik zvládnou třeba ve Skandinávii, přesto jsme dávno...

Test čerstvých vajec: Jsou nejlepší z ekofarmy, haly, nebo klece?

ilustrační snímek

Všichni asi tušíme, že se pod skořápkou schovávají bílek a žloutek. Ale ono je toho mnohem víc....

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akcie autopůjčovny Hertz rekordně klesly. Může za to i rozlučka s teslami

26. dubna 2024  13:38

Společnost Hertz Global Holdings, která po celém světě provozuje síť autopůjčoven, vykázala téměř...

Mráz v Německu hubil švestky, třešně i vinice. Skepse svírá i moravské pálenice

26. dubna 2024  12:17

Dubnové noční mrazy nezlikvidovaly úrodu ovoce jen v Česku, ale i v sousedním Německu. Zasažené...

Německý Thyssenkrupp prodá pětinu ocelárny Křetínského investiční skupině

26. dubna 2024  9:57,  aktualizováno  10:57

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...